Legatura dintre colesterolul mare (hipercolesterolemie) si hipertensiune

Sa ai un factor de risc pentru bolile cardiovasculare inseamna ca trebuie sa fii mai atent. Insa daca ai "bifat" doi factori de risc, asta inseamna ca trebuie sa faci modificari semnificative in viata ta.

Oamenii de stiinta au descoperit ca atunci cand persoanele au mai mult de un factor de risc, precum hipertensiunea arteriala si hipercolesterolemia, acesti factori lucreaza impreuna pentru a agrava riscul de boli cardiovasculare.

Chiar daca valorile colesterolului tau si cele ale tensiunii arteriale sunt doar usor crescute, chiar si atunci cand amandoua sunt prezente in corpul tau, ele pot interactiona una cu cealalta pentru a-ti deteriora mai rapid vasele de sange si inima. Daca nu le tii sub control, in cele din urma hipercolesterolemia si hipertensiunea vor pregati "terenul" pentru un infarct miocardic si pentru accidentul vascular cerebral, precum si pentru alte probleme de sanatate, cum ar fi pierderea vederii si functionarea precara a rinichilor.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Prea mult colesterol acumulat in sangele tau, insa, iti poate creste riscul de boli cardiovasculare, de atac de cord si de accident vascular cerebral. Motivul de ingrijorare este ca, daca nivelul colesterolului este prea mare, excesul acestei substante grase se va lipi de peretii arterelor tale. In timp, acest exces poate crea depuneri de grasimi, cam ca atunci cand murdaria si impuritatile se acumuleaza in interiorul unui furtun de gradina.

Cum poate colesterolul marit sa duca la hipertensiune arteriala

Daca ai fost diagnosticat cu hipercolesterolemie (valori mari ale colesterolului seric), inseamna ca poate deja iei medicamene pentru a-l tine sub control si poate ai facut deja unele modificari in stilul de viata care sa te ajute sa reduci nivelul colesterolului intr-un mod natural.

Intre timp, este important sa fii atent si la valorile tensiunii arteriale, deoarece persoanele care au colesterolul marit ajung, de cele mai multe ori, sa sufere si de hipertensiune arteriala.

De ce se intampla acest lucru? Inainte de toate, sa intelegem ce este hipertensiunea arteriala. Asociatia Americana a Inimii subliniaza ca hipertensiunea (sau tensiunea arteriala mare) este atunci cand "forta sangelui tau care impinge in directia peretilor vaselor de sange este in mod constant prea mare".

Daca ai hipertensiune arteriala, inima ta si arterele sunt nevoite sa faca o munca suplimentara pentru a alimenta cu sange zonele importante din corpul tau. Deoarece arterele sunt ingustate si rigide - poate din cauza depunerilor excesului de colesterol - inima ta va trebui sa munceasca si sa pompeze din greu sangele prin aceste artere si vase.

Hipertensiunea arteriala si colesterolul marit merg "mana in mana" pentru a-ti deteriora arterele

In timp, aceasta presiune mare a sangelui ajunge sa iti deterioreze si sa iti afecteze arterele si alte vase de sange. Ele nu sunt construite pentru a face fata unui flux de sange cu o presiune care este constant la valori mari. Drept rezultat, vasele de sange incep sa sufere de pe urma "rupturilor" si a altor tipuri de deteriorari.

Aceste rupturi sau zone uzate vor fi niste locuri excelente in care excesul de colesterol se poate "odihni". Asta inseamna ca deteriorarile si daunele pe care hipertensiunea le creeaza in interiorul arterelor si vaselor de sange poate, de fapt, sa duca la acumularea unei cantitati si mai mari de placi de aterom si la o ingustare si mai rapida a arterelor, din cauza colesterolului marit (numit si hipercolesterolemie). In schimb, inima ta trebuie sa munceasca si mai mult acum pentru a pompa sangele, iar muschiul inimii tale face un efort si mai mare ca sa indeplineasca acest rol.

Cele doua afectiuni sunt precum o echipa de "raufacatori", care lucreaza impreuna pentru a agrava lucrurile, pentru a ingreuna sarcinile inimii tale, arterelor si pentru a inrautati starea ta de sanatate. Si, in timp, hipertensiunea arteriala si hipercolesterolemia iti pot cauza probleme la nivelul ochilor, rinichilor, creierului si in alte organe. Din pacate, studiile arata ca prezenta hipercolesterolemiei (valorilor mari ale colesterolului) ar putea, de fapt, sa prezica o viitoare prezenta a hipertensiunii arteriale.

Vestea buna este ca ambii factori de risc pot fi tinuti sub control si tratati. Exista medicamente disponibile in farmacii, care sunt eficiente si pe care medicul ti le poate prescrie pentru a tine sub control atat colesterolul crescut, cat si hipertensiunea arteriala.


 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1