Dependenta de jocuri de noroc – cum o recunosti

Dependența de jocuri de noroc este extrem de periculoasă, lăsând individului senzația de câștig bănos rapid, pentru ca la final să îl ruineze. Pariorii își pierd rațiunea și pe măsură ce pierd mai mulți bani, devin tot mai convinși că urmează să dea lovitura cu un câștig record. Fie că vorbim de popularele "păcănele" sau de pariurile online, așadar dependențe comportamentale de tip adictiv fără substanțe – acestea se aseamănă cu dependența de alcool și dependența de droguri.

Ce este dependența de jocuri de noroc

Dependența de jocuri de noroc – cunoscută și sub denumirea de jocuri de noroc patologice, jocuri de noroc compulsive sau tulburarea de jocuri de noroc – este o tulburare de control al impulsurilor. Dacă ești un jucător de noroc compulsiv, nu poți controla impulsul de a paria, chiar și atunci când acest lucru are consecințe negative pentru tine sau pentru cei dragi. 

O dependență de jocuri de noroc este adesea asociată cu alte tulburări de comportament sau de dispoziție. Mulți jucători problematici suferă și de probleme legate de abuzul de substanțe, ADHD necontrolat, stres, depresie, anxietate sau tulburare bipolară. 

O dependență de jocuri de noroc este o dependență progresivă care poate avea multe repercusiuni psihologice, fizice și sociale negative. Este clasificată ca o tulburare de control al impulsurilor.
 
Este inclusă în Manualul de Diagnostic și Statistic al Asociației Americane de Psihiatrie (APA), ediția a cincea (DSM-5).

Dependenta de jocuri de noroc (păcănele), denumită și pariat compulsiv, are două principale motivații:
- Pariorul are nevoie de bani și consideră că aceasta este o cale ușoară de rezolvare a problemelor financiare. Astfel, intră într-un cerc vicios din care nu mai reușește să iasă.
- Pariorul pune în joc sume mari de bani pentru a experimenta o eliberare de adrenalină în corp. În timp, jocurile de noroc îl pot duce la faliment.

Tipuri de dependențe de jocuri de noroc

Jocurile de noroc sunt o activitate diversă, așa că există și diferite tipuri de dependență de jocuri de noroc. Nu este întotdeauna evident când cineva este dependent de jocuri de noroc. Contrar credinței populare, jocurile de noroc nu se limitează la aparate de tip slot, cărți și cazinouri. Cumpărarea unui bilet de loterie, participarea la o tombolă sau efectuarea unui pariu cu un prieten sunt, de asemenea, forme de jocuri de noroc.

Dependența de jocuri de noroc poate apărea atunci când o persoană simte că este într-o situație financiară precară și își poate rezolva problemele doar jucând puținul pe care îl are în încercarea de a obține o sumă mare de bani. Din păcate, acest lucru duce aproape întotdeauna la un ciclu în care jucătorul simte că trebuie să-și recâștige pierderile, iar ciclul continuă până când persoana este forțată să caute reabilitare pentru a renunța la acest obicei.

Un alt tip de dependență de jocuri de noroc apare atunci când un jucător joacă jocuri și face pariuri riscante pentru a experimenta nivelul emoțional asociat cu asumarea unor riscuri uriașe care uneori dau roade. În ambele cazuri, persoana afectată de această dependență trebuie să aibă dorința de a opri comportamentul, nu doar de a face pe plac familiei și prietenilor.  

Care sunt cauzele dezvoltării dependenței de jocuri de noroc

Nevoia de bani, nevoia de adrenalină și atmosfera creată în cazinouri sunt principalele cauze ale dezvoltării acestei dependențe. Din păcate, odată ce dependența se instalează, pariorului îi va fi din ce în ce mai greu să renunțe la acest obicei în ciuda faptului că rămâne fără bani.

Cum recunoști dependența de jocuri de noroc

Cine este dependent de jocuri de noroc refuză să recunoască această problemă. Cei din jur pot recunoaște însă anumite semne specifice:

 • Dependentul este secretos și se ascunde atunci când merge să joace jocuri de noroc
 • Cel care este dependent de jocuri de noroc nu poate sta departe de cazinouri, păcănele etc.
 • Dependentul accesează foarte des pe internet site-urile de jocuri de noroc și  șterge istoricul atunci când computerul este împărțit cu alte persoane
 • Dependentul joacă jocuri de noroc și atunci când nu și le mai permite din punct de vedere financiar
 • Prietenii și familia observă semnele, însă acesta neagă

Simptome emoționale ale dependenței de jocuri de noroc

Jocurile de noroc excesive cauzează adesea o multitudine de simptome emoționale, inclusiv anxietate, depresie și chiar gânduri și tendințe suicidare. În situații extreme, aceste gânduri pot determina un jucător de noroc să încerce efectiv să-și pună capăt vieții. Falimentul din cauza jocurilor de noroc este devastator și îi lasă pe mulți oameni să se simtă complet fără speranță.

Simptome fizice ale dependenței de jocuri de noroc

Deoarece jocurile de noroc pot provoca depresie, anxietate și tendințe de auto-vătămare, trebuie urmărite mai multe semne fizice. Depresia și anxietatea duc uneori la privarea de somn, ceea ce poate duce la paloare a pielii, creștere în greutate sau scădere în greutate, acnee și cearcăne sub ochi. La fel ca la orice altă dependență, principalul simptom constă în incapacitatea individului de a opri comportamentul dăunător, în ciuda consecințelor.

Factori de risc dezvoltare dependența de jocuri de noroc

Există anumiți factori care pot favoriza această dependență:

 • Stresul asociatul cu serviciul
 • Pensionarea
 • Circumstanțele traumatizante
 • Depresie, anxietate
 • Singurătate
 • Alte dependențe

Consecințele dependenței de jocuri de noroc

Jocurile de noroc sunt asociate cu multe efecte suplimentare, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Dependența de jocuri de noroc duce frecvent la alte dependențe care servesc drept mecanisme de adaptare pentru persoanele care sunt stresate de activitate.

Mulți jucători apelează la droguri, alcool și alte activități pentru a atenua anxietatea provocată de stilul de viață pe care îl au. Chiar dacă un dependent de jocuri de noroc nu se confruntă niciodată cu ruina financiară ca urmare a stilului său de viață, se poate lupta cu dependența de droguri și alcool pentru tot restul vieții după ce s-a automedicat pentru a face față stresului. De asemenea, individul dependent de jocuri de noroc își poate pierde bunurile, poate chiar mașina sau casa, dacă nu reușește să își țină sub control nevoia de a paria. Totodată, din cauza risipei de bani făcute, dependentul de jocuri de noroc își deteriorează relațiile cu cei din jur, cu partenerul de viață sau cu copiii.

Tratament dependența de jocuri de noroc

Nu există un tratament specific pentru dependența de jocuri de noroc, însă sunt câteva soluții are pot ajuta pacientul – iată ce metode pot fi folosite:

Consilierea psihologică

Terapia cognitiv-comportamentală este în mod deosebit eficientă în tratarea dependenței de jocuri de noroc. Această terapie modifică tiparele de gândire ale individului, făcându-l pe acesta să înțeleagă ce consecințe are comportamentul adoptat, dar și cum poate fi modificat.

Tratamentul medicamentos 

Antidepresivele și anxioliticele pot estompa cauzele nevoii de jocuri de noroc și totodată pot ajuta pacientul dependent să depășească perioada grea prin care va trece după ce renunță la jocurile de noroc. Unii pariori compulsivi sunt tratați și cu medicamente folosite în tratarea dependenței de droguri. Anxioliticele și antidepresivele nu se iau decât la recomandarea medicului și întotdeauna conform indicațiilor oferite de acesta – altfel, crește riscul de dezvoltare a dependenței de antidepresive.

În plus, anumite reacții adverse sunt asociate cu antidepresivele și medicamentele anti-anxietate. Unele dintre aceste medicamente te pot face să te simți rău înainte de a te simți mai bine. Nu încerca niciodată să iei medicamente pentru anxietate sau depresie fără să te consulți cu medicul. Aceste tulburări sunt grave, iar auto-medicația poate fi extrem de periculoasă.

De altfel, supradozajul este unul dintre multele riscuri asociate cu abuzul de substanțe și este unul dintre motivele pentru care centrele de tratament pentru pacienți internați sunt întotdeauna recomandate oricui încearcă să scape de dependența de jocuri de noroc.

Grupurile de sprijin 

Pariorii se simt adesea neînțeleși de cei din jur, de aceea grupurile de sprijin pentru dependenții de jocuri de noroc pot fi de mare ajutor în combaterea acestei dependențe.

Ce mai poți face ca să scapi de dependența de jocuri de noroc

O modalitate de a opri jocurile de noroc este să faci alegeri mai sănătoase. Cele patru elemente necesare ca să scapi de această dependență sunt:

 • O decizie: pentru ca jocurile de noroc să aibă loc, trebuie să iei decizia de a juca. Dacă ai un impuls: încetează ceea ce faci și sună pe cineva, gândește-te la consecințele acțiunilor tale, spune-ți să nu te mai gândești la jocurile de noroc și găsește imediat altceva de făcut.
 • Bani: Jocurile de noroc nu pot avea loc fără bani. Renunță la cardurile de credit, roagă-ți partenerul să se ocupe de tot ce ține de cheltuieli închide-ți conturile de pariuri online și păstrează doar o sumă limitată de numerar în portofel.
 • Timp: chiar și jocurile de noroc online nu pot avea loc dacă nu-ți faci timp pentru ele. Dacă făceai pariuri pe smartphone, găsește alte modalități de a umple momentele de liniște din timpul zilei.
 • Renunță la mediile tentante: Fără un joc sau o activitate pe care să pariezi, nu există nicio oportunitate de a paria. Elimină aplicațiile de jocuri de noroc și blochează site-urile de jocuri de noroc de pe smartphone și computer.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Psychiatric Association - What is Gambling Disorder?
https://www.psychiatry.org/patients-families/gambling-disorder/what-is-gambling-disorder
NHS - Help for problems with gambling
https://www.nhs.uk/live-well/addiction-support/gambling-addiction/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0