10 semne că ești dependent de partener, nu îndrăgostit

Dragostea este o noțiune complet diferită de dependența emoțională, însă chiar și așa mulți dintre noi avem tendința de a confunda cele două concepte. Dragostea este benefică, scoate ce e mai bun din noi, în timp ce dependența este toxică și ne face mai mult rău decât bine.

Dependența de partener se naște, potrivit psihologilor, din lipsa încrederii în propria persoană. Din păcate, pentru a putea trata această dependență trebuie să o conștientizăm și să ne dorim să ne detașăm de ea.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Dependența emoțională este atunci când o persoană crede că are nevoie de o altă persoană pentru a supraviețui, pentru a fi fericită sau pentru a se simți completă. Dragostea este ușor de confundat cu dependența emoțională, deoarece ambele vin de obicei cu sentimente intense în jurul unei alte persoane. Dar într-o relație de dependență emoțională, oamenii au impresia că sunt "îndrăgostiți" când, de fapt, sunt "în nevoie". Persoanele dependente emoțional au nevoie de atenție, aprobare și sprijin constant din partea partenerului lor - pentru că nu și le oferă lor înșiși.

Dependența emoțională la un partener implică o legătură afectivă permanentă excesivă cu celălalt individ, care este disfuncțională, asociată cu o stimă de sine scăzută și care ascunde o lipsă de afecțiune. Dependența emoțională generează o serie de consecințe emoționale negative: simptome de anxietate și depresie, gânduri obsesive, tulburări de somn și abandonarea relațiilor sociale și a timpului liber.

Iubire versus dependență emoțională.

"Iubirea" care vine din frică nu este iubire - aceasta este o nevoie. Dependența emoțională provine din golul interior care se creează atunci când te abandonezi pe tine însuți - și apoi te aștepți ca partenerul tău să-ți umple golul și să te facă să te simți iubit și în siguranță. 

Iubirea înseamnă să dăruiești și să împărtășești - nu să primești. Iubirea este cea care susține binele suprem al tău și al partenerului tău, ceea ce înseamnă că nu vei încerca niciodată să controlezi sau să posezi cealaltă persoană. Atunci când iubești pe cineva, apreciezi profund calitățile sale esențiale - calitățile care nu dispar cu timpul.

Faptul că te concentrezi pe obținerea iubirii va duce întotdeauna la o inimă închisă și la un comportament de control, care închide iubirea. Concentrarea ta pe a fi iubitor și pe a învăța ce este iubirea pentru tine și pentru partenerul tău, este ceea ce deschide inima. Atunci când alegi în mod constant să fii iubitor cu tine și cu ceilalți, vei experimenta iubirea adevărată.

Diagnosticul de dependență emoțională

Cele mai multe persoane cu dependență emoțională nu știu că suferă de această boală și pot chiar refuza să o accepte atunci când cineva apropiat o observă. Dependența emoțională este ca orice altă tulburare de sănătate mintală - sunt boli invizibile, greu de detectat din cauza absenței simptomelor fizice.

În mod normal, persoanele cu dependență emoțională care apelează la ajutor psihologic o fac pentru a depăși simptomele depresiei, anxietății sau stresului, fără să știe că mai exact cauza acestora se află în dependența lor. Examinarea psihologică a unui specialist este cea care va determina diagnosticul.

 
 

Iată 10 semne care trădează dependența emoțională față de partener:

  1. Devii extrem de gelos atunci când partenerul își petrece timp cu oricine altcineva în afară de tine, chiar dacă persoana aceea este reprezentantă a sexului opus sau nu.
  2. Toate activitățile pe care le întreprinzi au legătură cu partenerul de viață – nu mai faci nimic pe cont propriu ori pentru tine.
  3. Ești posesiv și te îngrozește gândul că ai putea fi părăsit de partenerul de viață.
  4. Pui mai mare preț pe opiniile partenerului decât pe ale tale. Nu mai iei nicio decizie singur.
  5. Nu acorzi importanță feței adevărate a partenerului, ci pui mare preț pe impresia pe care acesta o lasă cunoscuților.
  6. Ai senzația că poți transforma partenerul pe care îl ai în partenerul ideal, cu răbdare și determinare.
  7. Îți place să îți controlezi partenerul și te simți abandonat când acesta nu îți satisface voința.
  8. Ești convins că nu ai putea face față unei despărțiri, de orice natură ar fi ea, de partenerul de viață.
  9. Renunți la hobby-urile tale pentru a-ți mulțumi partenerul și pentru a petrece mai mult timp cu el.
  10. Ți-ai schimbat gusturile în funcție de cele ale partenerului, chiar dacă înainte de a avea o relație cu el nu concepeai așa ceva. 

Sentimentul născut din teamă nu este dragoste, este dependență apărută din nevoie. Dacă îți privești partenerul ca fiind responsabil pentru fericirea ta, atunci ceea ce simți nu este dragoste, ci este dependență emoțională. Pentru a iubi pe cineva trebuie, în primul rând, să te iubești pe tine și să ai încredere nelimitată în propria persoană. Pentru a fi fericit trebuie să îți căștigi, înainte de toate, independența emoțională.
Pentru a deveni independent din punct de vedere emoțional ai putea să:

  • Îți cunoști propriile dorințe și nevoi și să le pui pe primul loc.
  • Petreci timp singur.
  • Conștientizezi care îți sunt punctele slabe și să le accepți.
  • Îți concentrezi atenția asupra lucrurilor bune, nu asupra celor rele.
  • Găsești mereu o motivație.
  • Trăiești în prezent.
  • Înlocuiești severitatea cu care te critici, cu acceptare și iubire față de propria persoană.
  • Recunoști și eviți tiparele distructive pe care le poți avea din copilărie.
  • Eviți să confunzi dorințele și nevoile tale cu cele ale persoanelor din jur.

Reușind să combați dependența emoțională vei fi mai fericită. Este o misiune grea, însă nu imposibilă. Dacă simți că nu poți face această schimbare pe cont propriu, apelează la ajutorul unui terapeut, care îți va fi partener pe drumul pe care ai pornit.

Terapie pentru dependența emoțională

În prezent, există diverse tehnici de tratare a dependenței emoționale, care vor fi alese sau combinate în funcție de fiecare caz în parte. Terapiile potențiale sunt:

  • Terapia EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)
  • Hipnoza clinică
  • EFT (terapie centrată pe emoții)
  • Terapia de cuplu
  • Terapii de creștere personală

În general, obiectivul terapiei va fi axat pentru sprijinirea persoanei să recunoască problema, să abandoneze orice relație toxică pe care o(le) are, să detecteze cauzele acestei dependențe emoționale și să o trateze pentru a evita repetarea aceluiași tipar.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
The dependency paradox in close relationships: accepting dependence promotes independence - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17279849/ 
Partner’s Emotional Dependency Scale: Psychometrics - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32920779/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0