Este posibil ca menopauza sa influenteze riscurile de insuficienta cardiaca

Potrivit unui nou studiu, femeile care intra la menopauza devreme sau care nu au nascut niciodata (nuliparitate) ar putea sa se confrunte cu un risc ridicat de insuficienta cardiaca.

Cercetatorii au analizat datele a peste 28.000 de femei intrate la menopauza, care nu sufereau de nicio boala cardiaca la inceputul studiului. Pe parcursul unei perioade de monitorizare de aproximativ 13 ani, doar putin peste 5% dintre femei au fost internate pentru insuficienta cardiaca.

De obicei, menopauza apare dupa varsta de 45 de ani, dar modificarile pot aparea cu cativa ani inainte de incetarea menstruatiei.

In acest studiu, menopauza prematura a fost asociata cu riscul crescut de insuficienta cardiaca, iar aceasta asociere a fost mai puternica in randul femeilor care au intrat la menopauza in mod natural si nu printr-o interventie chirurgicala. Dar oamenii de stiinta nu au stabilit o relatie de tip cauza-efect.

Newsletter DOC dedicat

De asemenea, se pare ca femeile care nu au nascut niciodata (nuliparitate) s-au confruntat cu un risc ridicat de a dezvolta o forma de insuficienta cardiaca in care partea stanga a inimii nu se mai relaxeaza asa cum ar trebui. Aceasta asociere nu s-a datorat infertilitatii, sustin cercetatorii.

Potrivit studiului publicat in revista American College of Cardiology (Colegiului American de Cardiologie), femeile care au avut mai multe nasteri nu prezentau riscul de a dezvolta insuficienta cardiaca. „Constatarile potrivit carora scaderea duratei totale de reproducere, asociata cu un risc usor crescut de insuficienta cardiaca, s-ar putea datora riscului crescut de boala arteriala coronariana, care insoteste menopauza prematura”, a precizat principalul autor al studiului, dr. Nisha Parikh, intr-un editie a revistei. Parikh este profesor asistent la Scoala de Medicina a Universitatii California din San Francisco. „Aceste rezultate justifica evaluarea constanta a posibilelor mecanisme de protectie cardiaca ale expunerii femeilor la hormonii sexuali”, a adaugat Parikh.

Studiile anterioare au aratat ca hormonii sexuali in randul femeilor aflate la varsta fertila ar putea influenta riscul de boli cardiace. Nivelul acestor hormoni ar putea fi influentat de ciclul menstrual si de sarcini.

Intr-un editorial publicat impreuna cu studiul, medicul cardiolog Nandita Scott a precizat ca mecanismele care stau la baza rezultatelor studiului sunt neclare, dar impactul lor potential asupra sanatatii femeilor este considerabil. Aceasta este co-director al Corrigan Women’s Heart Health Program (Programului Corrigan privind Sanatatea Inimii Femeilor) in cadrul Spitalului General Massachusetts.

De asemenea, raman multe intrebari fara raspuns, inclusiv mecanismele privind efectul cardioprotector al estrogenului, ceea ce inseamna ca suntem abia la inceputul cercetarii”, a spus Nandita Scott. „Impreuna, aceste rezultate ridica intrebari interesante despre efectele cardiometabolice ale expunerii femeilor la hormoni sexuali pe parcursul vietii si continua sa ridice intrebari importante pentru cercetarile viitoare”.

Care sunt simptomele ce arata ca ai un nivel scazut al estrogenului

Potrivit expertilor, unele dintre simptomele nivelului redus de estrogen din corp sunt:

•    bufeurile (valurile de caldura) si transpiratiile nocturne - nivelul scazut de estrogen afecteaza hipotalamusul, o parte a creierului care controleaza temperatura corpului;

•    oboseala sau insomnie - valurile de caldura (si implicit transpiratiile nocturne) pot trezi femeia din somn si ii pot perturba somnul; daca organismul are un nivel scazut de estrogen, este posibil ca si nivelul de serotonina sa fie redus, influentand productia de melatonina ("hormonul somnului")

•    dificultatile de concentrare - deoarece femeia nu doarme bine, este posibil sa nu se poata concentra

•    schimbari bruste de dispozitie - cand este vorba de un nivel redus de estrogen, hormonii din organism sufera de pe urma acestui dezechilibru, ducand la schimbari de dispozitie

•    depresie - daca femeia are in organism un deficit de estrogen, ea va avea si niveluri scazute de serotonina (cea care ajuta la alungarea depresiei), prin urmare combaterea depresiei va fi mai dificila

•    oase mai fragile - cand nivelul estrogenului scade, femeia are densitatea mineral osoasa scazuta, deci oasele se vor fractura mai usor

•    dureri in timpul raportului sexual - cand exista deficit de estrogen, asa cum se intampla la menopauza, vaginul are de suferit (uscaciune vaginala), iar din aceasta cauza, actul sexual este dureros

•    atrofie vulvovaginala - vaginul se ingusteaza, isi pierde flexibilitatea si are nevoie de mai mult timp pentru a se lubrifia

•    infectii ale tractului urinar - aceste infectii vor fi mai dese, din cauza ca uretra se subtiaza

•    cresterea in greutate - estrogenul si alti hormoni sexuali influenteaza cantitatea de grasime din organism, iar daca exista prea putin estrogen, corpul poate sa stocheze mai multa grasime, mai ales in zona abdominala.

 

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0