Ceaiul de scortisoara: beneficii si efecte uimitoare

Aroma dulce a scorțișoarei ne duce cu gândul la bunătățile dulci bogate în acest condiment. Puțini știu, însă, că scorțișoara este un condiment excelent pentru ceaiuri, deoarece, pe lângă gustul delicios, are nenumărate proprietăți benefice pentru organism.

Ceaiul de scorțișoară se obține din scoarța arborelui de scorțișoară, care se rulează în formă de batoane atunci când este uscat – de aici și forma binecunoscută a batoanelor de scorțișoară din comerț. Aceste batoane se pot infuza, direct, în apă fierbinte, sau se pot măcina și pune în săculeți de ceai, pentru infuzie. Ceaiul de scorțișoară este plin de beneficii, motiv pentru care este bine să îl consumăm pe parcursul întregului an. Mai jos, găsești câteva dintre cele mai importante proprietăți ale acestuia. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Tipuri de scorțișoară

Există în jur de 250 de tipuri de scorțișoară în întreaga lume, dar cele mai cunoscute și folosite sunt scorțișoara Ceylon și scorțișoara Cassia. Acestea provin de la doi copaci diferiți, dar înrudiți. Ceylonul provine din copaci cultivați în zone precum Sri Lanka și Thailanda. Pentru că se găsește foarte greu, scorțișoara Ceylon este și mai scumpă.

Mai ușor de procurat și mai accesibilă ca preț este scorțișoara din soiul Cassia (numită și Saigon sau scorțișoara chinezească). Aceasta are în compoziție un compus, cunoscut sub numele de cumarină, care ar putea afecta ficatul în cazul consumului excesiv. 

Scorțișoara Ceylon conține o cantitate mică de cumarină și poate fi mai bine tolerată. Din acest motiv, Ceylon este o opțiune mult mai sănătoasă și recomandată de specialiști. 

Ce beneficii are ceaiul de scorțișoară

Este o sursă bogată de antioxidanți

Ceaiul de scorțișoară este bogat în antioxidanți benefici pentru sănătatea noastră. Antioxidanții ne protejează de procesul de oxidare cauzat de radicalii liberi. Aceștia sunt molecule ce pot deteriora celulele corpului și pot contribui la apariția anumitor boli, precum diabet, cancer și afecțiuni cardiovasculare. Scorțișoara conține, din plin, polifenoli, o clasă de antioxidanți care se regăsesc și în cuișoare și oregano. De altfel, este important de menționat că scorțișoara ajută la limitarea acumulării de oxid nitric în sânge și previne peroxidarea grăsimilor. Acestea pot să crească riscul de tulburări ale creierului, cancer, boli de inimă și alte afecțiuni cronice.

Mai mult, consumul de scorțișoară ne îmbunătățește și capacitatea proprie de a lupta împotriva radicalilor liberi, datorită conținutului ridicat de antioxidanți.

De ajutor în inflamație

Antioxidanții care se găsesc în scorțișoară ajută la reducerea inflamației din corp. De altfel, pentru că acest condiment cu atât de multe beneficii pentru sănătate poate să reducă umflarea și să prevină inflamația, poate fi de ajutor și celor care se confruntă cu dureri. Câteva studii mai vechi arată că scorțișoara este un aliat în reducerea durerilor musculare, în diminuarea durerilor menstruale, în diminuarea severității reacțiilor alergice și în ameliorarea altor tipuri de durere care apar pe măsură ce înaintăm în vârstă.

De exemplu, o cercetare mai veche arată că anumiți compuși care se întâlnesc în scorțișoară au fost eficienți în reducerea markerilor inflamației in vitro. Ce înseamnă asta? Că scorțișoara ar avea beneficii în diminuarea inflamației. Studiile sugerează că inflamația ar putea fi de vină pentru apariția unor afecțiuni cronice precum cancerul, diabetul și tulburările autoimune.

Susține sănătatea cardiovasculară

Numeroase cercetări arată faptul că anumiți compuși din scorțișoară pot reduce markerii care cauzează inflamații din corp, ceea ce poate reduce considerabil riscul de boli cronice, precum bolile cardiovasculare. De asemenea, consumul de scorțișoară poate îmbunătăți tensiunea arterială, precum și nivelul trigliceridelor și al colesterolului LDL, ceea ce contribuie, în plus, la sănătatea sistemului cardiovascular și ne poate feri de atacuri de cord sau de accidente vasculare cerebrale

În plus, scorțișoara poate crește nivelul de colesterol HDL, cel bun, ceea ce ajută la eliminarea surplusului de colesterol LDL din sânge. Scorțișoara este bogată în cumarină, un compus care poate contribui la sănătatea vaselor sangvine și la prevenirea formării de cheaguri de sânge. Este important de reținut, însă, faptul că un consum excesiv de cumarină poate declanșa anumite boli ale ficatului și poate crește riscul de sângerare, prin urmare consumul de scorțișoară trebuie controlat.

Poate echilibra indexul glicemic în sânge

Scorțișoara poate avea efecte antidiabetice, prin scăderea zahărului din sânge și echilibrarea indexului glicemic. Condimentul pare să aibă aceeași acțiune în corp ca insulina, hormonul responsabil pentru scăderea nivelului de zahăr din sânge și țesuturi. Mai mult, compușii din scorțișoară pot contribui la scăderea nivelului de zahăr din sânge prin reducerea rezistenței la insulină, ceea ce sporește eficiența acțiunii insulinei în corp. Scorțișoara ne poate ajuta și prin încetinirea descompunerii carbohidraților în tractul intestinal, ceea ce ajută, la rândul său, la menținerea unui nivel echilibrat de zahăr în sânge după fiecare masă.

Poate ajuta în lupta cu kilogramele în plus

Ceaiul de scorțișoară este adesea recomandat în curele de slăbire, deoarece consumul regulat susține arderea caloriilor și, deci, pierderea în greutate. Pentru a vă bucura de acest beneficiu puteți opta pentru un ceai simplu, cu scorțișoară, sau pentru un amestec de plante de ceai care conține și scorțișoară. 

Are proprietăți antibacteriene și antifungice

Scorțișoara are puternice proprietăți antibacteriene și antifungice, datorate, în special, ingredientului activ principal din scorțișoară, și anume cinnamaldehyde. Acest compus previne dezvoltarea bacteriilor, a fungilor și a mucegaiului. Printre bacteriile de care ne putem feri cu ajutorul scorțișoarei se numără bacteriile de tip stafilococ, salmonella și E.coli. 

Menține sănătatea orală 

Este important de menționat că efectul antibacterian al scorțișoarei poate avea și alte beneficii și anume scăderea riscului apariției cariilor și al mirosului neplăcut din gură. Câteva cercetări mai vechi au arătat că acest condiment este benefic pentru igiena orală și ar putea proteja împotriva anumitor bacterii care sunt de vină pentru apariția respirației urât mirositoare, cariilor și infecțiilor bucale.  

La fel ca și în cazul mentei, unul dintre beneficiile pentru sănătate ale scorțișoarei este că poate fi folosită și ca agent de aromă natural în gumele de mestecat.

Menține sănătatea creierului

Datorită antioxidanților care se găsesc din abundență în compoziția sa, scorțișoara este un condiment care poate stimula funcția creierului și care poate să țină la distanță dezvoltarea unor tulburări neurologice, cum ar fi boala Parkinson și Alzheimer. Chiar dacă nu au fost efectuate studii pe oameni, studiile in vitro arată că scorțișoara stopează acumularea unei proteine ​​specifice în creier, reducând astfel riscul apariției bolii Alzheimer. Mai mult decât atât, specialiștii au descoperit că acest condiment cu miros și gust pregnant protejează neuronii împotriva stresului oxidativ. În felul acesta, s-a redus riscul de inflamație și de deteriorare a celulelor la animale. Concluzia specialiștilor a fost că scorțișoara poate ajuta la menținerea sănătății creierului și la prevenirea declinului cognitiv.

Menține sănătatea pielii

Beneficiile potențiale ale scorțișoarei pentru piele sunt date de proprietățile sale antibiotice și antimicrobiene. Ceaiul de scorțișoară ar putea ajuta la protejarea pielii de iritații, erupții cutanate, reacții alergice și infecții, susțin cercetări mai vechi. 

Reduce simptomele alergice

Datorită numeroșilor compuși benefici care se găsesc în compoziția sa, scorțișoara poate fi un aliat de încredere în caz de alergii. Specialiștii spun că acest condiment poate ajuta la combaterea simptomelor alergice comune, deoarece s-a demonstrat că reduce inflamația și luptă împotriva reacțiilor alergice la multe modele animale.

Ajută la absorbția mai rapidă a nutrienților

Consumată sub formă de ceai, scorțișoara mai are un efect asupra organismului: ajută la hidratarea acestuia. Mai mult, apa folosită la prepararea ceaiului ajută la absorbția mai rapidă a nutrienților care se găsesc în scorțișoară. Mulți compuși din scorțișoară, care susțin sănătatea, sunt solubili în apă. De aici și această concluzie la care au ajuns oamenii de știință. 

Poate susține sănătatea intestinală

Specialiștii spun că unele condimente, inclusiv scorțișoara, au proprietăți prebiotice. Iar dacă sunt consumate în mod regulat, ar putea ajuta la restabilirea echilibrului bacteriilor din intestin, la susținerea sănătății digestive și la evitarea dereglărilor digestive.

Poate diminua crampele menstruale și alte simptome ale sindromului premenstrual 

Ceaiul de scorțișoară poate reduce din simptomele neplăcute ale sindromului premenstrual, precum dismenoreea, starea de irascibilitate și de amețeală. În plus, cercetările arată că un consum moderat de scorțișoară poate reduce fluxul sângerării din timpul menstruației, precum și starea de greață asociată cu perioada de ciclu, un simptom adesea întâlnit la femei.

Cum prepari ceaiul de scorțișoară

Cea mai simplă metodă prin care poți să prepari ceai de scorțișoară este să adaugi o linguriță de scorțișoară măcinată la o cană de apă fierbinte și să omogenizezi foarte bine ingredientele. O altă variantă ar fi să ții la înmuiat un baton de scorțișoară în apă clocotită timp de 10-15 minute. În felul acesta sunt eliberați în băutură compușii benefici din scorțișoară. La plafar s-ar putea să găsești și pliculetele de ceai de scorțișoară. De regulă, acestea sunt combinate cu alte tipuri de ceai, cum ar fi ceaiul verde, ceaiul de ghimbir.

Atenție! Dacă este consumată în cantități mari, scorțișoara poate interacționa cu medicamentele pe care le iei, inclusiv cele pentru diabet, boli de inimă și de ficat.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases - Your Digestive System & How it Works
https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/digestive-system-how-it-works


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0