Exista un alt tip de colesterol "rau": cum afli daca ai aceasta lipoproteina in sange

Specialistii spun ca, pe langa colesterolul LDL, ar mai exista un tip de colesterol "rau". Iata ce trebuie sa stii despre aceasta forma de lipide.

Cu totii am auzit semnalele de alarma trase de specialisti in privinta lipoproteinelor de densitate mica (joasa) (LDL), cunoscute si sub denumirea de colesterol "rau". Colesterolul LDL iti poate creste foarte mult riscul de boala cardiovasculara si de accident vascular cerebral, in timp.

Insa ai auzit vreodata de lipoproteina (a) sau Lp (a)? Ea este un alt tip de colesterol rau, care nu este detectat la testele obisnuite pentru aflarea valorilor colesterolului pe care le faci la recomandarea medicului tau.

Ce este lipoproteina (a)?

Lp (a) este o mica proteina care poate circula, avand niveluri foarte mari, in sangele pacientului, accelerand crearea de placa ateromatoasa periculoasa, care boate bloca arterele (le poate ingusta sau infunda).

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Pe masura ce lipoproteina (a) circula prin sange, creand din ce in ce mai multe placi de aterom, arterele tale se vor ingusta treptat, limitand volumul de sange care trebuie sa circule spre inima si creierul tau. Acest lucru duce la un risc crescut de formare a cheagurilor de sange, infarct miocardic, accident vascular cerebral si de stenoza aortica.

Mostenirea genetica este in spatele acestui tip de colesterol, fiind un potential factor de risc pentru boala cardiovasculara, pe care multi oameni nici nu stiu ca o au.

De fapt, lipoproteina (a) este cel mai prevalent factor de risc genetic pentru boala arteriala coronariana (cunoscuta drept cardiopatie ischemica) si stenoza aortica.

Expertii spun ca mitul colesterolului rau (care nu este singular) trebuie demontat, iar oamenii trebuie sa inteleaga ca este posibil sa mosteneasca de la parinti factori de risc pentru a dezvolta, mai tarziu, artere infundate sau ingustate din cauza acumularii de placa ateromatoasa. Nu este obligatoriu sa ai un stil de viata nesanatos pentru a sfarsi prin a avea un infarct miocardic, mai subliniaza specialistii, pentru ca unele persoane se nasc cu o predispozitie genetica pentru bolile cardiovasculare.

Cum poti sa afli daca ai aceasta forma de colesterol in organism

Anumite teste de sange pentru colesterol (profilul lipidic clasic) nu includ si o testare pentru lipoproteina (a). Va trebui sa ii ceri medicului tau sa iti dea o trimitere, pentru a face separat acest test de sange.

Expertii americani recomanda ca persoanele care sufera de o boala cardiovasculara (in ciuda faptului ca au rezultate normale obtinute in urma altor teste pentru determinarea profilului lipidic), persoanele care au hipercolesterolemie (chiar daca au o dieta sanatoasa si echilibrata) si cele cu un antecedente de boala cardiaca in familie (in special daca afectiunea a debutat la o varsta frageda sau a avut drept rezultat decesul subit al rudei) sa ceara medicului specialist trimitere pentru a face aceasta analiza de sange pentru a afla daca au lipoproteina (a).

Aceasta depistare precoce a valorilor lipoproteinei (a) le va permite medicilor sa identifice in mod clar in dosarul medical al pacientului prezenta unui puternic factor de risc pentru boala cardiovasculara si sa conceapa strategii atat pentru preventie, cat si pentru tratament.

Ce medicamente pot fi de ajutor

Avand in vedere ca prezenta lipoproteinei (a) este intr-adevar determinata de mostenirea ta genetica, medicii de peste Ocean spun ca este dificil sa iti reduci nivelul Lp (a), chiar daca faci unele schimbari semnificative in stilul tau de viata. Specialistii spun ca exista doua clase principale de medicamente aprobate pentru folosire in Statele Unite, dar acestea nu sunt in mod formal aprobate pentru a trata cu exactitate valorile mari ale lipoproteinei (a). Aceste medicamente sunt niacina si inhibitorii de PCSK9. In prezent, se efectueaza studii clinice pentru a se testa noi tratamente pentru acest tip de colesterol rau, insa rezultatele se vor afla abia peste ani.

Cine are un risc mare?

Medicii spun ca persoanele care au antecedente familiale puternice de boala cardiaca prematura si de evenimente cardiovasculare (barbatii inainte de 55 de ani si femeile inainte de 65 de ani) ar trebui sa isi faca teste pentru lipoproteina (a). Pacientii care au un risc "intermediar" sau "moderat" de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral ar trebui, de asemenea, sa fie testati pentru lipoproteina (a).

Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore!

 

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0