Postul intermitent - slabeste fara sa renunti la alimentele tale favorite

Dacă vrei să scapi de kilogramele în plus, poți încerca dieta bazată pe post intermitent. Află din articolul pe care ți l-am pregătit azi ce presupune această dietă și cum te ajută să slăbești!

Postul intermitent este un stil alimentar care a luat tot mai mult avânt în ultima vreme. Această dietă presupune alternarea perioadelor în care mănânci cu perioade în care te abții voluntar de la mâncare. Ceea ce face din postul intermitent o dietă atât de apreciată este faptul că nu impune restricții alimentare și poate avea și unele beneficii pentru sănătate.

Cum să slăbești cu postul intermitent? Concret, ai voie să mănânci orice, important este momentul în care mănânci. Postul intermitent nu este, așadar, o dietă propriu-zisă, ci mai degrabă un tipar alimentar pe care să-l urmezi pe termen lung.

Variante de post intermitent

Există mai multe variante ale postului intermitent – unele presupun renunțarea la mâncare preț de 16-36 ore, în timp ce altele permit consumul alimentar oricând de-a lungul unei zile, însă acestea zile alternează cu unele în care se impune o restricție calorică. O variantă populară a postului intermitent este cea care implică postul de 16-24 de ore, de două ori pe săptămână, iar în restul timpului se mănâncă normal.

STUDIU LUPUS POETYK SLE-1

Iată care sunt cele mai comune tipuri de post intermitent:

Metoda 16/8

Această variantă de post intermitent presupune renunțarea la micul dejun, în timp ce restul meselor se stabilesc în așa fel încât să se încadreze în intervalul a cel mult 8 ore; după aceea, se postește timp de 16 ore. De pildă, poți mânca între orele 12.00 și 20.00, iar în restul timpului postești, adică nu mănânci nimic solid, doar bei apă, ceai, cafea. Pentru unele persoane, funcționează mai bine o fereastră mai mare de post, de exemplu mâncatul în intervalul a 6 ore în loc de 8. Pentru altele, poate funcționa alt interval orar (de exemplu, prima masă la 8.00 si ultima masă la 16.00).

Exemplu de meniu: 

La ora 12.00: ouă fierte, ochiuri sau omletă, brânză, măsline, salată de crudități, pâine integrală
La ora 16.00: o mână de nuci sau două pătrățele de ciocolată neagră
La ora 20.00: o tocăniță de pui, roșii, ceapă și ardei gras cu pâine integrală și salată de varză

Postul de o zi sau două

Această variantă înseamnă că timp de 24 de ore nu mănânci nimic, iar în restul săptămânii mănânci normal. Postul de 24 de ore se ține o dată sau de două ori pe săptămână – de exemplu lunea și joia.

Varianta 5:2

Această variantă de post intermitent înseamnă că în două zile ale săptămânii se restricționează consumul caloric la 500 kcal, iar în restul zilelor se mănâncă normal. Zilele de post nu vor fi consecutive. Dieta funcționează pe principiul reducerii aportului caloric, însă e important să nu mărești numărul de calorii consumate în restul zilelor.

Reguli pentru postul intermitent

Iată câteva reguli de care să ții cont când vrei

Acum că este mai clar cum să slăbești cu postul intermitent, e bine să știi și câteva reguli care să te ajute să pierzi mai repede, dar sănătos, kilogramele în plus:

Bea apă suficientă

Hidratarea este extrem de importantă în intervalul de timp în care nu mănânci, deci consumă apă și ceaiuri neîndulcite din belșug. Aportul adecvat de lichide sănătoase te împiedică să te deshidratezi și să te confrunți cu constipația ori cu apariția pietrelor la rinichi.

Recomandările Experților DOC

Cantitatea de mâncare trebuie să fie una normală, nu excesivă

Orice metodă de post intermitent ai urma, nu te supraalimenta. Mestecă încet, mănâncă atât cât ai nevoie la o masă și concentrează-te pe alimente hrănitoare și care să îți țină de foame: legume, fructe, pâine integrală, ouă, brânză slabă, carne slabă, pește, ulei de măsline, nuci. În intervalul celor 6-8 ore poți mânca de 3-4 ori sau doar de două ori, de exemplu, în funcție de programul tău și de cum te simți mai confortabil.

Redu zahărul și prăjelile

Pentru rezultate mai rapide se recomandă să eviți consumul de alimente cu densitate calorică mare precum dulciurile, alimentele de tip fast-food sau produsele de patiserie. Spuneam că în această dietă poți mânca orice, dar, dacă vrei să îți menții starea de sănătate, nu vei pune accentul pe aceste alimente. Sigur că poți consuma fără vinovăție o prăjitură la o ocazie, o pungă de covrigei dacă ai poftă sau o porție de cartofi prăjiți într-o zi, dar nu ar trebui să-ți faci un obicei din a mânca astfel de alimente zilnic.

Alege să faci mișcare regulat

Tot pentru a obține rezultate mai rapide, dar și pentru a contribui la o mai bună stare de sănătate, se recomandă și activitatea fizică. Atenție, însă, dacă ții postul de 24 de ore sau varianta 5:2, e indicat să nu faci mișcare în aceste zile, pentru că atunci organismul este mai slăbit și pot apărea durerile de cap, amețelile și senzația de epuizare. Se recomandă, în schimb, să faci mișcare în zilele în care mănânci normal.

Ce spun oamenii de știință despre postul intermitent?

Postitul de 8-12 ore din timpul somnului poate reduce biomarkerii asociați cu bolile cronice, iar postitul pentru perioade și mai lungi poate contribui la scăderea în greutate, Întrebarea este, însă, dacă o asemenea dietă este eficientă și sănătoasă pe termen lung.
O analiză a mai multor studii care tratau această problemă a descoperit următoarele:

  • La persoanele sănătoase și supraponderale ori normoponderale, postitul intermitent nu este dăunător nici fizic și nici mintal.
  • Studiile efectuate pe rozătoare au dovedit că postitul intermitent accelerează metabolismul și reduce riscul de obezitate, precum și de steatoză hepatică ori de boli cronice precum diabetul sau cancerul.
  • Orice formă de postit intermitent duce la scăderea în greutate.
  • 3 studii au arătat că postul intermitent duce atât scăderea în greutate, cât și la reducerea nivelului de zahăr din sânge.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Cine nu poate urma postul intermitent?

Persoanele subponderale, persoanele aflate în creștere, cu vârste sub 18 ani și femeile însărcinate sau care alăptează nu ar trebui să urmeze o dietă de post intermitent, deoarece au nevoie zilnic de suficiente calorii pentru o dezvoltare adecvată. Recomandarea noastră este ca dacă suferi de o boală cronică, precum diabetul, și dacă te afli în anumite tratamente, să nu urmezi niciun fel de dietă după ureche, ci să ceri înainte sfatul medicului curant.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Frontiers - Effects of Intermittent Fasting in Human Compared to a Non-intervention Diet and Caloric Restriction: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2022.871682/full
Studiul „Effects of Intermittent Fasting in Human Compared to a Non-intervention Diet and Caloric Restriction: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials”, apărut în Front. Nutr., 02 May 2022, Sec. Eating Behavior, https://doi.org/10.3389/fnut.2022.871682, autori: Lihu Gu, Rongrong Fu, Jiaze Hong et al.
Harvard Health Publishing - Intermittent fasting: The positive news continues
https://www.health.harvard.edu/blog/intermittent-fasting-surprising-update-2018062914156


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1