De ce un al doilea infarct poate fi mai riscant decât primul?

Un prim atac de cord este un eveniment grav, care schimbă viața persoanei afectate, deși în zilele noastre majoritatea oamenilor supraviețuiesc. Un studiu efectuat la Cleveland Clinic din Ohio subliniază, însă, importanța prevenirii unui al doilea infarct.

Un atac de cord apare atunci când fluxul de sânge către inimă este blocat, deteriorând sau distrugând o parte a mușchiului cardiac. Supraviețuirea poate depinde de cât de mari sunt daunele și de cât de repede poate fi tratat infarctul cu medicamente și proceduri chirurgicale. Un al doilea infarct poate fi, însă, un eveniment mai grav decât primul.

După un prim infarct, este nevoie de schimbări importante pentru a-l preveni pe al doilea

Un studiu¹ apărut în Jurnalul Societății Americane a Inimii a examinat starea pacienților care au suferit un al doilea atac de cord - cunoscut formal sub numele de infarct miocardic recurent - în termen de 90 de zile de la externarea din spital după primul atac de cord.
Echipa de cercetare a examinat datele de la 6.626 de pacienți spitalizați pentru atac de cord la Cleveland Clinic din 2010 până în 2017. În timp ce doar aproximativ 2,5% dintre aceștia au fost internați din nou în decurs de 90 de zile, cu un al doilea atac de cord, aproape 50% dintre acei oameni pot muri în termen de cinci ani, spun savanții.

Autorii studiului afirmă că intenția lor a fost să analizeze un număr mare de pacienți pentru a găsi această recurență neobișnuită și a o descrie. Este important pentru comunitatea cardiologică să înțeleagă că acest fenomen are loc și, atunci când se întâmplă, are implicații semnificative pentru mortalitate.

Un rezultat surprinzător al studiului a fost acela că cel mai mare risc al unui atac de cord recurent precoce a apărut în primele două săptămâni după primul infarct, ceea ce înseamnă că pacienții au nevoie de îngrijire intensă și atentă în acest interval de timp.

Bolile de inimă sunt principala cauză de deces nu doar în SUA, ci și în restul lumii. Aproximativ 805.000 de persoane din SUA au un atac de cord în fiecare an - dintre care o pătrime sunt atacuri de cord recurente, potrivit statisticilor de la Asociația Americană a Inimii.
Pentru a preveni un al doilea atac de cord, experții recomandă ca pacienții să respecte indicațiile medicilor cu privire la medicamente și să facă modificări ale stilului de viață pentru a reduce factorii de risc, inclusiv activitate fizică, adoptarea unei diete sănătoase pentru inimă, pierdere în greutate, controlul tensiunii arteriale și renunțarea la fumat.

Investigatorii precizează că studiul nu a răspuns la întrebarea dacă se poate face altceva dincolo de îngrijirea obișnuită pentru a preveni un al doilea infarct, dar contribuie la sublinierea mesajelor cheie în ceea ce privește respectarea medicației prescrise și a practicilor bune de sănătate în general.

Oamenii de știință subliniază că toți specialiștii din comunitatea cardiologică trebuie să fie vigilenți în a le reaminti oamenilor de importanța tratamentului medicamentos și a modificărilor în stilul de viață, pentru a reduce riscul de atacuri de cord recurente, deși schimbările nu sunt întotdeauna ușoare.

Unii oameni tind să facă schimbări exagerate, alții se situează undeva la mijloc în timp ce există și un segment care nu schimbă nimic după un prim infarct, aceștia din urmă punându-se la cel mai mare risc de a avea un al doilea infarct. După un prim atac de cord, unii pacienți se simt puțin copleșiți de tot ce li se recomandă - reabilitare cardiacă, dietă modificată etc. și se pot confrunta cu anxietatea, de aceea este important ca medicii să le explice de ce este nevoie de toate acestea în folosul lor.

De ce trebuie evitat un al doilea atac de cord?

Un prim infarct dăunează semnificativ mușchiului inimii, deci un al doilea poate avea consecințe mai grave, inclusiv decesul. După un infarct, pacientului i se prescriu medicamente precum aspirina, un beta-blocant, o statină și poate și altele pentru a asigura funcționarea mușchiului cardiac, de aceea este important ca acestea să fie luate conform instrucțiunilor.

Un alt pas important pentru evitarea unui al doilea eveniment de acest tip este respectarea programărilor pentru consulturile ulterioare, de verificare și monitorizare a factorilor de risc. De asemenea, e important ca persoana afectată să anunțe imediat medicul dacă îi apare vreun simptom care ar putea fi de infarct.

Atenție, simptomele variază la bărbați și femei. Pentru bărbați, semnele de avertizare ale infarctului sunt greață sau vărsături, durere în maxilar, gât sau spate, senzație de strânsoare la nivelul pieptului și respirație scurtată.

Pentru femei, simptomele infarctului sunt greața sau vărsăturile, durere de maxilar, gât sau partea de sus a spatelui, durere în piept, dar nu în toate cazurile, durere sau senzație de apăsare în partea de jos a pieptului sau partea de sus a abdomenului, respirație scurtată, leșin, indigestie, oboseală extremă.

Un studiu a indicat faptul că reabilitarea cardiacă poate reduce cu 47% riscul de a face un al doilea infarct, iar un altul a găsit un risc redus cu 42%. Mai multe cercetări au arătat că activitatea fizică regulată poate fi de mare ajutor după un prim infarct, la fel și o dietă bună pentru inimă. Și unele suplimente alimentare se pot dovedi utile în recuperarea după un prim infarct, cum ar fi cele cu ulei de pește de mare adâncime, care conține acizi grași Omega 3 (EPA 1170 mg și DHA 800 mg)

Unul dintre stilurile alimentare dovedite a îmbunătăți sănătatea inimii este dieta mediteraneeană. Acesta se bazează pe un consum zilnic mare de legume și fructe, un consum zilnic moderat de leguminoase, cereale integrale, carne slabă de pasăre, lactate slabe, nuci și semințe și un consum zilnic mic de ulei de măsline (2 linguri) și avocado. Alimentele care trebuie evitate în această dietă sunt cele cu zahăr, grăsimi trans, grăsimi animale, iar carnea roșie va fi consumată rar și în cantitate mică. Un alt stil alimentar potrivit pentru o inimă sănătoasă este dieta DASH, care seamănă destul de mult cu dieta mediteraneeană.

În ceea ce privește activitatea fizică, e bine ca pacientul să facă sport regulat, dar înainte de a se apuca, e necesar să întrebe medicul ce fel de forme de mișcare sunt mai potrivite.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - Characteristics and Outcomes of Early Recurrent Myocardial Infarction After Acute Myocardial Infarction
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34333986/
1. Studiul „Characteristics and Outcomes of Early Recurrent Myocardial Infarction After Acute Myocardial Infarction”, apărut în J Am Heart Assoc. 2021 aug 17;10(16):e019270. doi: 10.1161/JAHA.120.019270, autori: Raunak Nair, Michael Johnson  et al.
American Heart Associations - Proactive steps can reduce chances of second heart attack 
https://www.heart.org/en/news/2019/04/04/proactive-steps-can-reduce-chances-of-second-heart-attack


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0