Menopauza este acea perioadă în care o femeie nu mai are menstruație și nu mai poate să rămână însărcinată pe cale naturală. Menstruațiile, de regulă, devin tot mai rare pe parcursul a câteva luni sau ani, înainte să înceteze definitiv. Uneori, însă, sunt și situații în care menstruațiile încetează subit.
Menopauza reprezintă o parte naturală a înaintării în vârstă, care de regulă are loc între 45 și 55 de ani, pe măsură ce nivelul de estrogen produs de organismul femeii începe să scadă. În funcție de zona geografică sau de țară, vârsta medie la care o femeie intră la menopauză poate să varieze. Vârsta medie pentru debutul menopauzei este 51 de ani. Majoritatea femeilor încep să aibă simptomele menopauzei cu aproximativ 4 ani înainte de a avea ultima menstruație. Simptomele pot continua adeseori pe o perioadă de aproape 4 ani după ce femeia a avut ultima ei menstruație.
Se întâmplă, însă, ca un număr foarte mic de femei să se confrunte cu simptomele menopauzei chiar și cu un deceniu mai devreme. Statisticile arată că aproape 1 din 100 de femei se confruntă cu menopauza înainte de vârsta de 40 de ani - menopauza prematură sau insuficiența ovariană prematură. Aproximativ 5% dintre femei intră la menopauză între 40 și 45 de ani, mai arată statisticile, iar aceasta este denumită menopauză timpurie.
Menopauza este cauzată de un dezechilibru în ceea ce privește hormonii sexuali din organismul femeii, pe măsură ce aceasta înaintează în vârstă. Menopauza se întâmplă atunci când ovarele femeii nu mai produc atât de mult estrogen (un hormon extrem de important) și nu mai eliberează lunar un ovul.
Uneori, menopauza este cauzată de un tratament, cum ar fi:
Menopauza prematură poate fi un rezultat al factorilor genetici, al afecțiunilor autoimune sau al unor proceduri medicale. Alte condiții ori afecțiuni care pot cauza debutul timpuriu al menopauzei pot fi:
Menopauza indusă are loc când ovarele sunt îndepărtate pe cale chirurgicală, din motive medicale, cum ar fi cancerul uterin sau endometrioza. De asemenea, menopauza indusă poate fi și rezultatul unei deteriorări sau degradări a ovarelor, lucru cauzat de radioterapie sau de chimioterapie.
În lunile sau anii care urmează după debutul menopauzei, este posibil că femeile să se confrunte cu aceste semne și simptome:
Menopauza naturală este un proces treptat și are trei stadii: perimenopauza, menopauza propriu-zisă și post-menopauza. Pe lângă modificările apărute în ceea ce privește menstruația, simptomele perimenopauzei, menopauzei și postmenopauzei sunt, în general, aceleași.
Perimenopauza
Cele mai frecvente semne timpurii ale perimenopauzei sunt:
Menopauza propriu-zisă
Acesta este momentul când a trecut un an de când femeia a avut ultima ei menstruație. În această etapă, ovarele au încetat să mai elibereze ovule și să mai producă mari cantități de estrogen. Se estimează că 75% dintre femei se confruntă cu bufeuri la menopauză.
Alte simptome frecvente ale menopauzei sunt: insomniile, uscăciunea vaginală, creșterea în greutate, depresia, anxietatea, problemele de memorie, dificultățile de concentrare, scăderea libidoului, pielea uscată și gura uscată, urinările frecvente, sânii dureroși sau sensibili, durerile de cap, palpitațiile, infecțiile urinare etc.
Postmenopauza
Aceștia sunt anii care urmează după menopauză. În acest stadiu, simptomele menopauzei (cum ar fi bufeurile) se calmează în cazul majorității femeilor, însă riscurile asociate cu scăderea nivelului de estrogen cresc pe măsură ce femeia înaintează în vârstă.
Este important să discuți cu medicul dacă te confrunți cu simptome neplăcute ale menopauzei, care îți afectează unele aspecte ale vieții, sau dacă simptomele menopauzei apar înainte de vârsta de 45 de ani.
Anamneza
Medicul ar trebui să poată diagnostica menopauza sau perimenopauza în cazul unei femei, pe baza vârstei acesteia, pe baza întrebărilor în legătură cu tiparul menstruațiilor și pe baza informațiilor oferite de aceasta despre orice fel de semne și simptome fizice care pot indica menopauza.
Testul de sarcină
Dacă există posibilitatea ca femeia să fie însărcinată, medicul poate recomanda un test de sarcină.
Analize hormonale
Semnele și simptomele menopauzei sunt, de regulă, suficiente pentru ca medicul să își dea seama că unele femei au început tranziția către menopauză. Testele de sânge nu sunt, de regulă, necesare pentru a diagnostica menopauza, dar în anumite situații, medicul poate să recomande un tip de analize de sânge, pentru a verifica nivelul hormonilor importanți:
Ecografia transvaginală
Pe baza simptomelor pacientei și a antecedentelor ei medicale, medicul poate recomanda și alte investigații. Ecografia transvaginală poate fi utilă, pentru că această investigație scoate la iveală posibile malformații ale uterului și nu numai.
Osteodensitometria
Pentru că menopauza este asociată cu un risc mai mare de osteoporoză și fracturi, este important ca femeile să facă și o osteodensitometrie, o investigație care măsoară densitatea osoasă.
Alte teste și analize, folosite pentru a confirma menopauza
Pe lângă exemplele de mai sus, medicul poate decide să apeleze la teste de sânge suplimentare:
Test de menopauză
În farmacii găsești și un test de menopauză, pe care îl poți face în intimitatea casei. Acesta este un test rapid, care arată dacă în urină este prezent hormonul FSH. Valorile FSH-ului care sunt în mod constant crescute, combinate cu lipsa menstruației pe o perioadă de 12 luni consecutive, sunt de regulă o confirmare a menopauzei. Pentru un diagnostic corect, mergi la medic.
După menopauză, riscul ca femeia să dezvolte anumite afecțiuni crește. Iată câteva exemple de complicații care pot să apară după instalarea menopauzei:
Nu toate femeile își doresc să ia un tratament pentru calmarea simptomelor menopauzei (mai ales pentru că unele simt că nu au nevoie de un anumit tratament), însă dacă ai constatat că simptomele sunt neplăcute, că îți afectează serios calitatea vieții, că nu te poți odihni cum trebuie, că ești mai irascibilă sau că ai un apetit sexual redus, reține că sunt disponibile mai multe opțiuni care te-ar putea ajuta să contracarezi efectele menopauzei.
Pe lângă terapia de substituție hormonală, care poate fi un tratament eficient în cazul femeilor care au vârste sub 60 de ani sau pentru cele aflate în intervalul de 10 ani înainte de debutul menopauzei, există și alte tipuri de medicamente care pot calma simptomele.
Terapia hormonală este eficientă pentru reducerea sau controlul unor simptome cum ar fi: bufeurile, transpirațiile nocturne, înroșirea feței, atrofia vaginală, osteoporoza. Dacă te confrunți cu căderea părului, subțierea părului și uscăciunea vaginală, medicul îți poate prescrie alte medicamente sau terapii pentru unele simptome specifice menopauzei:
Dacă vrei să apelezi la medicina naturistă (după ce discuți înainte cu un medic fitoterapeut), poți trata unele simptome ale menopauzei cu ajutorul remediilor din plantele medicinale.
Terapia de substituție hormonală implică administrarea de estrogen pentru a înlocui nivelul scăzut din organismul femeii din preajma menopauzei. Această terapie poate calma multe dintre simptomele menopauzei, dar e important să știi riscurile și beneficiile.
Există două tipuri principale de terapie de substituție hormonală:
Beneficiile terapiei hormonale pot include ameliorarea simptomelor menopauzei, cum ar fi bufeurile, transpirațiile nocturne, uscăciunea vaginală și scăderea libidoului. De asemenea, poate reduce riscul de osteoporoză și de fracturi asociate, dar numai la femeile cu risc crescut de astfel de afecțiuni.
Terapia hormonală la menopauză poate crește riscul de anumite afecțiuni, cum ar fi cancerul de sân, cancerul endometrial și trombozele venoase. Riscul apariției acestor afecțiuni depinde de factori precum vârsta, istoricul medical, istoricul familial, durata tratamentului și doza utilizată. De asemenea, terapia hormonală poate crește riscul de boli cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral, la femeile cu factori de risc.
În anumite cazuri, medicul îți poate prescrie anumite suplimente nutritive. Acestea sunt adjuvante la terapia cu hormoni. De exemplu, pentru oase sănătoase, îți poate recomanda să iei calciu, vitamina D și fluor.
Totodată, suplimentele pe bază de calciu, vitamina D și magneziu te pot ajuta să îți reduci riscul de osteoporoză și îți îmbunătățesc nivelul de energie și calitatea somnului.
Alte elemente esențiale pentru organismul femeii, mai ales în anii de dinaintea menopauzei și în perioada de postmenopauză, sunt acizii grași esențiali, cum ar fi Omega 3 (EPA și DHA). Indicați și benefici pentru organismul femeii sunt și acizii grași Omega 7, Omega 6 și Omega 9, iar surse bune sunt uleiul de cătină (Omega 7), uleiul de măsline (Omega 9), limba-mielului (Omega 6).
Pentru a calma unele simptome ale menopauzei, poți practica anumite tehnici de relaxare. Ideal ar fi ca, la intervale regulate de timp, să practici exerciții care te ajută să te relaxezi și tehici de respirație, cum ar fi yoga sau meditația. Și acupunctura ar putea să ajute în anumite situații.
Menopauza nu necesită un tratament medical, în schimb, tratamentele se axează mai degrabă pe calmarea semnelor și simptomelor și pe prevenirea afecțiunilor cronice ori pe controlul acestora, mai ales că odată cu înaintarea în vârstă pot să apară numeroase complicații. Însă chiar și fără necesitatea tratamentului, menopauza poate afecta calitatea vieții femeii, prin simptomele pe care le are și prin intensitatea și frecvența acestora.
Menopauza îți poate afecta sănătatea mintală, crescând stresul, anxietatea și fricile. Acestea pot fi atribuite parțial modificărilor de natură fizică - de pildă, scăderea nivelului de estrogen și de progesteron. Însă pot să existe și modificări sau schimbări de natură emoțională, cum ar fi faptul că femeia își face griji în privința înaintării în vârstă, că pierde anumiți membri din familie sau că, de acum, copiii sunt mari și pleacă de acasă.
Pentru anumite femei, menopauza poate fi o perioadă dificilă, marcată de izolare sau frustrare. Poate că prietenii și cei din familie nu înțeleg întotdeauna prin ce schimbări treci sau poate că nu îți oferă sprijinul de care ai nevoie. Dacă întâmpini dificultăți și simți că îți este greu să accepți menopauza sau să îi faci față, este posibil să dezvolți anxietate sau depresie.
De aceea, pentru că menopauza poate avea un impact asupra psihicului tău, nu trebuie să ignori nici acest gen de simptome și trăiri: dacă te simți în mod regulat tristă, îți vine să plângi des, te simți neajutorată sau goală pe dinăuntru, s-ar putea să te confrunți cu depresia, așa că este bine să ceri ajutorul unui specialist. Nu ezita să stai de vorbă cu un psihoterapeut, pentru că depresia în timpul menopauzei poate fi tratată.
Multe dintre semnele și simptomele asociate cu menopauza sunt temporare. Așadar, dacă iei anumite măsuri, poți reduce sau preveni efectele simptomelor neplăcute ale perimenopauzei și menopauzei:
Este important să fii în continuare activă din punct de vedere sexual, pentru a reduce uscăciunea vaginală și pentru a îmbunătăți fluxul sangvin în zona vaginului. Experții spun că apetitul sexual redus este adeseori cauzat de nivelurile scăzute de estrogen, care pot afecta excitația sexuală și, drept rezultat, actul sexual este mai dureros în cazul femeilor.
Reducerea fluxului sangvin afectează lubrifierea vaginului și, în general, excitația sexuală. Drept rezultat, femeia nu se mai bucură la fel de mult de partidele de sex și îi este dificil să ajungă la orgasm. Actul sexual poate fi chiar dureros, inconfortabil.
Și stresul își poate pune amprenta asupra libidoului unei femei, iar dezechilibrele hormonale cu care se confruntă în anii menopauzei pot să o facă mai irascibilă sau deprimată.
În ciuda numeroaselor neplăceri care afectează viață sexuală, există soluții care pot alunga durerile în timpul sexului, pot ameliora atrofia vaginală, și pot combate uscăciunea mucoasei vaginale.
Nu uita că este important să folosești un lubrifiant potrivit nevoilor tale, pentru a combate uscăciunea vaginală și să discuți deschis cu partenerul tău despre disconfortul din timpul sexului. Încercați să alocați mai mult timp preludiului sau să comunicați mai mult despre lucrurile care vă fac plăcere atunci când sunteți în dormitor.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIH - What Is Menopause?
https://www.nia.nih.gov/health/what-menopause
NHS – Menopause treatment
https://www.nhs.uk/conditions/menopause/treatment/
BMC - A study on women’s health information needs in menopausal age
https://bmcwomenshealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12905-021-01582-0
Studiul „A study on women’s health information needs in menopausal age”, BMC Women's Health 21, 434 (2021). https://doi.org/10.1186/s12905-021-01582-0 , autori: Hajesmaeel-Gohari, S., Shafiei, E., Ghasemi, F. et al.