Consumul de spanac poate reduce riscul de cancer de colon? (studiu)

Spanacul poate inhiba creșterea polipilor la persoanele cu cancer de colon fie negenetic, fie genetic, sugerează un studiu american.

Există un interes din ce în ce mai mare pentru definirea intervențiilor care modifică microbiota intestinală pentru prevenirea și tratamentul bolilor. Studiile epidemiologice indică faptul că un consum prea mic de legume verzi și fibre este asociat cu apariția cancerului colorectal, în timp ce consumul de frunzoase închise la culoare este legat de un risc scăzut.

Cu toate acestea, se știe prea puțin despre modul în care aceste alegeri alimentare influențează relația dintre microbiota intestinală, transcriptomica gazdei și patogeneza în tractul gastrointestinal. În acest context, un studiu¹ de la TAMU Health Science Center reafirmă proprietățile anticancerigene ale spanacului și investighează modul în care legumele interacționează cu bacteriile intestinale și genetica pentru a crea efecte benefice.

Efectele consumului de spanac asupra polipozei adenomatoase familiale

Cercetătorii de la TAMU confirmaseră anterior capacitatea spanacului de a reprima dezvoltarea polipilor la șobolani care au avut o formă indusă de cancer similară cu cancerul colorectal negenetic sau „sporadic” al oamenilor. Aproximativ 85-90% dintre cazurile de cancer colorectal sunt sporadice.

Studiul de față analizează valoarea spanacului pentru persoanele cu o formă ereditară de cancer colorectal numită polipoză adenomatoasă familială. Acest tip de cancer duce la creșterea mai multor polipi de colon necanceroși, uneori de ordinul sutelor. Majoritatea persoanelor cu această boală necesită în cele din urmă o intervenție chirurgicală.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Persoanele cu tipul clasic de polipoză adenomatoasă familială pot începe să dezvolte mai multe excrescențe necanceroase benigne (polipi) la nivelul colonului încă din anii adolescenței. Cu excepția cazului în care colonul este îndepărtat, acești polipi vor deveni maligni, deci canceroși. Vârsta medie la care un individ dezvoltă cancer de colon în polipoza adenomatoasă familială clasică este de 39 de ani. 

Unii oameni au o variantă a tulburării, numită polipoză adenomatoasă familială atenuată, în care creșterea polipului este întârziată. Vârsta medie de debut a cancerului colorectal pentru polipoza adenomatoasă familială atenuată este de 55 de ani.

Cercetările pe animale au avut rezultate promițătoare în reducerea polipilor

Pentru studiu, cercetătorii au hrănit o serie de șobolani care aveau polipoză adenomatoasă familială cu spanac liofilizat, timp de 26 de săptămâni. Rezultatele sugerează că aportul de spanac ar putea întârzia creșterea polipilor, împiedicând necesitatea unui tratament intensiv.

Pentru a înțelege de ce spanacul a fost atât de eficient în încetinirea creșterii polipilor, cercetătorii au folosit o metodologie (multi-omics) care analizează datele din diferite sisteme din organism, căutând asocieri care pot sugera potențiale domenii de cercetare. Potrivit oamenilor de știință, studiul este una dintre cele mai cuprinzătoare analize metabolomice de acest gen, mai ales în contextul prevenirii cancerului printr-un aliment simplu, spanacul.

Acizii grași și derivații de acid linoleic din spananc sunt substanțele care au avut efectele benefice, spun cercetătorii. Aceștia intenționează să investigheze în continuare proprietățile anticancer ale metaboliților acidului linoleic și acizilor grași cu lanț scurt tot în cercetări pe animale. Speranța este că această muncă va duce în cele din urmă la investigarea mecanismelor metabolomice umane.

Consumul regulat de spanac ar putea preveni cancerul de colon

Ar trebui oamenii ar trebui să înceapă să consume spanac ca măsură preventivă împotriva dezvoltării cancerului de colon? Savanții spun că da, spanacul este un aliment al cărui consum aduce multe beneficii în corp, având inclusiv potențialul de a preveni cancerul de colon ca parte a unei diete echilibrate. 

Acest lucru nu înseamnă că spanacul trebuie consumat în cantități exagerate, pentru că niciun aliment singur nu face minuni, dimpotrivă, poate avea efecte negative. De exemplu, aportul prea mare de spanac poate duce la formarea de oxalat de calciu, care poate stimula apariția pietrelor la rinichi.

Spanacul are beneficii și pentru inimă și sistemul imunitar

Spanacul conține mulți nutrienți care contribuie la sănătatea inimii; această legumă frunzoasă este o sursă bogată de vitamina K1, despre care s-a demonstrat că ajută la reducerea riscului de apariție a cardiomegaliei și este, de asemenea, bogat în glutation natural, care ajută la combaterea stresului oxidativ și la susținerea sistemului imunitar.

În plus, spanacul conține acid folic (vitamina B9), adică una dintre vitaminele necesare pentru a scădea nivelul de homocisteină din organism – nivelurile ridicate de homocisteină duc la stimularea depunerii plăcii de aterom în artere. Nu mai puțin important, alimentele bogate în folați, deci și spanacul, scad nivelurile de acid uric prin inhibarea formării de purine.

În prezent, concluzionează cercetătorii, dovezile științifice sugerează că alimentele și băuturile îndulcite cu zahăr favorizează cancerul, în timp ce un consum mai mare de legume și fructe este asociat cu scăderea riscului de a dezvolta diferite tipuri de cancer.

Cum poți introduce spanacul în alimentație?

Multe persoane au dificultăți în a consuma legume frunzoase, care nu au cel mai apetisant gust. Acestea pot fi, însă, preparate în diverse moduri care schimbă perspectiva. Spanacul este o legumă care poate fi consumată la orice masă a zilei, în diverse forme, după preferințe.

E bine de știut că, pentru a-și păstra calitățile nutritive, spanacul este mai bun crud sau opărit, deci nu gătit foarte mult. Astfel, poți consuma spanac la orice masă îți este mai convenabil. Dacă vrei să-l mănânci la micul dejun, merge foarte bine cu ouă. Poți prepara, de exemplu, într-o linguriță de ulei, o omletă cu spanac, ceapă verde și mărar, pe care să o consumi cu o salată de roșii și o felie de pâine integrală. Pe lângă faptul că este un mic dejun gustos, îți va ține și de foame câteva ore bune.

Dacă vrei să mănânci spanacul la prânz, ai la dipoziție tot felul de preparate. Poți adăuga frunze de spanac baby într-o salată, le poți toca la sfârșit, după ce ai stins focul, într-o supă de legume sau într-o tocăniță ori le poți include într-o lipie cu humus, roșii, ardei și castraveți murați.

Dacă preferi spanacul la masa de seară, poți, de exemplu, să îl tragi la tigaie în puțin unt și ulei de măsline, apoi să adaugi peste el feta sfărâmată și să amesteci bine. Îl poți consuma alături de o felie de pâine integrală sau de un cartof fiert sau, dacă încerci să slăbești, alături de un ou fiert.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medline Plus - Familial adenomatous polyposis 
https://medlineplus.gov/genetics/condition/familial-adenomatous-polyposis/
Taylor & Francis Online - Dietary spinach reshapes the gut microbiome in an Apc-mutant genetic background: mechanistic insights from integrated multi-omicsV
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19490976.2021.1972756
1. Studiul „Dietary spinach reshapes the gut microbiome in an Apc-mutant genetic background: mechanistic insights from integrated multi-omics”, apărut în Gut Microbes, 2021, https://doi.org/10.1080/19490976.2021.1972756, autori: Roderick H. Dashwood et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0