Dragostea la prima vedere NU este, de fapt, dragoste

Dragostea la prima vedere nu exista. Un studiu recent arata ca acest concept, de "dragoste la prima vedere, nu este deloc dragoste si ca, de fapt, este vorba de dorinta sexuala foarte puternica sau, practic, de dorinta carnala.

"Dragostea la prima vedere" este un concept romantic extraordinar si minunat. Oamenii pot sa te intrebe daca crezi in "dragostea la prima vedere", iar scenaristii comediilor romantice il folosesc cu mare entuziasm atunci cand dau viata acestui gen de filme.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Insa pentru sceptici, "dragostea la prima vedere" poate sa para un concept un pic dubios si, ghici ce? Oamenii de stiinta sunt de partea scepticilor.

Potrivit unui nou studiu, publicat in noiembrie 2017 in "Journal of the International Association for Relationship Research", "dragostea la prima vedere" este aproape intotdeauna "o atractie fizica initiala puternica" sau, cu alte cuvinte, dorinta carnala ori pofta trupeasca.

Studiul la care facem referire a implicat monitorizarea unei serii de 500 de intalniri, de la 200 de participanti si de la respectivul lor partener romantic, pentru fiecare intalnire romantica. Participantii au fost studenti olandezi si germani, cu varste intre 24 si 26 de ani.

Cercetarea a fost impartita in trei stadii: un chestionar online, un studiu de laborator si trei intalniri romantice care nu au durat mai mult de 90 de minute fiecare. Dupa intalnirile romantice, participantii au fost intrebati daca au simtit ceva cum ar fi "dragostea la prima vedere" in timpul intalnirii si in ce masura au considerat partenerul romantic atragator din punct de vedere fizic (aici era vorba de conceptul de eros, folosit pentru a simboliza dorinta erotica). "Componentele iubirii" care au fost masurate in cadrul acestui studiu inedit au fost "intimitatea", "angajamentul" si "pasiunea".

Raportat la toate intalnirile romantice, "dragostea la prima vedere" a fost raportata in total de 49 de ori si doar de 32 de participanti. Iar de cele mai multe ori cand a fost raportata "dragostea la prima vedere", componentele-cheie ale iubirii, mai precis, angajamentul si intimitatea, lipseau din asocierile romantice si descrierile participantilor. Cu toate acestea, in aproape fiecare caz de "dragoste la prima vedere", sentimentul de atractie fizica al participantului vizavi de persoana cu care si-a dat intalnire a crescut in mod considerabil.

Studiul a fost realizat in proportie de aproape 60% pe femei, dar barbatii au fost cei care au raportat cel mai adesea sentimentul de "dragoste la prima vedere" pe loc. Si in fiecare caz, experienta lor de "dragoste la prima vedere" nu a fost ceva reciproc, sugerand ca situatiile instantanee de dragoste la prima vedere, impartasite de ambii parteneri "ar putea fi in general rare", potrivit studiului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Autorii studiului au determinat ca dragostea la prima vedere era, de fapt, doar o "atractie fizica initiala puternica" pe care oamenii au identificat-o drept iubire, fie in momentul in care au simtit-o, fie privind retrospectiv.

Si desi unii dintre subiectii acestui studiu care erau deja implicati intr-o relatie cu cineva au raportat ca s-au indragostit la prima vedere, este greu de spus cu certitudine daca acest lucru s-a intamplat in modul in care si-au amintit ei. Oamenii de stiinta au concluzionat ca raspunsul la aceasta intrebare legata de dragostea la prima vedere ar necesita investigatii suplimentare in domeniul relatiilor romantice, pentru a vedea cum acele sentimente initiale de dragoste instantanee se desfasoara de-a lungul timpului.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0