Legatura dintre dietele bogate in colesterol si cancerul la colon

Cancerul de colon este o formă de cancer care apare la nivelul intestinului gros (colonul), partea finală a sistemului digestiv. Acesta se dezvoltă atunci când celulele din mucoasa colonului încep să crească necontrolat, formând tumori maligne. Un studiu de dată recentă ar putea explica ce legătură există între o alimentație cu un conținut mare de colesterol și cancerul la colon.

Cancerul de colon poate apărea dintr-o combinație de factori genetici, stil de viață și factori de mediu. O cercetare de la Universitatea California, din Los Angeles (UCLA), ar putea explica legătura dintre o alimentație bogată în colesterol și un risc extrem de ridicat de cancer la colon. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Factorii de risc pentru cancer de colon

Dacă ai membri ai familiei care au avut cancer de colon sau polipi, riscul tău de a dezvolta cancer de colon crește, de aceea e important să mergi la screening. Dacă se descoperă polipi adenomatoși (excrescențe benigne) pe peretele intern al colonului, e bine de știut că aceștia pot deveni canceroși dacă nu sunt îndepărtați. Anumite afecțiuni genetice moștenite, cum ar fi polipoza adenomatoasă familială sau sindromul Lynch, cresc considerabil riscul de cancer de colon. Pacienții cu diabet de tip 2 au un risc crescut de cancer de colon, mai ales dacă diabetul nu este bine controlat. 

Persoanele sedentare au un risc mai mare de a dezvolta cancer de colon, dar activitatea fizică regulată poate ajuta la reducerea riscului. Un consum regulat și excesiv de alcool poate crește riscul de cancer colorectal, la fel și fumatul de-a lungul mai multor ani.

Expunerea la radiații în zona abdominală sau pelviană, de exemplu pentru tratarea altor tipuri de cancer, poate crește riscul de a dezvolta cancer de colon. La femeile care au trecut prin menopauză și nu mai produc estrogen, există o asociere cu un risc crescut de cancer colorectal. 

Majoritatea cazurilor de cancer de colon apar la persoanele de peste 50 de ani, deși acesta poate apărea și la persoane mai tinere, mai ales în cazul celor cu factori de risc genetici. De asemenea, o alimentație bogată în carne roșie (vită, porc) și carne ultra procesată (mezeluri, cârnați) este asociată cu un risc crescut de cancer de colon. O alimentație săracă în fibre și bogată în grăsimi poate afecta tranzitul intestinal, contribuind la formarea polipilor.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC
 

Cancerul de colon și colesterolul în exces

În cadrul unui studiu efectuat pe șoareci, oamenii de știință de la Școala de Medicină „David Geffen” din cadrul UCLA au descoperit că stimularea nivelului de colesterol al animalelor a grăbit celulele, cu alte cuvinte, a determinat celulele stem intestinale să se dividă mult mai rapid, permițând tumorilor să se formeze de 100 de ori mai repede.

Publicat în jurnalul științific Cell Stem Cell, studiul a identificat o cale moleculară care ar putea servi ca un nou medicament țintit pentru tratamentul cancerului de colon. „Am fost încântați să descoperim că, de fapt, colesterolul influențează creșterea celulelor stem în intestine, lucru care, la rândul lui, accelerează viteza de formare a unei tumori chiar și de 100 de ori”, a declarat dr. Peter Tontonoz, profesor de patologie și de medicină de laborator. „Deși legătura dintre colesterolul din alimentație și cancerul la colon este bine stabilită, nimeni nu a explicat în trecut mecanismul din spatele acestei conexiuni”, a completat medicul.

Oamenii de știință au crescut nivelul de colesterol în celulele stem intestinale ale unora dintre șoarecii folosiți în cercetare, introducând o cantitate mai mare din această substanță în dietele animalelor. În cazul altor șoareci, cercetătorii au modificat o genă care reglează fosfolipidele, principalul tip de grăsime din membranele celulare, care a stimulat sau a grăbit celulele să producă mai mult colesterol pe cont propriu.

Capacitatea celulelor stem de a se multiplica a crescut în cazul ambelor grupuri. Pe măsură ce nivelurile colesterolului au crescut, celulele șoarecilor s-au înmulțit mult mai rapid, făcând ca țesutul care căptușea intestinele să se extindă și făcând ca intestinele șoarecilor să crească în lungime. Aceste modificări au sporit semnificativ rata formării tumorilor în colonul șoarecilor.

Echipa de cercetători de la UCLA intenționa să studieze în continuare dacă această cale moleculară descoperită joacă un rol similar în accelerarea și dezvoltarea altor tipuri de cancer.

Colesterolul bun, arată studiile, ar putea proteja împotriva cancerului de colon

Un studiu european ceva mai vechi arăta că valorile mari ale colesterolului bun (HDL sau lipoproteine de densitate mare) ar putea să protejeze organismul împotriva cancerului la colon. O creștere a nivelului colesterolului HDL de aproape 16 mg/dl a fost asociată cu o reducere de 22% în ce privește riscul de cancer de colon, după ce oamenii de știință au ajustat factorii de risc precum dieta, stilul de viață și greutatea. 

„Dacă aceste descoperiri sunt confirmate, valorile colesterolului HDL ar putea fi un indicator util pentru riscul de cancer la colon, împreună cu alți factori de risc pe care îi cunoaștem deja”, spunea în urmă cu câțiva ani unul dintre cercetătorii care au participat la acest studiu, dr. Bueno-De-Mesquita.

Un nivel al colesterolului HDL situat sub 40 mg/dL (în cazul bărbaților) și un nivel sub 50 mg/dL (în cazul femeilor) sunt considerate scăzute, în timp ce valorile egale cu sau mai mari de 60 mg/dL sunt considerate optime și duc la o oarecare protecție împotriva bolilor cardiovasculare. De reținut că fumatul, lipsa activității fizice și faptul că o persoană este supraponderală sau obeză sunt factori asociați cu valorile mai scăzute ale colesterolului HDL în sânge.

Alți factori protectori împotriva cancerului de colon

Există mai mulți factori protectori care pot reduce riscul de a dezvolta cancer de colon. Aceștia includ obiceiuri sănătoase legate de alimentație, activitate fizică și monitorizare medicală, care contribuie la menținerea sănătății colonului și la prevenirea dezvoltării celulelor canceroase.

Consumul de fibre alimentare

Alimentația bogată în fibre, provenind din legume, fructe, leguminoase și cereale integrale, ajută la un tranzit intestinal regulat și previne acumularea de toxine în colon. Fibrele scad timpul de expunere a mucoasei colonului la substanțe potențial cancerigene, reducând astfel riscul de cancer. Consumul suficient de apă ajută la menținerea sănătății digestive și la evitarea constipației, ceea ce poate reduce expunerea colonului la substanțe toxice care pot favoriza dezvoltarea cancerului. 

Activitatea fizică regulată

Exercițiile fizice au un efect protector împotriva cancerului de colon. Activitatea fizică moderată și constantă contribuie la menținerea unei greutăți sănătoase, îmbunătățește metabolismul și reduce inflamația sistemică, factori care joacă un rol în prevenirea cancerului.

Menținerea unei greutăți sănătoase

Evitarea obezității este esențială, deoarece excesul de grăsime corporală, în special în zona abdominală, este asociat cu un risc crescut de cancer de colon. Menținerea unei greutăți corporale sănătoase prin dietă echilibrată și exercițiu fizic regulat este un factor protector.

Aportul suficient de calciu și vitamina D

Studiile sugerează că un aport adecvat de calciu din alimente sau suplimente poate reduce riscul de dezvoltare a polipilor precancerigeni. De asemenea, vitamina D, obținută din expunerea la soare sau din alimente și suplimente, poate avea un rol protector prin susținerea sistemului imunitar și prevenirea creșterii celulelor anormale.

Alimentația bogată în antioxidanți

Fructele și legumele bogate în antioxidanți, vitamine (precum vitamina C și E), și fitochimicale (precum carotenoidele și flavonoidele) pot ajuta la neutralizarea radicalilor liberi și la reducerea daunelor celulare care pot duce la cancer. Alimentele cu proprietăți antioxidante includ fructele de pădure, broccoli, spanacul și morcovii.

Evitarea abuzului de alcool

Limitarea consumului de alcool poate reduce riscul de cancer de colon. Consumul excesiv de alcool este asociat cu un risc mai mare așa că este recomandat să se mențină la minim sau să se evite complet consumul de alcool.

Evitarea fumatului

Renunțarea la fumat sau evitarea acestui obicei este esențială pentru prevenirea cancerului de colon. Fumatul pe termen lung este asociat cu un risc crescut de dezvoltare a polipilor adenomatoși, care pot evolua în cancer.

Aportul adecvat de probiotice

Probioticele (bacterii bune care trăiesc în intestine) și consumul de alimente fermentate precum iaurtul, chefirul, varza murată și kimchi-ul pot îmbunătăți sănătatea digestivă. Un microbiom intestinal echilibrat ajută la protejarea împotriva inflamației și la reducerea riscului de cancer de colon. 

Limitarea consumului de carne roșie și ultra procesată

Reducerea consumului de carne roșie (vită, porc, miel) și de carne ultra procesată (cum ar fi mezelurile și cârnații) reduce riscul de cancer de colon. Aceste tipuri de carne sunt asociate cu un risc mai mare din cauza compușilor cancerigeni care se formează în timpul procesării sau gătirii la temperaturi înalte. 

Screening regulat

Colonoscopia și alte metode de screening (cum ar fi testele pentru sânge ocult în fecale) sunt factori de protecție extrem de importanți. Screeningul regulat permite depistarea precoce a polipilor colonici, care pot fi îndepărtați înainte de a deveni canceroși. Persoanele cu vârsta de peste 50 de ani (sau mai devreme, dacă au factori de risc) sunt sfătuite să facă astfel de investigații la intervale regulate. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Colorectal Cancer: Epidemiology, Risk Factors, and Prevention
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC11049480/
Studiul „Colorectal Cancer: Epidemiology, Risk Factors, and Prevention”, apărut în Cancers (Basel). 2024 Apr; 16(8): 1530. Published online 2024 Apr 17. doi: 10.3390/cancers16081530, autori: Gholamreza Roshandel et al.
Science Direct - Phospholipid Remodeling and Cholesterol Availability Regulate Intestinal Stemness and Tumorigenesis
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1934590917305192
Studiul „Phospholipid Remodeling and Cholesterol Availability Regulate Intestinal Stemness and Tumorigenesis”, apărut în Cell Stem Cell, Volume 22, Issue 2, 1 February 2018, Pages 206-220.e4, https://doi.org/10.1016/j.stem.2017.12.017, autori: Peter Tontonoz et al.

 

 

 


 

Te-ar mai putea interesa și...

 


 

 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1