Care sunt cele 34 de simptome ale menopauzei?

Menopauza este o etapă din viața unei femei în care încetează menstruația, perioadă care apare de obicei în jurul vârstei de 45-55 de ani. Cele mai întâlnite simptome ale menopauzei includ bufeuri, menstruații neregulate, modificări ale dispoziției și multe altele. Perioada care precedă menopauza se numește tranziție la menopauză sau perimenopauză.

Ce te poate ajuta să reduci simptomele ?

Majoritatea femeilor nu experimentează toate cele 34 de aceste simptome în timpul menopauzei. Cu toate acestea, doar bufeurile pot fi suficiente pentru a provoca perturbări semnificative în viața ta.

Există mai multe tratamente pe care le poți încerca pentru a reduce disconfortul, inclusiv:

  • terapia de substituție hormonală, care înlocuiește temporar hormonii precum estrogenul
  • estrogenul vaginal, care poate îmbunătăți lubrifierea și poate preveni uscarea
  • antidepresive, care pot reduce simptomele legate de starea de spirit și pot îmbunătăți bufeurile.

Menopauza și perimenopauza pot provoca o serie de simptome, inclusiv următoarele:

1. Bufeuri

Bufeurile sunt printre cele mai frecvente simptome ale menopauzei. Poți experimenta senzații de căldură, frisoane, transpirații și ți se poate înroși pielea, în special pe față, gât și piept.

2. Transpirații nocturne

Transpirațiile nocturne pot surveni noaptea. Oamenii de știință nu au descoperit de ce apar, dar se pare că scăderea nivelului de estrogen poate afecta hipotalamusul, care reglează temperatura corpului.

3. Menstruații neregulate

Pe parcursul tranziției la menopauză, este normal să ai menstruații neregulate sau chiar lipsă. În cele din urmă, vei înceta complet să ai menstruație.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

4. Schimbări de dispoziție

Acestea sunt schimbări imprevizibile de stare care nu sunt legate de evenimentele din viață. Ele pot face pe cineva să se simtă dintr-o dată trist, deprimat sau furios. Schimbările de dispoziție sunt frecvente în timpul perimenopauzei și menopauzei.

5. Dureri de sâni

Sensibilitatea sânilor este un alt simptom comun al menopauzei, deși frecvența tinde să scadă în etapele ulterioare.

6. Scăderea libidoului

Menopauza afectează de obicei libidoul sau dorința de sex. Acesta poate fi rezultatul direct al nivelurilor mai scăzute de testosteron și estrogen, ceea ce poate face mai dificilă excitarea.

Cu toate acestea, poate fi și un rezultat secundar al celorlalte simptome ale menopauzei, cum ar fi schimbările de dispoziție sau un efect secundar al unui medicament.

7. Uscăciunea vaginală

Deoarece hormonii sexuali feminini asigură o circulație bună a sângelui în jurul vaginului, lipsa acestora poate scădea fluxul sanguin și, prin urmare, lubrifierea naturală. Acest lucru poate provoca uscăciune vaginală, care poate fi inconfortabilă sau poate face sexul cu penetrare mai dificil.

8. Dureri de cap

Dacă intri la menopauză, poți avea dureri de cap sau episoade de migrenă mai frecvente ca urmare a unei scăderi de estrogen. Acest lucru poate fi similar cu durerile de cap pe care le experimentează unele femei înainte de menstruație. 

Cu toate acestea, spre deosebire de timpul unui ciclu menstrual normal, nivelurile hormonale din perimenopauza pot fluctua mai imprevizibil.

9. Furnicături ale extremităților

În timpul menopauzei, poți să simți furnicături în mâini, picioare, brațe și tălpi. Acest simptom este rezultatul fluctuațiilor hormonale care afectează sistemul nervos central și durează de obicei doar câteva minute.

10. Sensibilitatea gurii

Acesta este un alt simptom potențial al menopauzei și se poate manifesta ca  senzație de arsură, sensibilitate, furnicături, căldură sau amorțeală în sau în jurul gurii. Acesta este un alt rezultat al modificărilor hormonale.

11. Modificărea gustului

Unele femei pot observa modificări ale simțului gustului și pot simți arome mai puternice, în timpul menopauzei. De asemenea, poate apărea senzația de gură uscată, ceea ce poate duce la un risc mai mare de a dezvolta boli gingivale sau carii.

12. Oboseala

Oboseala poate fi un simptom deosebit de deranjant al menopauzei. Acest lucru ar putea fi rezultatul unui somn de calitate inferioară, ca urmare a bufeurilor și transpirațiilor nocturne sau rezultatul fluctuațiilor hormonale.

13. Balonare

Poți experimenta balonare în timpul menopauzei din mai multe motive. Poate fi din cauza retenției de apă, gazelor sau digestiei mai lente, ca urmare a stresului.

14. Alte modificări digestive

Hormonii sexuali feminini influențează microbii pe care îi ai în gură și tractul digestiv. Acest lucru poate însemna că în timpul menopauzei, flora intestinală își schimbă compozița. Poți observa modificări în digestie sau că reacţionezi diferit la anumite alimente.

15. Dureri articulare

Estrogenul ajută la scăderea inflamației și la menținerea articulațiilor lubrifiate. Ca urmare, unele femei suferă de dureri articulare ca urmare a scăderii estrogenului. Estrogenul este resposibil pentru reglarea nivelului de lichide în întregul corp, astfel încât atunci când nivelul acestui hormon în organism devine scăzut, ești mai predispusă la dureri articulare sau la artrită la menopauză.

16. Tensiune musculară și dureri

Poți experimenta, de asemenea, tensiune musculară sau dureri. Acest lucru se datorează acelorași factori ca și în cazul durerilor articulare de la menopauză.

17. Senzații de șoc electric

Femeile pot experimenta senzații care seamănă cu șocuri electrice în timpul perimenopauzei și menopauzei. Nu este clar ce cauzează acest lucru, dar poate fi rezultatul modificării nivelurilor hormonale din sistemul nervos.

18. Mâncărime sau uscăciune a pielii

Deoarece estrogenul este legat de producția de colagen și de hidratarea pielii, o scădere a acestui hormon poate duce la creșterea mâncărimii sau uscăciunii, atât în jurul vulvei, cât și în alte părți ale corpului.

19. Tulburări de somn

Somnul tău poate avea o calitate mai slabă sau este perturbat din multe motive în timpul menopauzei. Te poți trezi frecvent din cauza transpirațiilor nocturne, te poți trezi mai devreme decât obișnuiai sau îți este dificil să adormi.

20. Dificultăți de concentrare

O scădere a estrogenului poate provoca uneori tulburări mentale sau dificultăți de concentrare. Bufeurile și problemele de somn pot fi, de asemenea, factori care contribuie la problemele de concentrare.

21. Pierderi de memorie

Ca și în cazul concentrării, menopauza poate afecta și memoria. Din nou, acesta ar putea fi un rezultat direct al nivelului scăzut de estrogen sau al somnului compromis.

22. Rărirea părului

În timpul menopauzei, căderea părului sau subțierea este un alt rezultat al fluctuațiilor hormonale ovariene. Acest lucru face ca foliculii de păr să se micșoreze, ceea ce înseamnă că părul crește mai lent și se pierde mai ușor.

23. Unghii casante

În timpul sau după menopauză, este posibil ca organismul să nu producă suficientă cheratină, care este substanța de care unghiile au nevoie pentru a rămâne puternice. Acest lucru poate duce la unghii fragile, fragile, care se rup cu ușurință.

24. Creștere în greutate

O scădere a estrogenului poate duce la creșterea în greutate, dar și la scăderea nivelului de energie de care ai nevoie ca să faci sport. Schimbările de dispoziție te pot determina, de asemenea, să îți schimbi obiceiurile alimentare.

25. Incontinența de efort

Incontinența de efort se referă la o nevoie frecventă sau bruscă de a urina. Se mai numește și „vezică hiperactivă”. Acest simptom este obișnuit în timpul menopauzei, deoarece modificările nivelurilor hormonale pot duce la slăbirea vezicii urinare și a mușchilor pelvieni.

26. Senzație de amețeală

Modificările hormonale care au loc în timpul menopauzei afectează producția de insulină, ceea ce poate îngreuna organismul să mențină stabilitatea zahărului din sânge. Acesta este motivul principal pentru care unele femei suferă de amețeli în timpul perimenopauzei și menopauzei.

27. Alergii

Unele femei raportează simptome alergice noi sau care se agravează atunci când intră la menopauză. Acest lucru se întâmplă deoarece în timpul menopauzei, femeile pot avea niveluri ridicate de histamina. Histamina este substanța chimică care provoacă reacții alergice.

28. Osteoporoza

În timpul perimenopauzei, o scădere a estrogenului poate duce, de asemenea, la o pierdere a densității osoase. În cazurile severe, acest lucru poate duce la osteoporoză, care face ca oasele să devină mai fragile și să se rupă cu ușurință.

29. Bătăi neregulate ale inimii

Unele femei pot prezenta bătăi neregulate ale inimii sau aritmie în timpul sau după menopauză. Cel mai bine este să discuți despre simptomele legate de inimă cu un medic.

30. Mirosul corporal mai pregnant

Bufeurile și transpirațiile nocturne pot duce la un miros corporal mai pronunțat în timpul menopauzei. Dacă o femeie se simte adesea stresată sau anxioasă, poate observa și că transpira mai mult.

31. Iritabilitate

Fie din cauza fluctuațiilor hormonale, fie din cauza impactului altor simptome ale menopauzei, femeile care trec prin această schimbare pot descoperi că se simt iritabile. Stresul sau lipsa de somn pot contribui, de asemenea, la acest lucru.

32. Depresie

Pentru unele femei, dezechilibrele hormonale pot declanșa depresie. Cu toate acestea, în acest caz, depresia este adesea temporară și poate să nu persiste. Lipsa somnului și stresul pot contribui la acest lucru.

În unele cazuri, menopauza poate declanșa depresie sau o dispoziție scăzută din cauza schimbării pe care o semnifică în viața unei femei. Orice schimbare semnificativă a vieții poate juca un rol în depresie, chiar dacă schimbarea este una pozitivă.

33. Anxietate

Anxietatea este un alt simptom legat de starea de spirit pe care unele femei îl experimentează în timpul menopauzei. Se poate agrava noaptea sau poate apărea doar intermitent, pe măsură ce nivelurile hormonale fluctuează.

Ca și în cazul depresiei legate de menopauză, această anxietate poate fi situațională și se poate îmbunătăți odată ce hormonii se nivelează.

34. Atacuri de panică

În unele cazuri, femeile pot experimenta atacuri de panică în timpul menopauzei. Atunci când aceste atacuri apar în mod neașteptat sau brusc, pot indica o tulburare de panică. Acest lucru se poate întâmpla din cauza modificărilor hormonale sau a fricii de anxietate.
 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:

Menopause basics. Office on Women's Health. https://www.womenshealth.gov/menopause/menopause-basics

Clinical manifestations and diagnosis of menopause. https://www.uptodate.com/contents/search

Menopause symptoms and relief. Office on Women's Health. https://www.womenshealth.gov/menopause/menopause-symptoms-and-relief


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0