Ceai de podbal: proprietăți, beneficii și contraindicații

Podbalul este o plantă utilizată în special sub formă de ceai deoarece poate reduce inflamația și poate trata tusea cronică.

Podbalul (Tussilago farfara) este o floare din familia margaretelor, cultivată din vechime pentru proprietățile sale medicinale. Utilizată sub formă de ceai, se pare că tratează probleme de sănătate precum infecții respiratorii, tuse, dureri în gât, gută, gripă. Cu toate acestea, podbalul este o plantă controversată, deoarece unele cercetări au asociat unele dintre sunstanțele cheie din această floare cu leziuni hepatice, cheaguri de sânge și chiar cancer.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR

Ce beneficii potențiale are podbalul?

Studiile în eprubete și cele pe animale au arătat că podbalul poate avea mai multe beneficii pentru sănătate.

Poate reduce inflamația

Podbalul este adesea folosit ca remediu natural pentru afecțiuni inflamatorii precum astmul și guta, un tip de artrită care provoacă umflături și dureri articulare. Deși cercetările cu privire la aceste boli specifice lipsesc, mai multe studii indică faptul că această floare poate avea proprietăți antiinflamatorii.

Un studiu¹ a constatat că tussilagona, o componentă activă din podbal, a redus mai mulți markeri inflamatori la șoarecii cu colită indusă de medicamente, o afecțiune caracterizată prin inflamație intestinală. Într-un alt studiu efectuat la șoareci, tussilagona a ajutat la blocarea căilor specifice implicate în reglarea inflamației. Totuși, pentru a confirma aceste efecte pozitive, este nevoie și de cercetări efectuate pe oameni.

Ar putea fi benefic pentru sănătatea creierului

Unele cercetări sugerează că podbalul ar putea ajuta la protejarea sănătății creierului. De exemplu, într-un studiu realizat în eprubete, extractul de podbal a prevenit deteriorarea celulelor nervoase și a luptat împotriva radicalilor liberi dăunători, acei compuși care contribuie la dezvoltarea bolilor cronice.

În mod similar, un studiu² pe animale a arătat că administrarea extractului de podbal la șobolani a ajutat la protejarea celulelor nervoase, la prevenirea morții țesuturilor din creier și la reducerea inflamației. Ar fi nevoie, însă, și de studii efectuate pe oameni pentru a clarifica aceste beneficii.

Poate trata tusea cronică

În medicina tradițională, podbalul este adesea folosit ca remediu natural pentru afecțiuni respiratorii, cum ar fi bronșita, astmul și tusea convulsivă. Cercetările efectuate pe animale sugerează că această plantă ar putea fi eficientă împotriva tusei cronice cauzate de aceste afecțiuni.

Un studiu efectuat pe animale a constatat că tratarea șoarecilor cu un amestec de compuși din podbal a ajutat la reducerea frecvenței tusei cu până la 62%, în timp ce secreția de spută a crescut, iar inflamația a scăzut. Într-un alt studiu efectuat pe șoareci, administrarea orală de extracte din mugurii florilor acestei plante a scăzut frecvența tusei și a crescut timpul dintre episoadele de tuse. În ciuda acestor rezultate promițătoare, sunt necesare mai departe studii umane de înaltă calitate.

Ce efecte secundare are podbalul?

Deși podbalul are potențialul de a oferi mai multe beneficii pentru sănătate, există și o serie de îngrijorări cu privire la siguranța acestui remediu. Acest lucru are legătură cu faptul că podbalul conține alcaloizi pirolizidinici care pot cauza leziuni hepatice acute și cronice atunci când sunt luați pe cale orală.

Mai multe rapoarte de caz au asociat unele produse și suplimente pe bază de podbal cu efecte secundare grave și chiar cu deces. Într-un studiu, o femeie a băut ceai de podbal pe tot parcursul sarcinii, ceea ce a dus la blocarea fatală a vaselor de sânge care duc la ficatul nou-născutului.

Într-un alt caz, un bărbat a dezvoltat un cheag de sânge în plămâni după ce a luat un supliment pe bază de podbal și alte câteva plante. Unii alcaloizi pirolizidinici sunt, de asemenea, considerați a fi cancerigeni³. De fapt, s-a dovedit că senecionina și senkirkina, doi alcaloizi pirolizidinici, provoacă daune și mutații ADN-ului.

Deși cercetările cu privire la efectele podbalului la om sunt insuficiente, un studiu a menționat că administrarea unor cantități mari de podbal la șobolani timp de un an a făcut ca 67% dintre aceștia să dezvolte o formă rară de cancer la ficat. Ca atare, podbalul este listat în baza de date a plantelor otrăvitoare a Administrației Americane pentru Alimente și Medicamente (FDA) și folosirea lui pentru oameni este chiar interzisă în anumite țări.

Remediile cu podbal - sunt sau nu sigur de administrat?

Deși utilizarea podbalului este interzisă în anumite țări, oamenii de știință au dezvoltat variații ale acestei plante care nu conțin acei compuși nocivi și care sunt o alternativă sigură pentru utilizarea în suplimentele pe bază de plante. Totuși, cel mai bine este ca aportul să fie moderat pentru a evita orice efecte adverse.

Dacă o persoană bea ceai de podbal, e indicat să nu depășească o cană, cel mult două (240-475 ml) pe zi, pe o perioadă de cel mult 3 luni. În cazul utilizării tincturii de podbal, și aceasta trebuie utilizată numai conform instrucțiunilor de pe ambalaj. 

Atenție, podbalul nu este recomandat sugarilor, copiilor și nici femeilor însărcinate. Dacă o persoană are boli de ficat, probleme cardiace sau alte afecțiuni pentru care primește tratament, cel mai bine este să ceară sfatul medicului înainte de a lua suplimente cu podbal sau de a bea ceai de podbal.

Ce alte remedii naturale pentru tuse sunt sigur de utilizat?

  • Gargara cu apă și sare. Deși poate părea ineficient, o gargară cu apă și sare chiar ajută la calmarea iritațiilor gâtului care provoacă tusea. Se amestecă o jumătate de linguriță de sare într-un pahar cu apă caldă și se face gargară. Este important să se apeleze la acest remediu imediat ce apar simptome de gât iritat și tuse. 
  • Mierea. Potrivit unui studiu, mierea poate calma tusea mai eficient decât medicamentele care conțin dextrometorfan, un inhibitor al tusei. O linguriță de miere se amestecă într-o ceașcă de apă caldă și lămâie și se bea lichidul.
  • Menta. Frunzele de mentă sunt recunoscute pentru proprietățile lor de tratare, mentolul contribuind la calmarea gâtului iritat de tuse și acționând ca un descongestionant, care ajută la descompunerea mucusului. Se poate bea ceai de mentă sau de inhalează vaporii de mentă dintr-o baie de aburi.
  • Cimbrul. Unele cercetări sugerează că esența extrasă din frunzele de cimbru amestecate cu iederă poate ajuta la calmarea tusei, precum și a bronșitei pe termen scurt. Frunzele conțin compuși numiți flavonoizi care relaxează mușchii gâtului implicați în tuse și diminuează inflamația.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - Tussilagone, a major active component in Tussilago farfara, ameliorates inflammatory responses in dextran sulphate sodium-induced murine colitis
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30142311/
1. Studiul „Tussilagone, a major active component in Tussilago farfara, ameliorates inflammatory responses in dextran sulphate sodium-induced murine colitis”, apărut în Chem Biol Interact. 2018 Oct 1;294:74-80. doi: 10.1016/j.cbi.2018.08.022. Epub 2018 Aug 22, autori: Hye Jin Cheon et al.
Pub Med - Effects of Flower Buds Extract of Tussilago farfara on Focal Cerebral Ischemia in Rats and Inflammatory Response in BV2 Microglia
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30090976/
2. Studiul „Effects of Flower Buds Extract of Tussilago farfara on Focal Cerebral Ischemia in Rats and Inflammatory Response in BV2 Microglia”, apărut în Chin J Integr Med. 2018 Nov;24(11):844-852. doi: 10.1007/s11655-018-2936-4. Epub 2018 Aug 8, autori: Ji Hye Hwang et al.
NCBI - Toxic phytochemicals and their potential risks for human cancer
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4289646/
3. Studiul „Toxic phytochemicals and their potential risks for human cancer”, apărut în Cancer Prev Res (Phila). 2015 Jan; 8(1): 1–8. 2014 Oct 27. doi: 10.1158/1940-6207.CAPR-14-0160, autori: Ann M. Bode și Zigang Dong

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0