Depresia dupa un eveniment cardiac major: semne, simptome, optiuni de tratament

Evenimentele cardiovasculare pot declansa la scurt timp depresia. Din fericire, consilierea psihologica si medicatia te pot ajuta sa invingi depresia.

Cand cineva sufera un infarct miocardic, o interventie chirurgicala pe cord sau un accident vascular cerebral (AVC), motivul imediat (si evident) de ingrijorare este sanatatea fizica.

Odata ce supravietuitorii unui astfel de eveniment cardiovascular o iau pe calea spre recuperare, este important ca medicii sa le monitorizeze si sanatatea mintala.

Studiile arata ca pana la 33% dintre pacientii cu infarct miocardic din SUA ajung sa dezvolte o oarecare forma de depresie, spune dr. Barry Jacobs, psiholog clinician si director la Behavioral Sciences at the Crozer-Keystone Family Medicine Residency Program, din Springfield, SUA.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Mesajul major pe care trebuie sa il retinem este ca oamenii trebuie sa fie constienti de aceasta legatura dintre despresie si un eveniment cardiovascular major. Al doilea mesaj pe care trebuie sa il retinem este ca multe tratamente sunt disponibile pentru acesti pacienti, asa ca nimeni nu trebuie sa sufere.

Semnele si simptomele starii depresive

Depresia nu se poate vedea la o radiografie, precum un os cu fractura. Ea trebuie sa fie detectata prin intermediul comportamentului si atitudinii pacientului.

"Nu ne asteptam ca toata lumea sa devieze de la directia pe care o are viata lui/ei", spune dr. Jacobs. "Majoritatea oamenilor nu fac asta, dar sunt pacienti carora li se schimba viata. Daca esti unul dintre acei oameni care nu pot merge mai departe - daca simti ca nu ai chef sa te dai jos din pat dimineata si nu ai nicio tragere de inima sa dai piept cu ziua care se asterne in fata ta sau daca esti irascibil tot timpul - acestea sunt semne ca poate raspunsul tau este unul depresiv".

Cel mai bun indicator: ai aceeasi pofta de viata pe care o aveai in trecut?

Daca observi ca o persoana draga tie (care a suferit, de exemplu, un atac de cord sau un AVC minor sau nu) a incetat sa mai cante la un instrument muzical, nu mai iese cu prietenii sa se plimbe, nu mai citeste ziarul sau nu mai vrea sa faca acele lucruri care ii faceau placere pana mai ieri, daca vezi ca aceasta persoana nu se mai bucura de lucrurile care ii faceau multa placere, specialistul citat de heart.org spune ca acesta este un semn pe care nu ar trebui sa il ignoram niciodata.

Alti indicatori care ar putea "trada" depresia unei persoane dragi sunt obceiurile legate de somn si de alimentatie. Faptul ca mananca sau doarme prea mult sau faptul ca mananca ori doarme prea putin ar putea fi problematic pentru cineva care a avut un eveniment cardiovascular major.

Ce se poate face?

Cel mai bun lucru este sa vezi un medic specialist daca suspectezi ca ai stari depresive (sau sa te duci cu persoana draga la un specialist). Medicul tau iti poate oferi un test de screening alcatuit din 9 intrebari, care este "foarte precis in diagnosticarea depresiei, in special in cazul depresiei majore", spune dr. Jacobs.

Medicul tau va determina daca este nevoie de un specialist in sanatatea mintala si va recomanda unul daca este necesar.

Depresia si anxietatea se numara printre cele mai intalnite 10 diagnostice in ingrijirea pacientului cu astfel de evenimente cardiovasculare, asa ca este probabil ca si specialistul tau sa aiba experienta in aceasta zona.

Optiuni de tratament

Cele mai bune modalitati de a invinge depresia sunt consilierea psihologica, medicatia sau, in multe cazuri, ambele metode. Pacientii ar putea fi invatati, cu ajutorul medicilor specialisti, cele mai bune metode prin care se pot relaxa si prin care pot alunga stresul, cum ar fi tehnicile de respiratie si meditatia. O alta optiune de tratament sunt medicamentele (exista o gama variata) care ajuta pacientul sa aiba o stare de spirit mai buna.

Combinatia de medicatie si psihoterapie are cea mai mare rata de succes, spun specialistii.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0