Legatura dintre dietele bogate in colesterol si cancerul la colon

Un studiu nou, dat publicitatii la inceputul lui 2018, ar putea explica ce legatura exista intre o dieta cu un continut mare de colesterol si cancerul la colon.

O noua cercetare de la Universitatea California, din Los Angeles (UCLA), ar putea explica astfel legatura dintre o alimentatie bogata in colesterol si un risc extrem de ridicat de cancer la colon.

In cadrul unui studiu efectuat pe soareci, oamenii de stiinta de la Scoala de Medicina David Geffen din cadrul UCLA au descoperit ca stimularea nivelului de colesterol al animalelor a grabit celulele, cu alte cuvinte, a determinat celulele stem intestinale sa se divida mult mai rapid, permitand tumorilor sa se formeze de 100 de ori mai repede.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Publicat in mediul online, in "Cell Stem Cell", studiul identifica o cale moleculara care ar putea servi ca un nou medicament tintit pentru tratamentul cancerului de colon.

"Am fost incantati sa descoperim ca, de fapt, colesterolul influenteaza cresterea celulelor stem in intestine, lucru care, la randul lui, accelereaza viteza de formare a unei tumori chiar si de 100 de ori", a declarat dr. Peter Tontonoz, profesor de patologie si de medicina de laborator. "Desi legatura dintre colesterolul din alimentatie si cancerul la colon este bine stabilita, nimeni nu a explicat in trecut mecanismul din spatele acestei conexiuni", a completat dr. Peter Tontonoz.

Oamenii de stiinta au crescut nivelul de colesterol in celulele stem intestinale ale unora dintre soarecii folositi, introducand o cantitate mai mare din aceasta substanta in dietele animalelor. In cazul altor soareci, cercetatorii au modificat o gena care regleaza fosfolipidele, principalul tip de grasime din membranele celulare, care a stimulat sau a grabit celulele sa produca mai mult colesterol pe cont propriu.

Capacitatea celulelor stem de a se multiplica a crescut in cazul ambelor grupuri. Pe masura ce nivelurile colesterolului au crescut, celulele soarecilor s-au inmultit mult mai rapid, facand ca tesutul care captusea intestinele sa se extinda si determinand intestinele soarecilor sa creasca in lungime. Aceste modificari au sporit semnificativ rata formarii tumorilor in colonul soarecilor.

Echipa de cercetatori de la UCLA va studia in continuare daca aceasta cale moleculara pe care ei au descoperit-o joaca un rol similar in accelerarea si dezvoltarea altor tipuri de cancer.

Colesterolul "bun", arata studiile, ar putea proteja impotriva cancerului de colon

Un studiu european dat publicitatii in 2011 arata ca valorile mari ale colesterolului "bun" (HDL sau lipoproteine de densitate mare) ar putea sa protejeze organismul impotriva cancerului la colon.

Peste jumatate de milion de oameni, din 9 tari europene, au participat la aceasta ampla cercetare, conceputa pentru a explora efectele dietei asupra riscului de cancer. Analiza a scos la iveala ca oamenii care aveau cele mai mari valori ale colesterolului HDL in sange au avut si cel mai mic risc de a dezvolta cancer la colon. Asocierea aceasta pare sa fie independenta de alti factori de risc pentru cancer, cum ar fi obezitatea si dieta saraca in nutrienti.

O crestere a nivelului colesterolului HDL de aproape 16 mg/dl a fost asociata cu o reducere de 22% in ce priveste riscul de cancer de colon, dupa ce oamenii de stiinta au ajustat factorii de risc precum dieta, stilul de viata si greutatea. "Daca aceste descoperiri sunt confirmate, valorile colesterolului HDL ar putea fi un indicator util pentru riscul de cancer la colon, impreuna cu alti factori de risc pe care ii cunoastem deja", declara in urma cu cativa ani unul dintre cercetatorii care au participat la acest studiu, dr. Bas Bueno-De-Mesquita.

Care sunt valorile optime pentru colesterolul "bun" (HDL)

Un nivel al colesterolului HDL situat sub 40 mg/dl (in cazul barbatilor) si un nivel sub 50 mg/dl (in cazul femeilor) sunt considerate scazute de Asociatia Americana a Inimii, in timp ce valorile egale cu sau mai mari de 60 mg/dl sunt considerate optime si duc la o oarecare protectie impotriva bolilor cardiovasculare. Nu uita ca fumatul, lipsa activitatii fizice si faptul ca esti supraponderal sau obez sunt factori asociati cu valorile mai scazute ale colesterolului HDL in sange.

 


Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "Phospholipid Remodeling and Cholesterol Availability Regulate Intestinal Stemness and Tumorigenesis.", publicat in 2018 in Cell Stem Cell, autori: Bo Wang, Xin Rong, Elisa N.D. Palladino, Jiafang Wang, Alan M. Fogelman, Martín G. Martín, Waddah A. Alrefai, David A. Ford, Peter Tontonoz.
  • WebMD - https://www.webmd.com/colorectal-cancer/news/20110308/higher-hdl-cholesterol-may-cut-colon-cancer-risk#1
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1