5 trucuri care fac postul intermitent mai ușor

Postul intermitent face parte din seria dietelor populare din cel mai nou val, datorită potențialului mare de pierdere în greutate, într-un timp relativ scurt, dar și a beneficiilor aferente postului negru – detoxifiere și rejuvenare a organismului.

Dieta intermitentă presupune abstinența voluntară de la alimente și lichide pe perioade controlate de timp. Există mai multe configurații pentru acest tip de dietă, dintre care cele mai cunoscute sunt:

  • Dieta 16:8 – prima masă este, de obicei, prânzul, a doua masă după 8 ore, a treia dupa 16 ore, după care ciclul se reia.
  • Dieta 5:2 – consum sărac caloric (500-600 de calorii pe zi) în două zile neconsecutive ale săptămânii, fără alte restricții pe parcursul celorlalte zile.
  • Dieta Mănâncă – Oprește-te - Mănâncă – post negru practicat de 2 ori pe săptămână, fără alte restricții pe parcursul celorlalte zile.

Beneficiile postului intermitent

Pe lângă eliminarea kilogramelor în plus, postul intermitent este considerat o modalitate eficientă de detoxifiere a organismului. Deprivarea de hrană pe o perioadă mai lungă determină scăderea indexului glicemic, a trigliceridelor și a producției de insulină și, aparent, stimulează producția somatotropinei (hormonul ”de creștere”), ceea ce, printre altele, duce la producerea de noi celule nervoase.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Printre beneficii se numără, de asemenea, creșterea nivelului de energie și a capacității de regenerare a organismului (prin deprivarea de hrană, corpul intră în stare de autofagie, consumând celulele deficitare pentru a crea celule noi – proces ce face parte din funcția de autoreglare a organismului). În ceea ce privește componența de slăbit, postul intermitent ajută la creșterea ratei metabolice cu 3.6%-14%, accelerând, astfel, procesul de ardere al caloriilor. De asemenea, prin acest tip de dietă se pierde mai puțină masă musculară decât printr-un regim de slăbire standard, care presupune restricționarea constantă de calorii.

Trucuri pentru a te obișnui mai ușor cu postul intermitent

Orice dietă este greu de adoptat la început, iar postul intermitent poate fi cu atât mai dificil pentru unele persoane, deoarece este greu pentru organism să treacă de la o rutină alimentară bine înrădăcinată, la pauze lungi între mese. Există, însă, câteva obiceiuri pe care le poți adopta de la începutul regimului, pentru a te obișnui mai ușor cu această nouă rutină alimentară.

Începe cu dieta 16:8

Cea mai ușoară tranziție către postul intermitent se face, de regulă, cu dieta 16:8, deoarece îți poți configura cu ușurință mesele în așa fel încât pauza de 16 ore să cuprindă somnul de noapte, lăsând o fereastră mai mică de post în stare conștientă. Odată ce ritmul a fost creat, îți va fi mai ușor să faci tranziția către postul negru, decât dacă începi cu el direct.

Optează pentru alimente sățioase, bogate în nutrienți

O masă completă trebuie să conțină puțin din fiecare clasă de nutrienți: fibre, proteine și carbohidrați. În ceea ce privește postul intermitent, calitatea contează mai mult decât cantitatea, altfel rezultatele vor întârzia să apară (efortul de a nu mânca o perioadă lungă de timp va fi anulat de o masă supracalorică). Prin urmare, orientează-te spre alimente precum cerealele integrale, legume și fructe în abundență, ouă, carne cu puține grăsimi, fasole neagră, orez brun, și nu uita să te hidratezi.

Fii activ în permanență

După cum spuneam, organismului îi este dificil să accepte o nouă rutină, în special una drastică, după ani de condiționare cu un model alimentar diferit. Prin urmare, va face tot ce îi stă în putință pentru a respinge această nouă rutină. Așadar, este important să acorzi atenție componentei psihice, care intervine cu schimbarea dietei, și să îți menții corpul și mintea ocupate. Astfel, nu vei lăsa loc pentru niciunul din factorii potrivnici emiși de organism, precum poftă neobișnuită de dulce, nerăbdare, nervozitate, plictiseală care pot duce la nevoia falsă de a ronțăi ceva.

Combină dieta cu exercițiile fizice

 
 

Pentru a arăta bine și a te simți bine, nu este suficient să ții regim. Sportul cântărește aproape la fel     de mult ca o dietă, prin urmare, dacă scopul tău principal este pierderea în greutate, este bine să    te apuci de un sport sau să mergi la sală. Pe lângă beneficiul tonifierii și al arderii caloriilor,     sportul ajută la eliberarea endorfinelor în corp, ceea ce înseamnă o stare de spirit mai bună,     lucru de care ai nevoie din plin pe durata postului intermitent. De asemenea, sportul te va     menține ocupat și îți va da suficientă energie pentru a-ți îndeplini activitățile recurente,     atenuând, astfel, din stresul generat de lipsa de hrană.

Fii atent la semnalele de alarmă

Deși este important să îți disciplinezi corpul pentru a înbrățișa noua rutină alimentară, este esențial să nu pierzi din vedere posibilele semnale de alarmă care pot indica probleme mai mari. Printre acestea se numără: oboseala cronică, starea de apatie, deprimarea, insomniile, trecerea bruscă de la o stare la alta. Aceștia, și alții, pot fi indicatori ai faptului că organismul nu s-a adaptat cum trebuie la postul intermitent sau că alimentația este săracă în nutrienți. De regulă, înainte de a începe postul intermitent, este bine să faci un set de analize complete, pentru a vedea dacă există anumite carențe. Doar așa poți lua decizia corectă în ceea ce privește schimbarea regimului alimentar.

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie:

https://www.liftlearngrow.com/blog-page/best-intermittent-fasting-tips
https://www.healthline.com/nutrition/10-health-benefits-of-intermittent-fasting
https://www.bulletproof.com/diet/intermittent-fasting/intermittent-fasting-guide/
https://www.precisionnutrition.com/intermittent-fasting/appendix-b-tips-and-tricks

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0