Jocul patologic de noroc
Jocul de noroc patologic este cea mai frecventă tulburare de control al impulsurilor, caracterizată prin eșecul recurent de a rezista impulsului de a juca, în ciuda consecințelor severe și devastatoare în plan personal, profesional si familial.
Incidența probabilă in populația general a acestui tip de dependență este de 30%, cu o frecvență de trei ori mai mare la sexul masculin, afectând grupa de vârstă între 40-50 ani.
Jucătorii patologici tind să aibă tulburari sau afecțiuni psihiatrice asociate care agravează comportamentul legat de jocurile de noroc si pariuri practicate fizic sau online. In plus, dependenta de jocuri, cunoscuta si sub denumirea de gambling se poate insoti si de alte co-dependente, precum cea de alcool, tutun, droguri recreative, opioide etc.
Manifestările jocului patologic de noroc
Vorbim asadar despre o afectiune in adevaratul sens al cuvantului, posibil de un fond genetic accentuat de anumite contexte, traume, depresie, anxietate etc., cu criterii de diagnostic specificate in Ghidul tulburarilor psihiatrice, DSM V. Tulburarea de dependenta de jocurile de noroc se mai regaseste in literatura de specialitate si sub denumirea de ludomanie.
Pentru un diagnostic privind dependența de jocuri de noroc, DSM-5 consideră că o persoană trebuie să prezinte sau să experimenteze cel puțin patru dintre următoarele situatii, pe perioada ultimelor 12 luni:
1. Este preocupat de jocurile de noroc si pariuri
2. Trebuie să joace sume de bani din ce în ce mai mari pentru a realiza satisfacția dorită.
3. A făcut în mod repetat eforturi lipsite de succes de a controla , reduce freceventa sau înceta să mai joace.
4. Este neliniștit și iritabil atunci când încearcă să reducă sau să înceteze să mai joace.
5. Jocul este un mod de a fugi de probleme sau de a înlătura o stare emoțională negativă(vinovăție, anxietate, depresie, stimă de sine scăzută).
6. După ce pierde bani la joc, adeseori se întoarce a doua zi ca să își ia revanșa.
7. Îi minte pe cei din jur pentru a minimaliza gradul de implicare în jocurile de noroc.
8. A comis acte ilegale pentru a procura bani necesari pentru a juca.
9. A periclitat sau pierdut o relație semnificativă, slujba sau alte oportunități din cauza jocurilor de noroc.
10. Se bazează pe alții pentru a-i susține pierderile financiare generate de jocurile de noroc.
Afecțiuni asociate jocului patologic de noroc
Mulți jucători patologici prezintă și alte tulburări psihice, cele mai frecvente sunt cele legate de consumul de substanțe: alcool, droguri.
Alte afecțiuni pot fi: tulburarea de panică, depresia majoră, tulburarea obsesiv-compulsivă, tulburarea afectivă bipolar , tulburarea de personalitate narcisică sau antisocial.
Suicidul sau ideația suicidară sunt foarte frecvente.80% din jucătorii patologici au în antecedente fie o tentativă de suicid, fie ideație suicidară.
Cauzele jocului patologic de noroc
Există o multitudine de factori care contribuie la declanșarea acestei tulburări, de la factori biologici, genetici, neuro-chimici, cognitivi sau care țin de mediu.
A fost avansat conceptul de comportament maladaptativ învățat.
Jocul patologic este un tip de comportament, adică răspunde la recompense sau pedepse. Recompensa primită în urma jocului poate fi financiară sau chiar emoțională (plăcerea resimțită de jucator).
Comportamentul devine maladaptativ când provoacă consecințe negative asupra individului. Învățarea se face prin observare și repetare.
Teoriile biochimice explică acest tip de comportament patologic prin afectarea sistemului serotoninergic și a dopaminei, un neurotransmițător implicat în sistemul de recompensă.
Factorii genetici joacă probabil un rol în jocul patologic de noroc, dar nu a fost descoperit încă un model genetic responsabil pentru apariția acestui tip de afecțiune.
Un studiu finanțat de Consiliul de Cercetare Medicală din Marea Britanie, a constatat că exista două zone ale creierului, numite insula și nucleus accumbens, sunt foarte active atunci când persoanele cu dependență de jocuri de noroc le experimentează.
Activitatea din aceste zone, care se găsesc adânc în centrul creierului și implicate în luarea deciziilor, recompense și controlul impulsurilor, a fost anterior legată de pofta de droguri și alcool.
În mod interesant, echipa a descoperit, de asemenea, că conexiunile mai slabe dintre nucleul accumbens și o zonă numită lob frontal la jucătorii cu probleme au fost asociate cu o poftă mai mare.
Lobul frontal, care este implicat în luarea deciziilor, poate ajuta la menținerea sub control a formatiunii "insula" prin controlul impulsurilor. Conexiunile slabe între aceste regiuni au fost identificate și în dependența de droguri, si de asemenea, poate contribui la incapacitatea oamenilor să se oprească din jocurile de noroc și la ignorarea consecințelor negative ale acțiunilor lor.
Conexiunile dintre lobul frontal si zonele implicate in dependente pot fi, de asemenea, afectate si de starea de dispozitie si stres, motiv pentru care dependenții de jocuri de noroc recidivează în perioadele dificile din viața lor.
Monitorizarea activității și a conexiunilor din insula și nucleus accumbens la dependenții de jocuri de noroc nu numai că îi poate ajuta pe medici să evalueze eficacitatea unui tratament, ci poate ajuta și la prevenirea recăderii - o problemă comună în dependență.
Factorii de mediu care pot contribui la apariția jocului patologic pot fi:
- expunerea la jocuri de noroc pentru adolescenți (aceștia fiind o populație vulnerabilă),
- existența unui părinte cu acest tip de afecțiune sau alte tipuri de dependență, în special alcool,
- pierderea unui părinte înainte de vârsta de 15 ani,
- un accent al familiei pus pe valori materiale sau financiare, sau dimpotrivă absența noțiunii de economisire.
- pensionarea sau mutarea intr-un mediu rural, izolare, divort etc.
- circumstanțe traumatice
- stresul legat de locul de muncă
- tulburări emoționale, cum ar fi depresia sau anxietatea
- singurătatea
- factori de mediu, cum ar fi prietenii sau oportunitățile disponibile
Tratamentul jocului patologic de noroc
Tratamentul include psihoterapie, medicatie si participarea la grupuri de suport (Jucătorii Anonimi). Scopul tratamentului este abstinența totală.
Psihoterapia cognitiv-comportamentală este utilă pentru tratarea acestei tulburări prin stabilirea și creșterea motivației, identificarea avantajelor și beneficiilor renunțării la jocul de noroc. Se aplică tehnici comportamentale de recunoaștere și evitare a situațiilor de risc , de modificare a tipului comportamental nociv.
Se aplică și tehnici cognitive de identificare a a tipului de gândire care facilitează jocul (gândul ca poate are noroc și câștigă, ca poate recupera banii etc.). Se încearcă modificarea acestui tip de gândire și gasirea de alternative .
Terapia familială poate fi utilă pentru imbunătățirea rolurilor sociale ale pacientului și prevenirea recidivei.
Asocierea cu depresia, abuzul de substanțe sau riscul crescut de suicid se tratează în condiții de spitalizare.
In majoritatea situatiilor , pentru gestionarea dependentei de jocurile de noroc poate fi necesara terapia farmacologica, alaturi de suportul de psihoterapie. De exemplu, antidepresivele si modulatoarele de dispoziție sunt folosite în aceste situații.
Riscul sinuciderii
Pe langa grava situatie de periclitarea a statusului social, economico-financiar al jucatorului patologic si al familiei, riscul de sinucidere reprezinta un aspect extrem de important care trebuie prevenit si adresat cat mai rapid in momentul constientizarii si diagnosticului. Intrucat jucătorii cronici prezinta risc crescut de sinucidere, este foarte important ca ei insisi, dar si apropiatii, familia, rudele, prietenii sau personalul medical specializat să ia foarte în serios in consideratie orice idee sau discuție impartasita de acestia in legatura cu sinuciderea si sa se adreseze medicilor psihiatri.
Prevenirea recidivei
- Solicitați sprijin unui medic psihiatru, psiholog, dar chiar si unor prieteni sau un membru al familiei de încredere. Mergeți la o întâlnire a Jucătorilor Anonimi.
- Distrageți atenția cu alte activități.
- Amânați jocurile de noroc. Acordarea timpului poate permite nevoia de a trece sau de a slăbi.
- Oprește-te un moment și gândește-te la ce se va întâmpla când pariezi.
- Evitați izolarea.
Sfaturi pentru partenerul de viata, rude, prieteni
Căutați sprijinul altora cu probleme similare; participați la un grup de suport precum cele din jocresponsabil.ro
Recunoaște-ți calitățile bune ale partenerului tău.
Rămâneți calm când vorbiți cu persoana cu o tulburare de joc.
Lasă-le să știe că cauți ajutor pentru tine; jocurile de noroc vă afectează pe dumneavoastră (și posibil pe copii).
Explicați copiilor problema jocurilor de noroc.
Înțelegeți necesitatea tratării jocurilor de noroc cu probleme și că poate dura timp.
Stabiliți limite în gestionarea banilor; preia controlul asupra finanțelor familiei; examinați extrasele bancare și ale cardului de credit.
Situatii de evitat
Nu abordati cu superioritate jucatorul si nu ridicati tonul cand va adresati acestuia in legatura cu aceasta problema
Nu excludeți jucătorul din viața de familie și activitățile comune
Pastrati abordarea realista si nu va asteptati la recuperarea imediată sau că toate problemele sa dispara la odata cu prima renuntare la jocurile de noroc
Bibliografie:
Manualul de diagnostic și statistic al tulburărilor mintale - Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders editia V, 2013
Gambling addiction triggers the same brain areas as drug and alcohol cravings 2017, Kate Wighton