Ce trebuie sa stii despre dislipidemiile primare

Dislipidemia este clasificata in doua clase: primara si secundara. Dislipidemia primara este mostenita (ereditara).

 

Printre tipurile specifice de dislipidemii primare se afla:

Hipercolesterolemia primara (familiala) si hipercolesterolemia poligenica

Ambele afectiuni sunt caracterizate de valori mari ale colesterolului total. Iti poti calcula colesterolul total prin adunarea valorilor colesterolului LDL si ale celui HDL, impreuna cu jumatate din valoarea trigliceridelor tale. Un nivel al colesterolului total sub 200 mg/dl este cel mai indicat.

Hipercolesterolemia primara (familiala) este cea mai frecventa dislipidemie genetica, pacientii cu aceasta afectiune au o capacitate redusa de metabolizare a particulelor LDL, rezultand nivele inalte ale acestora si aparitia precoce a aterosclerozei. Acest lucru se intampla deoarece receptorii celulari de suprafata pentru moleculele LDL sunt absenti sau nefunctionali.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Subiectii homozigoti au concentratii de colesterol LDL foarte inalte - de peste 8 ori mai mari decat normalul - si dezvolta boala aterosclerotica inca din copilarie. Homozigotii (subiectii cu 2 gene anormale) pot necesita translant hepatic pentru corectarea tulburarilor lipidice severe. Heterozigotii (cei cu o singura gena defectiva) prezinta concentratii ale colesterolului LDL de doua ori mai mari fata de normal, iar evenimentele coronariene se produc in decadele 3-4 de viata.

Pacientii afectati au frecvent manifestari clinice (xantoame, xantelasme, arc corneean), afectare aterosclerotica precoce (decadele III-IV de viata, la barbati, si decadele IV-V, la femei) si raspuns dificil la tratament.

Profilul lipidic este urmatorul in cazul acestor pacienti: cresterea colesterolului total si a colesterolului LDL, trigliceride normale si colesterol HDL normal sau scazut.
 

Hipertrigliceridemia familiala

In general, nu se asociaza cu semne clinice de dislipidemie si este mai slab corelata cu boala cardiovasculara aterosclerotica.

Profilul lipidic arata cresterea moderata sau severa a trigliceridelor (>1000mg/dl), mai ales postprandial sau dupa consumul de alcool, si valori normale ale colesterolului LDL si ale colesterolului HDL.

Hiperlipidemia combinata familiala

 
 

Se insoteste rar de manifestari clinice cutanate, pentru diagnostic fiind obligatorie identificarea a cel putin unei rude de gradul I cu aceasta anomalie. Se caracterizeaza prin nivele crescute de trigliceride si valori mari ale colesterolului LDL si prin aparitia precoce a bolii aterosclerotice.

Aceasta este cea mai comuna cauza ereditara, fiind o cauza atat pentru valorile crescute ale colesterolului LDL, cat si pentru valorile crescute ale trigliceridelor. Daca o persoana are hiperlipidemie combinata familiala, ar putea dezvolta aceste probleme in adolescenta sau in decada 2 de viata. De asemenea, pacientii acestia au un risc mai mare de boala arteriala coronariana precoce, care poate duce la un infarct miocardic.

Hiperchilomicronemia familiala

Este o forma rara de dislipidemie, se caracterizeaza prin prezenta unei anomalii a lipoprotein-lipazei, enzima ce permite tesuturilor periferice sa preia trigliceridele din structura chilomicronilor si a particulelor VLDL (lipoproteinele cu densitate foarte mica din sangele tau; este considerat una dintre formele "rele" ale colesterolului).

Exista o crestere marcata a trigliceridelor si a colesterolului LDL, aspectul plasmei la acesti pacienti fiind alb-laptos. Pacientii cu aceasta boala dezvolta, de regula, din copilarie hepatosplenomegalie (cand ficatul si splina isi maresc volumul in acelasi timp) si pancreatita recurenta.

Hiperapobetalipoproteinemia familiala

Aceasta afectiune inseamna ca exista o mutatie intr-un grup de lipoproteine LDL (cele cu densitate scazuta/mica), numite apolipoproteine B. Aceasta proteina face parte din colesterolul tau LDL. Hiperapobetalipoproteinemia familiala inseamna, cu alte cuvinte, ca ai valori foarte mari ale apolipoproteinelor B.

In afara tipurilor de dislipidemii primare, specialistii mentioneaza ca exista o afectiune numit hiperlipoproteinemie. Aceasta este o afectiune care poate fi primara sau secundara. Daca un pacient are aceasta boala, organismul lui intampina dificultati atunci cand trebuie sa descompuna colesterolul LDL sau trigliceridele.

Dislipidemia nu are simptome

Ai putea avea o forma de dislipidemie si sa nu stii niciodata acest lucru. La fel ca in cazul hipertensiunii arteriale, colesterolul crescut (hipercolesterolemia) nu are simptome evidente. Valorile anormal de mari ale colesterolului sunt descoperite in timpul unei analize de sange de rutina.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0