Obezitatea te lasă fără urmași

La nivel statistic, există milioane de femei şi bărbaţi din întreaga lume se confruntă anual cu infertilitatea. Unele cazuri sunt tratate şi rezolvate cu ajutorul tratamentelor medicamentoase sau chirurgicale.

Însă o proporţie semnificativă este rezultatul unei alimentaţii nesănătoase şi excesive, atât la femei, cât şi la bărbaţi. Este ştiinţific demonstrat că obezii au probleme cu concepţia şi naşterea unui copil sănătos.

Rolul dietei în fertilitate

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

În trecutul umanităţii, dacă un cuplu era infertil, de obicei cea blamată era femeia, lucru având în vedere nivelul de cultură al unei societăţi conduse de către bărbaţi. În consecinţă, femeile carenu rămâneau însărcinate erau privite cu o oarecare reticenţă. În ultimile decenii, odată cu avântul fără precedent luat de către ştiinţe precum genetica, biologia celulară sau imunologia, concepţia asupra cauzelor infertilităţii unui cuplu s-a schimbat radical.

Studiile arată că dieta joacă un rol extrem de important pentru sănătatea sistemului reproducător. În acest sens, între o nutriţie defectuoasă şi infertilitate este o legătură puternică. Spre exemplu, deficienţele de anumiţi nutrienţi pot afecta funcţionarea unor procese fiziologice şi biochimice şi pot duce la pierderea repetată a sarcinii.

Însă cel mai important factor este obezitatea. Obezitatea poate inhiba ovulaţia şi poate crea un haos la nivelul hormonilor. În plus, obezitatea măreşte riscul apariţiei unor probleme de sănătate precum diabetul, bolile de inimă şi tensiunea arterială ridicată, care au, la rândul lor, un impact negativ demonstrat asupra fertilităţii.

Obezitatea crează haos hormonal şi infertilitate

Cantitatea şi localizarea grăsimii corporale pot altera sinteza hormonilor de reproducere în moduri ce scad fertilitatea şi cresc riscul de avort.La femei, unul dintre hormonii care joacă un rol esenţial în procesul de reproducere este estrogenul, care se sintetizează în ovare şi în rezervele de grăsime.

Sinteza de estrogen se poate modifica atât din cauza unor nivele prea mari de grăsime corporală, cât şi unei tendinţe de a depozita grăsimea central (în jurul taliei). Aceste modificări în producţia de estrogen pot duce la infertilitate sau la o întârziere în concepţie, cauzate de inhibarea ovulaţiei.

O circumferinţă a taliei de peste 109 cm la femei şi peste 120 cm la bărbaţi se traduce în nivele „foarte crescute” de grăsime corporală localizată central. Persoanele cu un indice de masă corporală (I.M.C.) mai mare de 30 sunt prea grase pentru o fertilitate optimă.

Şi bărbaţii obezi sunt infertili

În cazul bărbaților, obezitatea scade calitatea spermei și testosteronul. Astfel, infertilitatea cauzată sau agravată de factorii nutriţionali este adesea legată de schimbările intervenite în producţia sau în activitatea hormonală sau în calitatea spermei.

Rerezervele excesive de grăsime din jurul taliei sunt asociate ştiinţificcu o sinteză scăzută de testosteron şi de o calitate slabă a spermei.

Singura soluţie? Pierderea în greutate!

Deşi se pot utiliza şi medicamente pentru îmbunătăţirea nivelelor de hormoni şi a ovulaţiei, copiii rezultaţi tind să fie mai sănătoşi dacă ovulaţia are loc spontan.

În urma unor studii recente efectuate asupra unui grup de femei obeze şi infertile, s-a constatat o normalizare a nivelelor de hormoni de reproducere şi o corecţie a infertilităţii după ce procentul de grăsime corporală a fost adus mai aproape de intervalul normal. Prin reducerea aportului caloric şi prin creşterea activitaţii fizice, scăderea în greutate relativ modestă  (6,5 kg), obţinută a corectat infertilitatea la majoritatea femeilor studiate.

La bărbaţi, probleme nutriţionale legate de producţia sau activitatea hormonală pot fi rezolvate şi într-o lună, după această perioadă putându-se observa modificări importante ale calităţii spermei.Şi la bărbaţii supraponderali s-a observat că scăderea în greutate a îmbunătăţit fertilitatea.

Infertilitatea datorată obezităţii este frecventă, dar poate fi uşor rezolvată prin soluţii foarte simple: dietă sănătoasă de pierdere în greutate şi mişcare. Din păcate, acestea sunt prea rar folosite în cazul cuplurilor cu astfel de probleme, deşi sunt singura soluţie sigură pentru conceperea şi naşterea unui copil sănătos.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0