

Testarea colesterolului: cum te pregatesti si ce trebuie sa stii
Testarea colesterolului: cum te pregatesti si ce trebuie sa stii
Testarea colesterolului: cum te pregatesti si ce trebuie sa stii
Atunci cand medicul iti recomanda teste de sange pentru determinarea colesterolului total, este important sa tii cont de cateva reguli simple si sa te pregatesti in mod corespunzator pentru aceasta etapa.
Un test complet pentru determinarea colesterolului se numeste si profil lipidic. Acesta este recomandat de medic, pentru a masura colesterolul "bun", cel "rau" si nivelul trigliceridelor din sangele pacientului. Pentru acest test, se ia o mostra de sange.
In ce conditii este necesara determinarea colesterolului
Daca esti barbat, ar trebui sa verifici cu regularitate nivelurile colesterolului, incepand cu varsta de 35 de ani sau chiar mai devreme. Daca esti femeie, ar trebui sa incepi screeningul pentru determinarea nivelurilor colesterolului pana in 45 de ani sau chiar mai devreme.
Pentru a fi sigur ca esti in siguranta si nu ai riscuri crescute, este bine sa iti testezi nivelurile colesterolului la fiecare 5 ani, incepand cu varsta de 20 de ani.
Daca ai fost deja diagnosticat cu diabet, boli de inima, ai avut un accident vascular cerebral (AVC) sau suferi de hipertensiune arteriala sau daca iei un tratament medicamentos pentru a tine sub control nivelurile colesterolului, ar trebui sa iti faci testele pentru depistarea colesterolului in fiecare an.
Cum te pregatesti pentru testul ce determina colesterolul
In unele cazuri, medicul tau iti poate cere sa nu mananci inainte de a-ti testa nivelul colesterolului. Daca ti se recolteaza sange doar pentru a detemina nivelurile colesterolului total si al celui HDL, atunci este posibil sa mananci inainte. Cu toate acestea, daca urmeaza sa iti faci un profil lipidic complet, ar trebui sa eviti sa mananci sau sa bei orice (cu exceptia apei) cu 9 ore sau chiar 12 ore inaintea testului de sange.
Inainte de test, este indicat sa ii spui medicului tau informatii despre:
- orice simptome sau probleme de sanatate cu care te confrunti;
- istoricul familial in ceea ce priveste rudele care au avut probleme cu inima;
- toate medicamentele si suplimentele pe care le iei in prezent.
Daca in prezent iei medicamente care ar putea creste nivelul colesterolului, cum ar fi contraceptivele, medicul iti poate cere sa opresti administrarea lor, adica sa nu le administrezi pret de cateva zile inainte de test.
Este important sa retii ca trebuie sa eviti consumul de alcool. Daca consumi bauturi alcoolice cu 24 de ore inainte de test, acest lucru iti poate afecta nivelul trigliceridelor.
Ce trebuie sa stii despre valorile indicate de acest test de sange
Colesterolul total
Numarul care indica colesterolul total reprezinta cantitatea totala de colesterol care se gaseste in sangele pacientului.
Nivel acceptabil: 200 mg/dl (miligrame pe decilitru) sau mai putin
Borderline (la limita): 200 - 239 mg/dl
Nivel mare: 240 mg/dl sau mai mult
Colesterol LDL
Acest colesterol LDL este cel care blocheaza vasele de sange si creste riscul bolilor coronariene.
Nivel acceptabil: 100 mg/dl sau mai putin
Borderline (la limita): 130 - 159 mg/dl
Nivel mare: 160 mg/dl sau mai mult
Colesterol HDL
Acesta se mai numeste si colesterolul "bun" si te protejeaza de bolile coronariene. Acest tip de colesterol indeparteaza excesul de colesterol din sange, ajutand la prevenirea depunerilor pe artere. Cu cat sunt mai mari valorile colesterolului HDL, cu atat este mai bine pentru pacient.
Nivel acceptabil: 40 mg/dl sau mai mult (in cazul barbatilor) si 50 mg/dl sau mai mult (in cazul femeilor)
Borderline (la limita): 39 mg/dl sau mai putin
Ideal: 60 mg/dl sau mai mult
Trigliceride
Nivelul mare al trigliceridelor - combinat cu nivelurile mari ale colesterolului LDL - cresc riscul bolilor coronariene.
Nivel acceptabil: 149 mg/dl sau mai putin
Borderline (la limita): 150 - 199 mg/dl
Nivel mare: 200 mg/dl sau mai mult.
Sursa foto: Shutterstock