Ce complicatii are colesterolul crescut cand ai peste 60 de ani?
Ce complicatii are colesterolul crescut cand ai peste 60 de ani?
Ce complicatii are colesterolul crescut cand ai peste 60 de ani?
Când e vorba de colesterol, valorile crescute pot să ducă la mai multe complicații, mai ales când te apropii sau deja ai ajuns la vârsta a treia. Tocmai de aceea, dacă ai trecut de 60 de ani, e bine să știi ce probleme îți poate cauza colesterolul crescut și cum poți să le eviți pentru a avea o viață cât mai sănătoasă în continuare.
Colesterolul este o substanță grasă, asemănătoare cu ceara, produsă în ficat și care se găsește în anumite alimente de origine animală, cum ar fi produsele lactate, ouăle și carnea. Corpul nostru are nevoie de o cantitate de colesterol, pentru a funcționa așa cum trebuie, însă atunci când în organism există în exces, colesterolul poate crește riscul unei persoane de a dezvolta boli cardiovasculare (precum boala cardiacă coronariană și infarctul miocardic).
Când crește riscul de a avea colesterolul crescut?
Există câțiva factori de risc care contribuie la hipercolesterolemie (valorile mari ale colesterolului în sânge), iar printre factorii pe care nu îi putem controla se afla și vârsta. Astfel, riscul unei persoane tinde să crească pe măsură ce înaintează în vârstă. Bărbații de 45 de ani sau peste această vârstă și femeile de 55 de ani sau peste acest prag prezintă un risc crescut de a suferi de colesterol crescut și de boli cardiovasculare. Femeile sunt mai protejate de colesterolul crescut înainte de menopauză, dar după menopauză, riscul lor cardiovascular începe să semene cu al bărbaților.
Totodată, riscul de a avea colesterol mărit poate să crească dacă tatăl tău sau un frate a fost afectat de o boală cardiacă înainte de vârsta de 55 de ani sau dacă mama sau sora ta a fost afectată de boli cardiace înainte de vârsta de 65 de ani.
De ce sunt importanți factorii precum vârsta și genul când vorbim despre colesterol?
Înainte de menopauză, femeile au, de regulă, valori mai mici ale colesterolului total comparativ cu bărbații de aceeași vârstă. Însă pe măsură ce femeile și bărbații înaintează în vârstă, valorile colesterolului din sânge cresc până aproximativ la vârsta de 60 sau 65 de ani. Cu aproximație după vârsta de 50 de ani, când se instalează menopauza, femeile adeseori au valori mai mari ale colesterolului total comparativ cu bărbații de aceeași vârstă, spun specialiștii.
Ce se întâmplă dacă nu tratezi valorile mari ale colesterolului?
Când ai trecut de vârsta de 50 de ani și te îndrepți spre 60 de ani sau deja ai trecut și de pragul acesta, printre motivele de îngrijorare legate de starea ta de sănătate ar trebui să se numere și colesterolul mărit și valorile mari ale trigliceridelor. Din păcate, din cauza colesterolului mare, pot să apară multe complicații.
Colesterolul crescut poate cauza ateroscleroză, o acumulare periculoasă de colesterol și de alte depozite care se formează pe pereții arterelor tale. Aceste depozite sau plăci de aterom pot reduce fluxul de sânge care circulă prin arterele tale, iar acest factor poate cauza multe complicații, cum ar fi:
Durerea în piept (angină)
Dacă arterele care îți alimentează inima cu sânge - arterele coronare - sunt afectate, este posibil să te confrunți cu durere în piept (numită angină pectorală) și cu alte simptome ale bolii arteriale coronariene (cunoscută și sub denumirea de cardiopatie ischemică).
Infarct miocardic
Dacă plăcile de colesterol se desprind sau se rup, un cheag de sânge se poate forma la locul unde s-a produs ruptura - blocând circulația sângelui sau circulând liber și blocând în altă zonă o arteră. Dacă circulația sângelui în direcția unei părți a inimii este oprită, vei avea un infarct miocardic.
Accidentul vascular cerebral (AVC)
În mod similar cu un infarct miocardic, dacă circulația sângelui către o parte a creierului tău este blocată de un cheag de sânge, atunci are loc un AVC.
Așadar, de ce este hipercolesterolemia periculoasă? Pentru că valorile mari ale colesterolului în sânge sunt unul dintre factorii de risc pentru boli cardiace, accident vascular cerebral și boala arterială periferică. Mecanismul care implică, de fapt, colesterolul în toate cele trei afecțiuni este același. Depunerile de grăsimi și de colesterol de pe pereții interiori ai arterelor scad fluxul sangvin, afectând funcționarea celulelor și organelor pe care aceste vase de sânge le alimentează.
Colesterolul crescut este foarte periculos, mai ales de la 60 de ani în sus și de la vârsta a a treia, pentru că are multe complicații:
- Ateroscleroza coronariană sau îngustarea arterelor coronare din inimă poate cauza simptomele de angină pectorală, când mușchiul inimii, adică miocardul, nu este alimentat cu suficient oxigen (transportat de sânge) pentru a funcționa corespunzător.
- Fluxul sangvin redus către creier ar putea fi cauzat de arterele mici îngustate, din creier, sau ar putea fi din cauza arterelor carotide mai mari, din structura gâtului, care ar putea fi blocate. Acest lucru poate avea drept rezultat un accident ischemic tranzitoriu (AIT) sau un accident vascular cerebral (AVC).
- Boala arterială periferică descrie îngustarea treptată a arterelor care alimentează cu sânge picioarele pacientului. În timpul exercițiilor sau al altor activități fizice, dacă picioarele nu primesc un volum suficient de sânge, pot să sufere din cauza durerii, lucru numit claudicație.
- Totodată, și alte artere din corpul pacientului vârstnic pot fi afectate de depunerile de aterom (grăsimi și colesterol pe pereții interiori ai vaselor de sânge), cauzând astfel îngustarea lor, iar printre aceste vase de sânge se află și arterele mezenterice care aprovizionează cu sânge intestinele și arterele renale, care alimentează rinichii cu sânge.
Ce factori poți controla când e vorba de colesterol?
Factorii de risc pentru colesterolul crescut la care poți lucra:
Mâncarea
Poți controla ceea ce mănânci, în sensul că anumite tipuri de alimente conțin unele tipuri de grăsimi care îți cresc nivelul de colesterol din sânge, deci le consumi mai cu moderație sau doar rar:
grăsimile saturate în exces, deci cele de origine animală (untură, carne grasă, smântână etc.), plus uleiul de cocos, cresc valorile colesterolului LDL; dacă aceste grăsimi sunt combinate cu zahăr în anumite produse, pericolul de colesterol mărit este și mai mare;
grăsimile trans artificiale, produse când uleiul vegetal este hidrogenat sunt acizi grași care de asemenea, îți cresc valorile colesterolului; se găsesc în prăjeli, unele margarine, brânzeturi topite etc.
Greutatea corporală
Poți controla greutatea ta dacă vezi că ai luat multe kilograme. Faptul că ești supraponderal tinde să îți crească valorile colesterolului LDL, îți scade valorile colesterolului bun (HDL) și îți crește valorile colesterolului total. Dacă ai mâncat mereu ce ai vrut fără să te gândești ce anume e sănătos și ce nu, ce îți crește colestesterolul și ce nu, poate fi nevoie să ceri sfatul medicului de familie ca să te ajute cu un plan de mese și de combinații alimentare sănătoase și potrivite pentru a pierde kilogramele în plus și a te menține la o greutate bună.
Activitatea fizică
Lipsa unei activități fizice regulate poate duce la creșterea în greutate, lucru care îți poate crește și nivelul colesterolului rău. Nu uita că exercițiile fizice regulate sau alte forme de mișcare - dans, plimbări zilnice, grădinărit etc. - te pot ajuta să slăbești și îți pot reduce colesterolul LDL. Totodată, mișcarea te poate ajuta să îți crești valorile colesterolului bun HDL.
Ce factori NU poți controla când e vorba de colesterol?
Unii factori nu sunt modificabili și anume:
Ereditatea
Uneori, hipercolesterolemia este moștenită în familie - se numește hipercolesterolemie familială, ceea ce înseamnă că încă din tinerețe vei avea valori foarte mari ale colesterolului LDL, chiar dacă ai un stil de viață sănătos, și în acest caz vei avea nevoie de medicamente hipolipemiante pentru a-ți scădea riscul cardiovascular și a-ți prelungi speranța de viață sănătoasă.
Vârsta și genul
Începând de la pubertate, bărbații au valori mai mici ale colesterolului HDL, în comparație cu femeile. Pe măsură ce femeile și bărbații înaintează în vârstă, valorile colesterolului lor LDL încep să crească. Femeile mai tinere au valori ale colesterolului LDL mai mici decât cele ale bărbaților, însă după vârsta de 50-55 de ani, femeile pot să ajungă să aibă nu doar colesterol mărit, ci valorile să fie chiar mai mari decât ale bărbaților de aceleași vârste.
Din fericire, îți poți evalua și îți poți afla riscul cardiovascular, prin folosirea unor instrumente simple cum ar fi sistemul SCORE - îl poți ruga pe medicul de familie să îți calculeze riscul. De exemplu, dacă ești o femeie de 60 de ani, ai colesterol mărit, să spunem 220, și mai ai și tensiunea arterială sistolică să spunem 180, și mai ești și fumătoare, riscul tău cardiovascular este 9, ceea ce înseamnă că ai risc mare ca în următorii 10 ani să faci un AVC sau un infarct. Ca să îți scazi riscul, nu ai cum să-ți schimbi vârsta, însă ce poți face este să urmezi sfaturile medicului și să îți gestionezi prin stil de viață și medicație valorile colesterolului și ale tensiunii arteriale.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Johns Hopkins Medicine - Older Adults and High Cholesterol: What You Need to Know
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/high-cholesterol/older-adults-and-high-cholesterol-what-you-need-to-know
American Heart Association - Consequences of high cholesterol
https://www.heart.org/-/media/Files/Health-Topics/Cholesterol/Consequences-of-high-cholesterol.pdf
Te-ar mai putea interesa și...