Cum iti poate afecta obezitatea viata sexuala

Kilogramele în plus constituie o problemă pentru multe persoane, în sensul că obezitatea nu le afectează numai stima de sine și sănătatea, ci și viața intimă. Chiar și o relație de cuplu poate avea de suferit din cauza kilogramelor în plus acumulate de unul dintre parteneri.

Obezitatea este o afecțiune tot mai răspândită în zilele noastre la nivel mondial, din cauza alimentației haotice și lipsite de nutrienți pe care multe persoane o au și din cauza lipsei de activitate fizică. Obezitatea poate avea multe efecte negative asupra sănătății fizice și psihice, inclusiv acela că poate afecta viața intimă. Riscul degradării vieții sexuale este mai mare dacă ambii parteneri dintr-un cuplu sunt afectați de obezitate.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Kilogramele în plus, vinovate pentru efecte negative fizice și psihice

Cercetările științifice arată că excesul de greutate a fost identificat ca un factor de risc pentru o serie de boli, inclusiv boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet zaharat de tip 2, apnee în somn, infertilitate și unele forme de cancer. Datele disponibile cu privire la efectul kilogramelor în plus asupra funcției sexuale sunt mai puține, dar s-a emis ipoteza că greutatea are un impact negativ asupra funcției sexuale prin intermediul parametrilor hormonali, metabolici și psihologici.

Într-un studiu la care au luat parte 474 de bărbați care au solicitat operație bariatrică, funcția sexuală a fost măsurată folosind un sondaj bazat pe Chestionarul Funcției Sexuale. Indicele de masă corporală (IMC) a fost asociat cu un grad mai mare de probleme care limitează activitatea sexuală și cu un scor al calității vieții sexuale mai scăzut. 

În același studiu 1.751 de femei au primit un chestionar. În prezent, cel mai bun instrument pentru evaluarea disfuncției sexuale feminine este considerat a fi Indicele funcției sexuale feminine (FSFI), un sondaj auto-raportat care conține 6 subcategorii: dorință, excitare, lubrifiere, orgasm, satisfacție și durere. 

Femeile au raportat că sănătatea fizică limitează activitatea sexuală, dar nu frecvența dorinței sexuale. Autorii au concluzionat că obezitatea ca atare nu afectează funcția sexuală a bărbaților și a femeilor, dar poate avea ca rezultat o imagine negativă despre propriul corp, care poate afecta funcționarea sexuală în moduri semnificative.

Alte studii efectuate în ultimii ani au arătat că atât organele reproducătoare masculine, cât și cele feminine sunt afectate de obezitate. Calitatea spermei, motilitatea spermatozoizilor, dereglarea ciclului menstrual precum și estomparea libidoului sunt factori care contribuie la apariția problemelor pe plan sexual, dar și la capitolul fertilitate.

Cum afectează obezitatea viața intimă a bărbatului?

Pe unii bărbați, obezitatea îi poate afecta și fizic, și psihic. 

Disfuncții erectile

Disfuncțiile erectile sunt adesea asociate cu obezitatea. Statistic vorbind, un bărbat obez are un risc de două ori mai mare de a dezvolta o asemenea problemă, în comparație cu un bărbat normoponderal. Disfuncția erectilă este caracterizată de incapacitatea bărbatului de a obține sau de a menține erecția, astfel încât actul sexual să aibă loc.

Pentru a cuantifica disfuncția sexuală la bărbați, International Index of Erectile Function (IIEF), un sondaj validat în diferite culturi, este considerat standardul de aur. Conține cinci domenii: funcția erectilă, funcția orgasmică, dorința sexuală, satisfacția sexuală și satisfacția generală. 

Mecanismul prin care obezitatea duce la disfuncții sexuale nu este clar delimitat. Cu toate acestea, au fost indicate rezistența la insulină, dereglările nivelului hormonilor sexuali, bolile vasculare periferice, inflamația sistemică de grad scăzut, depresia, apneea în somn și utilizarea medicamentelor pentru tulburările asociate cu obezitatea, cum ar fi antidepresivele și antihipertensivele.

Stimă de sine scăzută

Obstacolele psihologice cauzate de kilogramele în plus nu sunt nici ele de neglijat atunci când vine vorba despre viață intimă a pacienților obezi. Pe lângă faptul că obezitatea reprezintă un factor de risc pentru disfuncțiile erectile, la unii dintre bărbații cu multe kilograme în plus intervine și problema stimei de sine scăzute. Nivelul scăzut de testosteron poate afecta libidoul, poate induce stări depresive și totodată poate duce la oboseală extremă. Acești factori contribuie la degradarea vieții sexuale.

Mai multe studii au găsit o legătură între factorii psihosociali și disfuncția sexuală la femei. S-a constatat, de exemplu, că o scădere a depresiei a fost corelată cu îmbunătățirea funcției sexuale la femeile care au slăbit prin schimbări intensive ale stilului de viață. 

Cum afectează obezitatea viața intimă a femeii?

Nici femeile nu sunt scutite de problemele pe care obezitatea le poate aduce în viața personală și în cea de cuplu. 

Dezechilibre hormonale

Dezechilibrele hormonale apar adesea pe fondul obezității, ceea ce înseamnă că ciclul menstrual poate deveni neregulat, iar astfel fertilitatea femeii scade. 

Stimă de sine scăzută

De asemenea, stima de sine a unor femei care luptă cu obezitatea este afectată, și în acest fel le scade și libidoul. Viața intimă a femeii care suferă de obezitate devine, în timp, nesatisfăcătoare, la fel ca și în cazul bărbatului cu obezitate.

Obezitatea și infertilitatea

Femeile obeze au au un risc mai mare de a avea probleme de reproducere, inclusiv infertilitate, defecte de dezvoltare embrionară și anomalii ale descendenților, arată un studiu foarte recent.

Potrivit literaturii de specialitate, una din șapte femei aflate la vârsta fertilă este infertilă în țările dezvoltate și una din patru femei în țările în curs de dezvoltare. Infertilitatea la femei este cauzată de diverse aspecte, inclusiv defecte tubare, malformații ale uterului, disfuncție ovulatorie, infecții genitale, endometrioză și tulburări endocrine.

Însă una dintre principalele cauze ale infertilității la femei în prezent este obezitatea, recunoscută ca factor de risc independent pentru infertilitatea feminină. Incidența infertilității la femeile cu kilograme în plus este de trei ori mai mare decât la femeile cu greutate normală. Excesul de grăsime, în special țesutul adipos visceral, poate duce la stimularea ovarelor și a glandelor suprarenale, excesul de androgeni, tulburări menstruale și în cele din urmă duce la infertilitate. Așadar, obezitatea poate conduce la infertilitate în mai multe moduri.

Cum îți poți îmbunătăți viața intimă dacă suferi de obezitate?

În primul rând, este necesar să ceri ajutorul medicilor pentru a scăpa treptat de kilogramele în plus și pentru a ajunge la o greutate sănătoasă. Astfel, nu numai că vei arăta mai bine, însă te vei și simți mai bine și viață ta în general, nu doar cea intimă, va fi îmbunătățită în mod evident.

Pentru a scăpa de kilogramele în plus, e importantă reducerea aportului caloric zilnic și totodată sporirea efortului fizic depus. Obezitatea apare atunci când oferim mai multe calorii organismului decât are nevoie pentru activitățile desfășurate zilnic. Creând, deci, un deficit caloric, se stimulează eliminarea kilogramelor în plus.

Apoi, este important să ai o discuție sinceră cu partenerul de viață pe această temă. Împărtășește-i gândurile și temerile tale, vorbește deschis despre complexele tale și vei reuși să te simți mai bine. Un psiholog te poate ajuta să îți rezolvi problemele la capitolul stimă de sine. Însă pe măsură ce vei pierde kilogramele în plus și îți vei tonifia corpul cu exerciții fizice, încrederea de sine va reveni treptat.

Și în ceea ce privește infertilitatea, studiile arată că reducerea numărului de kilograme sporește șansele de a concepe un copil.

Dietă

Nu există o singură regulă care să se aplice tuturor pacienților cu obezitate, dar pentru a pierde în greutate la modul sănătos (între 0,5 până la 1 kg pe săptămână), majoritatea oamenilor sunt sfătuiți să-și reducă aportul caloric. Pentru majoritatea bărbaților, aceasta va însemna că nu trebuie să consume mai mult de 1.900 de calorii pe zi, iar pentru majoritatea femeilor, nu mai mult de 1.400 de calorii pe zi.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Pentru a obține acest lucru e nevoie de înlocuirea alegerilor alimentare nesănătoase (fast-food, patiserie, alimente ultra procesate și băuturi dulci) cu alegeri mai sănătoase. O dietă sănătoasă ar trebui să conțină: multe legume proaspete sau preparate prin fierbere, la abur sau la cuptor, fructe proaspete, pâine și paste integrale, cantități moderate de leguminoase fierte, carne slabă, lactate, ouă, nuci și semințe și uleiuri nerafinate.

Ar trebui evitate alimentele care conțin un nivel ridicat de sare (mezeluri, chipsuri, biscuiți sărați etc.), deoarece acestea pot crește tensiunea arterială, ceea ce poate fi periculos pentru persoanele care sunt deja obeze, dar și cele care conțin zahăr (dulciuri, băuturi cu zahăr), deoarece zahărul aduce calorii goale, fără nutrienți.

Exercițiu fizic

Medicul poate sfătui un pacient cu obezitate ca mai întâi să piardă în greutate prin dietă, iar ulterior să înceapă și un program de activitate fizică. Altfel, dacă persoana are foarte multe kilograme în plus și se apucă de sport, riscă dureri sau chiar fracturi. De aceea, primordială va fi dieta, iar după ce pacientul a mai slăbit, medicul își va da acordul și pentru mișcare efectuată regulat. Plimbările în pas alert, înotul și dansul sunt câteva forme de mișcare potrivite pentru a pierde în greutate și a susține o mai bună stare de sănătate.

Medicamente

Multe tipuri diferite de medicamente anti-obezitate au fost testate în studii clinice și unele au fost aprobate pentru pacienții cu obezitate (orlistat, naltrexonă-bupropionă, semaglutidă sau liraglutidă). Acestea au, însă, efecte adverse semnificative, așa că medicul și pacientul vor cântări bine beneficiile și riscurile înainte de a fi prescrise.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Effect of Body Weight on Sexual Function in Men and Women
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6771291/
Studiul „Effect of Body Weight on Sexual Function in Men and Women”, apărut în Curr Sex Health Rep. 2019 Mar; 11(1): 52–59, Published online 2019 Jan 19, autori: Jenna N. Bates et al.
Frontiers - Effects of female obesity on conception, pregnancy and the health of offspring
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fendo.2022.949228/full
Studiul „Effects of female obesity on conception, pregnancy and the health of offspring”, apărut în Front. Endocrinol., 11 August 2022, Sec. Renal Endocrinology, https://doi.org/10.3389/fendo.2022.949228, autori: Baotong Zhou et al.
UCSF Health – Obesity Treatments
https://www.ucsfhealth.org/conditions/obesity/treatment


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0