Menopauza are un impact negativ asupra hepatitei C

Virusul hepatitei C (VHC) are efecte daunatoare asupra ficatului, cauzand hepatita C, o afectiune inflamatorie a acestui organ. Ceea ce nu stiai, insa, este ca hepatita C accelereaza procesul de instalare a menopauzei. Mai mult decat atat, menopauza afecteaza apoi evolutia fibrozei.

In perioada 2011-2015, un grup de cercetatori de origine italiana a facut un studiu pe un esantion de 100 de femei diagnosticate cu hepatita C cronica, 50 de femei diagnosticate cu hepatita B si 100 de femei care nu sufereau de nicio afectiune hepatica. De asemenea, aceiasi cercetatori au analizat si dosarele medicale a peste 6.000 de femei cu hepatita C cronica si dosarele a 20.400 de femei care nu aveau aceasta afectiune.

In urma acestui studiu, s-a constatat faptul ca femeile infectate cu VHC, adica cu virusului hepatitei C, prezinta un risc de 5,3 ori mai mare de a intra la menopauza mai devreme decat femeile care nu sufera de o asemenea afectiune. In cazul femeilor diagnosticate cu hepatita de tip B, riscul este chiar si mai mare, acestea avand riscuri de 11,6 ori mai mari de a intra mai devreme la menopauza.

Mai mult decat atat, femeile infectate cu virusul hepatitei C au un risc de 10 ori mai mare de a face avort spontan in timpul sarcinii, comparativ cu femeile care nu sufera de aceasta afectiune. Riscul de nastere prematura este si el mai mare in caz de infectie cronica cu hepatita C, femeile insarcinate care au hepatita C avand un risc de nastere inainte de termen cu 34% mai mare decat femeile care nu sufera de aceasta afectiune.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Specialistii sustin ca menopauza prematura se instaleaza la femeile sub 40 de ani, varsta medie pentru intrarea la menopauza fiind de 51 de ani. Femeile la menopauza sunt expuse mai multor riscuri cu privire la starea de sanatate, ceea ce inseamna ca este bine ca menopauza sa se instaleze la timpul ei, nu prematur.

Studiile facute recent indica faptul ca exista risc crescut de leziuni la nivelul ficatului pentru femeile ce intra la menoapuza. Asta inseamna ca, odata cu menopauza, virusul hepatitei C poate afecta si mai tare ficatul. Intrucat nivelul de estrogen scade considerabil odata cu menopauza, organismul femeii nu mai este aparat de acest hormon si este mai vulnerabil in fata virusului hepatitei C si nu numai.

Si tratamentul antiviral pentru hepatita C poate avea de suferit de pe urma instalarii menopauzei. Asta pentru ca raspunsul virologic sustinut poate fi afectat de lipsa de estrogen.

Virusul hepatic C si fibroza hepatica evolueaza mai rapid in cazul barbatilor si in cazul femeilor aflate la menopauza, comparativ cu femeile care nu au intrat inca la menopauza si sunt protejate de nivelul ridicat de estrogen din organism. Raspunsul virologic sustinut, care este scopul tratamentului antiviral, are rate mai inalte in cazul femeilor aflate la varsta reproductiva (67,5%), comparativ cu femeile aflate la menopauza (46%) si comparativ cu barbatii (51,1%). 

Specialistii au ajuns la concluzia ca menopauza precoce este singurul factor independent care determina rate scazute ale raspunsului virologic sustinut, in cazul femeilor care sunt infectate cu genotipul 1 al virusului hepatitei C.

Ce alte efecte negative are efectul scazut de estrogen din organism

Estrogenul este un hormon esential, asa ca nivelurile scazute pot cauza multe neplaceri, facand organismul femeii mai vulnerabil:

Menstruatii neregulate - estrogenul este unul dintre principalii hormoni care regleaza ciclul menstrual, iar un nivel scazut poate duce la menstruatii neregulate ori la menstruatii absente.

Newsletter DOC dedicat

Infertilitate - nivelurile mici de estrogen din corp pot impiedica ovulatia si pot ingreuna conceptia, ducand la infertilitate.

Oasele sunt slabite - estrogenul ajuta la mentinerea oaselor puternice si sanatoase, iar pe masura ce nivelul acestui hormon scade, poate sa apara scaderea densitatii mineral-osoase. Femeile postmenopauzale au un risc crescut de a dezvolta osteoporoza si de a suferi fracturi.

Durere in timpul raportului sexual - estrogenul este un hormon important, care poate influenta lubrifierea vaginului, iar daca nivelul acestuia devine prea scazut, poate sa apara uscaciunea vaginala, ceea ce duce adeseori la dureri si disconfort in timpul sexului.

Bufeuri - aceste valuri de caldura apar deseori in timpul menopauzei, din cauza unui nivel scazut de estrogen.

Depresie - expertii cred ca estrogenul creste nivelul serotoninei, o substanta chimica din creier care ne asigura bunadispozitie. Deficitul de estrogen poate cauza un declin in ce priveste serotonina, care contribuie la schimbarile de dispozitie sau la depresie.

Infectii urinare mai dese - infectiile de la nivelul tractului urinar au loc mai frecvent si pot sa apara din cauza subtierii tesutului din uretra, lucru care se poate dezvolta odata cu scaderea estrogenului din organism.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0