Schimbari necesare in stilul de viata pentru a evita recidiva unui infarct miocardic

Daca esti unul dintre supravietuitorii care au trecut deja printr-un infarct miocardic, numit in mod frecvent si atac de cord, protejarea inimii tale ar trebui sa fie de acum prioritatea ta nr. 1.

Statisticile arata ca 1 din 4 barbati si 1 din 3 femei care a supravietuit unui atac de cord va muri in decursul urmatorului an, cel mai adesea din cauza unui alt infarct miocardic ori din cauza mortii subite cardiace, potrivit Asociatiei Americane a Inimii. Din fericire, facand unele schimbari necesare in stilul de viata si lucrand cot la cot cu medicul tau, poti sa fii in continuare un supravietuitor si sa eviti recidiva unui infarct miocardic.

Ce poti face pentru a preveni al doilea infarct miocardic?

Riscul tau de a suferi al doilea infarct miocardic depinde in mare parte de stilul tau de viata. Cu alte cuvinte, preventia este chiar in mainile tale si trebuie sa faci o serie de schimbari in stilul de viata pentru a preveni recidiva unui atac de cord si pentru a-ti ajuta inima sa functioneze bine in continuare.

Daca fumezi, lasa-te de acest obicei!

Gandeste-te la primul tau infarct miocardic ca la un semnal de alarma extrem de serios si de grav. Tigarile iti afecteaza arterele si le deterioreaza, intrerup ritmul inimii tale si iti scad colesterolul "bun" (adica colesterolul HDL). Poti sa reduci riscul de a avea al doilea infarct miocardic pana la jumatate daca renunti la fumat. Totodata, ar trebui sa eviti fumatul pasiv atat acasa, cat si la serviciu.

Adopta o dieta sanatoasa si "prietenoasa" cu inima ta!

Este bine sa fii cu ochii pe dieta ta, in special pe aportul de grasimi, care nu a fost nicicand mai important. Reducand grasimile - in special cantitatea de grasimi saturate - poti sa iti reduci nivelul colesterolului LDL, substanta care blocheaza arterele si care pregateste terenul pentru un infarct miocardic.

Evita grasimile trans!

Acestea se gasesc in unele margarine, in prajituri sau fursecuri, biscuitii sarati de tip crackers, in cartofii prajiti, gogosi si alte gustari de acest gen. Unele studii sugereaza ca grasimile trans pot, de fapt, sa creasca nivelurile colesterolului mai mult decat o fac grasimile saturate. Citeste cu atentie etichetele produselor si evita alimentele care contin "uleiuri partial hidrogenate", in traducere grasimi trans. Ar trebui sa tintesti sa mananci mai putin de 200 de miligrame de colesterol in fiecare zi. Pentru a atinge acest obiectiv, nu include mai mult de doua galbenusuri in dieta ta, in fiecare saptamana.

In timp ce reduci consumul de alimente grase, poti sa umpli acest "gol" cu fructe, legume si cereale integrale. Aceste alimente iti vor reduce tensiunea arteriala, iti vor controla colesterolul si iti vor proteja arterele.

Unele cercetari au descoperit ca, daca iei suplimente cu "grasimi bune", cum ar fi suplimentele cu ulei de peste, care contin acizi grasi Omega-3 (care la randul lor te ajuta sa scazi nivelul colesterolului), acesta este un lucru benefic pentru inima. De asemenea, poti sa ii dai inimii tale mai multi nutrienti daca adaugi doua mese principale pe baza de peste in dieta ta, in fiecare saptamana.

Fa miscare in mod regulat!

Antrenamentele regulate iti intaresc inima, iti scad nivelul colesterolului LDL si cresc nivelul colesterolului HDL, adica cel "bun" care te ajuta sa iti mentii arterele curate.

Exercitiile fizice te ajuta sa tii la distanta depresia, o amenintare majora pentru pacientii cu boli de inima.

Asociatia Americana a Inimii recomanda cel putin 30 de minute de mers pe jos sau o alta activitate de intensitate moderata, de cel putin 5 ori in fiecare saptamana, sau 20 de minute de exercitii viguroase, de cel putin 3 ori in fiecare saptamana; la acestea se pot adauga alte activitati, cum ar fi gradinaritul sau muncile casnice. Nu uita: orice activitate fizica este mai buna decat sa nu faci nimic.

Controlul colesterolului

Specialistii recomanda sa iti mentii colesterolul "rau" (LDL) sub 100 de miligrame per decilitru daca ai boli de inima sau diabet. Cu toate acestea, alti specialisti recomanda o optiune diferita de tratament pentru pacientii care au un risc foarte mare de infarct miocardic: sa ia statine sau alte medicamente care le pot aduce nivelul colesterolului LDL la o valoare sub 70 mg/dl.

Dupa ce ai scazut colesterolul LDL, urmatorul tau obiectiv important este sa iti mentii nivelul colesterolului "bun", HDL, la peste 40 mg/dl, iar nivelul colesterolului total trebuie mentinut la sub 200 mg/dl.

Fii cu ochii pe greutatea ta!

Persoanele supraponderale sunt in special vulnerabile cand vine vorba de problemele inimii, inclusiv de infarctul miocardic. La modul ideal, indicele de masa corporala (IMC) ar trebui sa fie cuprins intre 18,5 si 24,9. Daca ai kilograme in plus, medicul tau te poate ajuta si iti poate recomanda un program de exercitii fizice si un regim alimentar sau o dieta care sa te ajute sa scapi de excesul ponderal.

Redu sursele de stres

Daca te simti stresat, deprimat, anxios sau furios, starea ta emotionala ar putea sa ii faca rau inimii tale. Multe programe legate de sanatatea inimii arata ca includerea unor activitati precum meditatia sau yoga sunt bune pentru a reduce stresul si ajuta arterele deja deteriorate.

Urmeaza un program consecvent de ingrijire!

Ia-ti medicamentele de inima la timp, asa cum ti-a recomandat medicul si mergi la controale medicale regulate, deoarece aceste lucruri sunt cruciale, la fel cum este important sa iti tii tensiunea arteriala sub control. Obiectivul tau ar trebui sa fie sa iti tii tensiunea arteriala sub valoarea de 140/90 (sub 130/80 daca ai boli renale sau esti diabetic).

Exercitiile fizice regulate si consumul unor alimente bogate in potasiu, in special bananele, s-au dovedit ca te ajuta sa iti tii tensiunea arteriala in limite normale.

Daca schimbarile in stilul de viata menite sa tina sub control tensiunea arteriala dau gres, medicul tau, cel mai probabil, iti va recomanda sa iei medicamente pentru tensiunea arteriala.

Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore (infarct miocardic, accident vascular cerebral sau boala arteriala periferica) ce va pot pune in pericol viata. Riscul este cu atat mai mare cu cat s-a produs deja un eveniment cardiovascular major. Nu-ti pune viata in pericol!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0