Rolul psihoterapiei in tratarea obezitatii

Psihologii sunt de parere ca obezitatea nu este numai o consecinta a mancatului in exces, ci si o urmare a faptului ca pacientul formeaza o legatura anormala cu mancarea.

Pe langa aspectul inestetic cauzat de kilogramele in plus, obezitatea vine si cu o serie de riscuri pentru sanatate. Riscul de boli cardiovasculare, cel de afectiuni articulare ori riscul de diabet sunt doar cateva pericole la care te expui daca suferi de obezitate si nu faci nimic pentru a remedia aceasta problema.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca nutritionistii sunt de parere ca numarul mare de calorii consumate este de vina pentru obezitate, psihologii analizeaza problema in profunzime si sunt de parere ca perceptia pe care o are individul asupra mancarii este, de fapt, responsabila pentru problemele de greutate. Asta inseamna ca nevoia de a manca mai mult decat trebuie este de natura psihologica.

Pentru a combate obezitatea mai usor si mai eficient, pacientul nu trebuie sa se concentreze numai asupra dietei si asupra numarului de calorii consumate, ci si asupra motivelor pentru care simte nevoia de a manca in exces. Descoperind mecanismul care il determina sa manance compulsiv, pacientului ii va fi mai usor sa isi controleze pornirile. 

De pilda, unii oameni mananca mai mult decat ar trebui din cauza unor traume avute in trecut, in timp ce altii sunt determinati sa manance in exces de influentele sociale.

Multe persoane folosesc mancarea pentru a-si controla emotiile. De pilda, in cazul mancatului compulsiv, pacientul cauta confort si alinare in alimentele consumate. Intr-o asemenea situatie, bineinteles ca individul va da gres indiferent de dieta tinuta, intrucat neglijeaza cauza problemei si o trateaza superficial, doar prin dieta.

Stresul este un alt factor care poate influenta pacientului, determinandu-l sa manance mai mult decat are nevoie organismul.

La capitolul influente sociale care ne fac sa mancam nesanatos si in exces intra atat influenta celor din jur, cat si impactul pe care il au reclamele asupra noastra. De exemplu, unele reclame contureaza ideea potrivit careia ciocolata este un rasfat pe care il meriti. Fiind expus la o asemenea reclama in mod repetat, individul devine convins de faptul ca ciocolata este recompensa pe care o merita dupa o zi istovitoare de munca, de exemplu.

In loc sa privim obezitatea ca pe o afectiune, ar trebui sa o privim ca pe o manifestare a unei probleme de natura psihica. Un psiholog poate ajuta pacientul sa inteleaga relatia pe care o are cu mancarea, dar si sa o modifice. In acest fel, persoana nu va mai fi nevoita sa tina diete stricte pentru a scapa de kilogramele in plus, ci isi va modifica stilul de viata, reusind astfel sa slabeasca treptat si sanatos, dar si sa isi mentina greutatea.

Terapia cognitiv-comportamentala modifica tiparele de gandire eronate ale pacientului, ajutandu-l pe acesta sa priveasca lucrurile altfel si sa corecteze tendintele gresite pe care le are. Asadar, acest tip de terapie poate fi folosit cu succes in combaterea obezitatii.

Pentru rezultate cu adevarat impresionante, pacientul obez poate apela atat la un psiholog, cat si la un nutritionist. O echipa formata din acesti doi specialisti va ajuta pacientul sa inteleaga unde greseste, cum poate corecta, dar si ce alegeri alimentare sunt sanatoase pentru el. Respectand indicatiile acestor medici, pacientul va reusi sa ajunga la o greutate sanatoasa, dar si sa o mentina de-a lungul timpului, fara sa fie necesar sa mai tina diete la un anumit interval de timp.

Stilul de viata sanatos reprezinta calea cea mai sigura pentru un indice de masa corporala incadrat in limitele admise. Pacientul echilibrat din punct de vedere emotional va fi echilibrat in toate aspectele vietii sale, eliminand excesele si concentrandu-se asupra alegerilor sanatoase.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0