Prepara-ti singur cele mai eficiente ceaiuri pentru slabit

Ceaiurile naturale pentru slăbit reprezintă o resursă suplimentară când ești la dietă, ajutând la scăderea retenției de lichide și accelerând procesele metabolice, utile în cura de slăbire, mai ales când ajungi în fazele de platou din timpul dietei recomandate de către nutriționist.

Când ții o cură de slăbire, ai un meniu zilnic pe care îl respecți sau o serie de alimente pe care e bine să le consumi în cantități mai mari, și altele pe care trebuie să le limitezi sau să le eviți. În general, e vorba de mai multe legume, fructe, carne slabă, ouă și de mai puține făinoase albe, produse cu zahăr și grăsimi trans.

Însă, pe lângă ceea ce mănânci, și ceea ce bei te poate ajuta să slăbești mai cu avânt. Lasă deoparte sucurile îndulcite și bea mai multă apă, deoarece apa contribuie la slăbit, sprijină digestia și curăță deșeurile din corp. Pe lângă apă, e bine de știut că și unele ceaiuri îți pot fi de folos în lupta cu kilogramele. Important este să le bei ca atare, nu cu zahăr, sau, dacă vrei să le îndulcești, să folosești un îndulcitor natural fără calorii, cum sunt unele pe bază de stevia.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ceaiurile pentru slăbit nu acționează singure

Este bine de reținut că aceste ceaiuri pentru slăbit nu pot acționa singure, în condițiile în care depășești numărul de calorii permise zilnic, prin mese îmbelșugate, cu făinoase, zaharuri, grăsimi animale și vegetale din belșug. Ele nu pot face minuni, sunt doar aliați de nădejde la care poți apela când ești la cura de slăbire sau în cazul unei alimentații echilibrate și sănătoase, atunci când dorești să îți menții silueta. Așadar, nu te gândi că poți mânca orice și oricât, iar aceste ceaiuri îți vor oferi silueta visată, deoarece acest lucru nu se va întâmpla.

Ceaiul negru, un aliat al siluetei armonioase

Poți bea, de exemplu, pentru a contribui la slăbit, un ceai negru simplu. Un studiu care a urmărit 4.280 de adulți de peste 14 ani a descoperit că aceia cu un aport mai mare de flavone din alimente și băuturi, cum ar fi ceaiul negru, aveau un indice de masă corporală (IMC) mai scăzut decât cei cu un aport mai mic de flavone, astfel că acest obicei te poate ajuta să îți menții silueta. În plus, ceaiul negru menține și sănătatea inimii, îmbunătățește sănătatea intestinală și poate scădea colesterolul rău LDL.

Poți începe dimineața cu un ceai negru, apoi încheia prânzul cu o altă cană de ceai călduț. Nu se recomandă să bei ceai negru seara, pentru a nu-ți tulbura somnul, mai ales dacă suferi de insomnii. Însă, pe lângă ceaiul negru, există și alte ceaiuri pentru slăbit. 

Alte ceaiuri pentru slăbit

Ceaiurile pe care ți le propunem ajută la împiedicarea reținerii fluidelor în organism, combătând celulita și umflarea picioarelor, au efect diuretic și de accelerare ușoară a tranzitului intestinal, promovând detoxifierea, scad apetitul și cresc rata metabolică, ajutând la arderea grăsimilor.

În plus, consumate călduțe după masă, ceaiurile, în special ceaiul verde, antrenează grăsimile din alimentație, împiedicând staționarea lor la nivel intestinal, deci și absorbția lor, ba mai mult, le promovează evacuarea prin stimularea tranzitului intestinal.

Pentru persoanele care nu au afecțiuni gastrice, la aceste ceaiuri pentru slăbit se poate adăuga un vârf de cuțit de piper Cayenne, o opțiune în plus pentru a pierde în greutate, prin activarea metabolismului și promovarea arderii grăsimii. Iar cofeina din unele ceaiuri, precum ceaiul verde sau negru, poate crește consumul de energie, determinând corpul să ardă mai multe calorii.

Iată mai jos câteva ceaiuri pentru slăbit pe care ți le poți prepara acasă, cu ingrediente de la farmacie sau magazine naturiste, ca să fii sigur de compoziția lor. Prepară-ți ceaiul dimineața și îl poți pune într-un termos pentru a-l avea cu tine pe tot parcursul zilei, la birou; este bine să nu îl reîncălzești peste zi, iar în zilele călduroase îi poți adăuga chiar câteva cubulețe de gheață și să îl bei cu paiul, într-un pahar înalt.

Ceai de hibiscus cu scorțișoară

Ceaiul de hibiscus cu scorțișoară are un gust plăcut, ajută la combaterea retenției hidrice de la nivelul membrelor și mai ales a gleznelor, activează metabolismul bazal, promovând arderea grăsimii și îmbunătățește digestia, datorită scorțișoarei.

Ingrediente:

1 lingură de hibiscus uscat
1 lingură de frunze uscate de coada calulului
1 baton de scorțișoară

Mod de preparare: într-un litru de apă clocotită se adaugă frunzele uscate de hibiscus și de coada calului, precum și bățul de scorțișoară și se lasă să stea timp de 10 minute. Strecoară înainte de a bea. Acest ceai se bea de 3-4 ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.

Ceai de ghimbir cu ananas

Ceaiul de ghimbir cu ananas este foarte gustos și parfumat, ajută la pierderea în greutate, deoarece activează metabolismul, ajută organismul să consume mai multă energie și calorii, mai ales când ai ajuns într-o fază de platou în cura de slăbire. În plus, reduce pofta de mâncare și ajută la o mai bună funcționare a intestinului, deoarece este bogat în fibre și ajută la scăderea retenției.

Ingrediente:

o jumătate de ananas proaspăt
coajă de la 1 portocală
1 linguriță de ghimbir

Mod de preparare: la un litru de apă se adaugă ananasul, coaja de portocală și o linguriță de ghimbir și se fierb timp de 3 minute. După fierbere, se acoperă și se lasă să stea timp de 5 minute înainte de a se bea. Ceaiul se poate bea pe tot parcursul zilei, între mese, și pentru a obține rezultate mai bune, este recomandat să se respecte o dietă sănătoasă și să se practice exerciții fizice, în mod regulat.

Contraindicații: ceaiul de ghimbir cu ananas nu ar trebui să fie utilizat de către gravide sau de către cele care alăptează, fără a cere sfatul medicului.

Ceai verde cu frunze de mur

Ceaiul verde cu frunze de mur este foarte util în cura de slăbire, deoarece ajută la reducerea poftei de mâncare, promovează scăderea retenției hidrice prin proprietățile diuretice și crește metabolismul organismului. Ceaiul verde poate ajuta și la creșterea oxidării grăsimilor, ceea ce înseamnă că ajută la transformarea grăsimilor în energie și stimulează pierderea în greutate. În plus, are și alte calități, printre care prevenirea diabetului de tip 2 și a bolilor cardiovasculare.

Ingrediente:

1 mână de frunze uscate de mur
1 linguriță de frunze uscate de ceai verde;

Mod de preparare: într-un ceainic se pun frunzele uscate de mure și frunzele de ceai verde și se adaugă 250 ml de apă clocotită. Se acoperă, se lasă să stea timp de 10 minute înainte de a se consuma. Acest ceai se bea înainte de micul dejun și înainte de masa de prânz pentru 2 până la 3 săptămâni și după ce dieta s-a terminat și continui regimul de întreținere a noii siluete.

Ceai mate cu lămâie

Ceaiul mate cu lămâie crește senzația de sațietate, facilitează arderea grăsimilor și împiedică retenția de lichide și dezvoltarea sau agravarea celulitei, deoarece are acțiune diuretică. Pe lângă faptul că ajută la pierderea în greutate când ești la cura de slăbire, lămâia scade și riscul de probleme digestive, de anemie și de pietre la rinichi.

Ingrediente:

1 sau 2 lingurițe de frunze de ceai mate (în funcție de ora la care îl prepari, după-amiaza, de exemplu, se folosește doar o linguriță)
o jumătate de lămâie, proaspăt stoarsă

Mod de preparare: se pun în strecurătoarea unui ceainic frunzele uscate de ceai mate, peste care se stoarce o jumătate de lămâie și se adaugă 250 ml de apă clocotită. Se acoperă și se lasă timp de 5 până la 10 minute.

Contraindicații: Ceaiul mate conține cafeină și nu trebuie utilizat de către gravide sau femeile care alăptează. În plus, nu trebuie utilizat de către pacienții cu boli cardiace, ulcer peptic și reflux gastroesofagian. Dacă stai prost cu somnul, acest ceai nu trebuie băut decât în cursul dimineții, cel mult până în prânz, pentru că îți va accentua tulburările de somn.

Ceai de schinduf și anghinare

Ceaiul de schinduf cu anghinare ajută la pierderea în greutate prin scăderea apetitului, dar și prin stimularea intestinală, fiind de mare ajutor în problemele de constipație.

Ingrediente:

o jumătate de linguriță de pulbere de semințe de schinduf
1 lingură de frunze uscate de anghinare;

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Mod de preparare: se pun în strecurătoarea ceainicului  pulberea de semințe de schinduf, un praf de piper și frunzele de anghinare uscate și se adaugă 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 10 minute Acest ceai se bea de trei ori pe zi, între mese.

Contraindicații: Semințele de schinduf și ceaiul de anghinare nu trebuie utilizate de către femeile însărcinate sau care alăptează sau de către copiii care nu au ajuns încă la pubertate.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - A Review on the Weight-Loss Effects of Oxidized Tea Polyphenols
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6099746/
Studiul „A Review on the Weight-Loss Effects of Oxidized Tea Polyphenols”, apărut în Molecules. 2018 May; 23(5): 1176. Published online 2018 May 14. doi: 10.3390/molecules23051176, autori: Dylan O’Neill Rothenberg et al.
NCBI - Can green tea preparations help with weight loss?
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4025876/
Studiul „Can green tea preparations help with weight loss?”, apărut în Can Pharm J (Ott). 2014 May; 147(3): 159–160. doi: 10.1177/1715163514528668, autori: Tannis Jurgens et al.
Pub Med - Higher dietary flavone, flavonol, and catechin intakes are associated with less of an increase in BMI over time in women: a longitudinal analysis from the Netherlands Cohort Study
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18996871/
Studiul „Higher dietary flavone, flavonol, and catechin intakes are associated with less of an increase in BMI over time in women: a longitudinal analysis from the Netherlands Cohort Study”, apărut în Am J Clin Nutr. 2008 Nov;88(5):1341-52. doi: 10.3945/ajcn.2008.26058, autori: Laura A. E. Hughes et al.

 

 


 

Te-ar mai putea interesa și...

 


 

CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0