Schimbari necesare in stilul de viata pentru a evita recidiva unui infarct miocardic

Dacă ești unul dintre supraviețuitorii care au trecut deja printr-un infarct miocardic, numit în mod frecvent și atac de cord, protejarea inimii tale ar trebui să fie de acum prioritatea ta numărul 1. Statisticile arată că 1 din 4 bărbați și 1 din 3 femei care a supraviețuit unui atac de cord va muri în decursul următorului an, cel mai adesea din cauza unui alt infarct miocardic ori din cauza morții subite cardiace, potrivit Asociației Americane a Inimii. Din fericire, făcând unele schimbări necesare în stilul de viață și lucrând cot la cot cu medicul tău, poți să fii în continuare un supraviețuitor și să eviți recidiva unui infarct miocardic.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce poți face pentru a preveni al doilea infarct miocardic?

Riscul de a suferi al doilea infarct miocardic depinde în mare parte de stilul tău de viață. Cu alte cuvinte, prevenția este chiar în mâinile tale și trebuie să faci o serie de schimbări în stilul de viață pentru a preveni recidiva unui atac de cord și pentru a-ți ajuta inima să funcționeze bine în continuare.

Dacă fumezi, lasă-te de acest obicei!

Gândește-te la primul tău infarct miocardic ca la un semnal de alarmă extrem de serios și de grav. Țigările îți afectează arterele și le deteriorează, întrerup ritmul inimii tale și îți scad colesterolul "bun" (adică colesterolul HDL). Poți să reduci riscul de a avea al doilea infarct miocardic până la jumătate dacă renunți la fumat. Totodată, ar trebui să eviți fumatul pasiv atât acasă, cât și la serviciu. Iar explicația este una cât se poate de simplă: fumatul și expunerea la fumatul pasiv cresc în mod semnificativ riscul de infarct și accident vascular cerebral. Pe lângă asta, acest obicei poate să ducă la dezvoltarea anumitor tipuri de cancer, naștere prematură și alte complicații la naștere, boli respiratorii, inclusiv boala pulmonară obstructivă cronică, probleme de fertilitate și degenerare osoasă, printre altele.

Fumatul și expunerea la fumatul pasiv contribuie, fără îndoială, la evenimentele cardiovasculare inițiale și recurente. Iar potrivit statisticilor, aproximativ o treime dintre fumători continuă să fumeze după un infarct acut, în ciuda consecințelor pe care acest obicei le are.

Adoptă o dietă sănătoasă și "prietenoasă" cu inima ta!

Este bine să fii cu ochii pe dieta ta, în special pe aportul de grăsimi, care nu a fost nicicând mai important. Reducând grăsimile - în special cantitatea de grăsimi saturate - poți să îți reduci nivelul colesterolului LDL, substanță care blochează arterele și care pregătește terenul pentru un infarct miocardic.

Evită grăsimile trans!

Acestea se găsesc în unele margarine, în prăjituri sau fursecuri, biscuiții sărați de tip crackers, în cartofii prăjiți, gogoși și alte gustări de acest gen. Unele studii sugerează că grăsimile trans pot, de fapt, să crească nivelurile colesterolului mai mult decât o fac grăsimile saturate. Citește cu atenție etichetele produselor și evită alimentele care conțin "uleiuri parțial hidrogenate", în traducere grăsimi trans.

Ar trebui să țintești să mănânci mai puțin de 200 de miligrame de colesterol în fiecare zi. Pentru a atinge acest obiectiv, nu include mai mult de două gălbenușuri în dieta ta, în fiecare săptămână.
În timp ce reduci consumul de alimente grase, poți să umpli acest "gol" cu fructe, legume și cereale integrale. Aceste alimente îți vor reduce tensiunea arterială, îți vor controla colesterolul și îți vor proteja arterele.

Unele cercetări au descoperit că dacă iei suplimente cu "grăsimi bune", cum ar fi suplimentele cu ulei de pește, care conțin acizi grași Omega-3 (care la rândul lor te ajută să scazi nivelul colesterolului), acesta este un lucru benefic pentru inimă. De asemenea, poți să îi dai inimii tale mai mulți nutrienți dacă adaugi două mese principale pe bază de pește în dieta ta, în fiecare săptămână.

Fă mișcare în mod regulat!

Antrenamentele regulate îți întăresc inima, scad nivelul colesterolului LDL (“rău”) și cresc nivelul colesterolului HDL, adică cel "bun" care te ajută să îți menții arterele curate. Exercițiile fizice te ajută să ții la distanță depresia, o amenințare majoră pentru pacienții cu boli de inimă.

Asociația Americană a Inimii recomandă cel puțin 30 de minute de mers pe jos sau o altă activitate de intensitate moderată, de cel puțin 5 ori în fiecare săptămână, sau 20 de minute de exerciții viguroase, de cel puțin 3 ori în fiecare săptămână; la acestea se pot adaugă alte activități, cum ar fi grădinăritul sau muncile casnice. Nu uita: orice activitate fizică este mai bună decât să nu faci nimic.

Menține-ți colesterolul în limite normale

Specialiștii recomandă să îți menții colesterolul "rău" (LDL) sub 100 de miligrame per decilitru dacă ai boli de inimă sau diabet. Cu toate acestea, alți specialiști recomandă o opțiune diferită de tratament pentru pacienții care au un risc foarte mare de infarct miocardic: să ia statine sau alte medicamente care le pot aduce nivelul colesterolului LDL la o valoare sub 70 mg/dl.

După ce ai scăzut colesterolul LDL, următorul tău obiectiv important este să îți menții nivelul colesterolului "bun", HDL, la peste 40 mg/dl, iar nivelul colesterolului total trebuie menținut la sub 200 mg/dl.

Fii cu ochii pe greutatea ta!

Persoanele supraponderale sunt în special vulnerabile când vine vorba de problemele inimii, inclusiv de infarctul miocardic. La modul ideal, indicele de masă corporală (IMC) ar trebui să fie cuprins între 18,5 și 24,9. Dacă ai kilograme în plus, medicul tău te poate ajuta și îți poate recomanda un program de exerciții fizice și un regim alimentar sau o dietă care să te ajute să scapi de excesul ponderal.

Redu sursele de stres

Dacă te simți stresat, deprimat, anxios sau furios, starea ta emoțională ar putea să îi facă rău inimii tale. Multe programe legate de sănătatea inimii arată că includerea unor activități precum meditația sau yoga sunt bune pentru a reduce stresul și ajută arterele deja deteriorate.

Gestionează-ți diabetul

Din păcate, diabetul este o boală care trebuie gestionată întreaga viață. Și în ciuda menținerii nivelurilor de glucoză în limite normale, diabetul crește foarte mult riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. De aceea, dacă ai fost diagnosticat cu această maladie, trebuie să mergi regulat la medic pentru control.  Este posibil ca pe lângă schimbările sănătoase în stilul de viață, să fie nevoie de medicamente care să ajute la menținerea sub control a glicemiei.

Dormi suficient

Nu doar că un somn odihnitor te ajută să ai o zi productivă, dar somnul suficient este necesar ca să nu ai probleme cu inima. Iar explicația este una cât se poate de simplă: câte ore dormi pe noapte, dar și calitatea somnului pot influența obiceiurile alimentare, starea de spirit, memoria, organele interne și multe altele. Însă specialiștii atrag atenția că și prea multe ore de somn pe noapte au repercursiuni asupra sănătății. Așadar, asigură-te că dormi între 7 până la 9 ore pe noapte. Poți să îți îmbunătățești calitatea somnului, dacă ești activ fizic în fiecare zi, stabilești o rutină de somn și stai departe de dispozitivele electronice înainte să te duci la culcare. 

Redu consumul de alcool

Nu doar fumatul trebuie evitat dacă ai suferit un infarct, ci și consumul de alcool. Specialiștii atrag atenția că o cantitate prea mare de alcool poate să crească tensiunea arterială și să crească riscul de cardiomiopatie, accident vascular cerebral, cancer și alte afecțiuni grave. Mai mult decât atât, consumul de alcool poate să ducă la  creșterea trigliceridelor și să producă bătăi neregulate ale inimii. Iar efectele negative ale alcoolului nu se opresc aici. Persoanele care obișnuiesc să consume alcool în exces riscă să se confrunte și cu obezitate, alcoolism, sinucidere și accidente. Indicat ar fi să te limitezi la un pahar pe zi dacă ești femeie și două pahare dacă ești bărbat.  

Urmează un program consecvent de îngrijire!

Ia-ți medicamentele de inimă la timp, așa cum ți-a recomandat medicul și mergi la controale medicale regulate, deoarece aceste lucruri sunt cruciale, la fel cum este important să îți ții tensiunea arterială sub control. Obiectivul tău ar trebui să fie să îți ții tensiunea arterială sub valoarea de 140/90 (sub 130/80 dacă ai boli renale sau ești diabetic).

Exercițiile fizice regulate și consumul unor alimente bogate în potasiu, în special bananele, s-au dovedit că te ajută să îți ții tensiunea arterială în limite normale. Dacă schimbările în stilul de viață menite să țină sub control tensiunea arterială dau greș, medicul tău, cel mai probabil, îți va recomanda să iei medicamente pentru tensiunea arterială.

Valorile mari ale colesterolului favorizează riscul de reapariție a evenimentelor cardiovasculare majore (infarct miocardic, accident vascular cerebral sau boală arterială periferică) ce vă pot pune în pericol viața. Riscul este cu atât mai mare cu cât s-a produs deja un eveniment cardiovascular major. Nu-ți pune viața în pericol!

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Heart Association - Lifestyle Changes to Prevent a Heart Attack
https://www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/life-after-a-heart-attack/lifestyle-changes-for-heart-attack-prevention
National Library of Medicine - Lifestyle Modification in Secondary Prevention
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6125029/


 

 

 

 


 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0