

Colesterolul si dulciurile: deserturi permise si interzise
Colesterolul si dulciurile: deserturi permise si interzise
Colesterolul si dulciurile: deserturi permise si interzise
Colesterolul LDL este considerat colesterol rău și crește riscul de arteroscleroză, dar și de alte afecțiuni ale inimii.
Monitorizând colesterolul LDL și asigurându-te că este în parametri normali, îți protejezi inima și nu numai. Consumul excesiv de zahăr nu crește colesterolul LDL, însă este asociat cu particule mai mici și mai dense de colesterol LDL, precum și cu un număr ridicat de trigliceride.
Creșterea colesterolului LDL este determinată de consumul multor grăsimi săturate, care se găsesc adesea în carne și unt, de lipsa activității fizice precum și de acumularea kilogramelor. Dulciurile nu îți cresc în mod direct nivelul de colesterol LDL, decât dacă mănânci atât de multe încât te îngrași. Dacă ai probleme cu greutatea, este foarte important să slăbești și să reduci cantitatea de zahăr consumată pentru a îmbunătăți sănătatea cardiovasculară.
Cu toate că toată lumea are impresia că nivelul de colesterol crește în urmă consumului de carne, ouă și brânzeturi, este important să știm că și dulciurile, dar și produsele de patiserie sunt responsabile pentru creșterea colesterolului.
Dulciurile care au un impact negativ asupra colesterolului
Unul dintre deserturile preferate pe timp de vară, înghețata, crește considerabil nivelul de colesterol din sânge, mai ales dacă este consumat cu regularitate.
Potrivit specialiștilor în nutriție, o porție de înghețată de vanilie, adică ½ cană de înghețată, conține până la 4,5 grame de grăsimi săturate, adică mai bine de o pătrime din doză zilnică recomandată pentru adulți.
Mai mult decât atât, studiile făcute de către cercetătorii americani au scos la iveală faptul că peste 73% din populația SUA consideră că înghețată și alte dulciuri înghețate sunt deserturi sănătoase. Nu trebuie să renunți definitiv la înghețată dacă ai probleme cu colesterolul LDL, însă ar trebui să consumi cu moderație acest desert. Dacă simți nevoia zilnic de un desert răcoritor pe timp de vară, poți înlocui înghețata cu piureuri din fructe congelate, preparate chiar de tine, acasă. Și froyo-ul poate fi o alternativă sănătoasă pentru înghețată, însă trebuie neapărat să fie o variantă degresată.
Milkshake-urile au și ele un impact negativ asupra nivelului de colesterol. Poți înlocui milkshake-ul cu un smoothie gustos și sănătos.
Prăjiturile cu cremă reprezintă și ele un pericol pentru persoanele care au colesterolul mărit, la fel și produsele de patiserie.
Deserturi recomandate pentru persoanele care au colesterolul mărit
Fructele nu conțin colesterol, dar nici grăsimi săturate, așa că pot reduce nivelul de colesterol și trigliceridele din sânge. Așadar, un bol de fructe îți poate potoli pofta de dulce, fără să îți mărească colesterolul.
Poți consuma și fructe deshidratate precum curmalele sau smochinele, în locul gustărilor dulci nesănătoase cu care obișnuiai să te răsfeți.
Și deserturile pe baza de cereale integrale sunt o opțiune de luat în seama pentru persoanele care au probleme cu colesterolul. O budincă de orez brun sau o budincă din semințe de chia sunt deserturi gustoase și sănătoase, mai ales dacă ai colesterolul mărit.
Poți folosi și legume pentru a prepara deserturi care nu măresc colesterolul. Spre exemplu, prăjiturile cu morcov, adică renumitele carrot-cake, reduc nivelul de trigliceride, însă îți potolesc totodată poftă de ceva dulce.
BONUS: Rețete delicioase care nu îți cresc colesterolul
Brownie glazurată (Negresă)
Timp de preparare: 15 minute
Timp de coacere: 30 minute
Porții: 16
Valori nutriționale (per porție):
Energie - 155 Kcal, grăsimi - 2,3 g, grăsimi saturate - 1 g, zaharuri - 21 g, sare - 0,22 g
Ingrediente
Pentru brownies (negrese): 1 linguriță ulei vegetal, 100 g făină albă, 50 g făină integrală, 175 g zahăr brun, 50 g cacao pudră, ½ linguriță de praf de copt, 1 ou mare, 1 măr mediu feliat, fiert în puțina apă și pasat, 120 ml lapte bătut cu conținut scăzut de grăsimi, 2 lingurițe esență de vanilie
Pentru glazură: 150 g zahăr pudră, 50 g cacao pudră, 1-3 linguri lapte degresat
Preparare:
- Preîncălzește cuptorul la 180C.
- Unge o tavă pătrată cu ulei vegetal.
- Amestecă ambele făinuri, zahărul, praful de cacao și praful de copt.
- Separat, într-un alt bol, bate oul. Adaugă mărul, laptele bătut și extractul de vanilie.
- Se adaugă la mixul de făină și se omogenizează bine.
- Se toarnă amestecul în tava de copt.
- Coace timp de 30 de minute.
Pentru glazură, amestecă zahărul pudră și pudra de cacao, adaugă treptat laptele până ajunge la o consistență ca cea de clătite. Întinde peste negresa răcită. Când se întărește, taie în 16 pătrate și scoate cu grijă din tavă. Poți servi prăjitura și fără glazură, este la fel de bună!
Pancakes sănătoase (Clătite americane)
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gătire: 20 de minute
Porții: 6
Valori nutriționale (per porție și fără topping): Energie - 127 Kcal, grăsimi - 4,9 g, grăsimi saturate - 1,3 g, zaharuri - 2,3 g, sare - 0,13 g.
Ingrediente
2 ouă, 100 g făină simplă, 300 ml lapte semi-degresat, 1 lingură ulei de floarea soarelui, ulei de rapiță pentru gătit
Preparare
- Bate ouăle într-un bol, cu mixerul.
- Adaugă făina și bate până se omogenizează.
- Adaugă treptat laptele pana obții un aluat omogen. Adaugă uleiul și amestecă.
- Poți pregăti aluatul în avans și lăsa să se odihnească la frigider sau poți să îl folosești imediat.
- Pune o linguriță de ulei de rapiță în tigaie până se încălzește, apoi scurge uleiul și treci la prima clătită.
- Pune o parte din aluat în tigaia antiaderentă și întinde-l în strat subțire uniform. Se lasă la preparat între 30 de secunde și 1 minut pe fiecare parte.
- Repetă procesul, dar ai grijă, deoarece clătitele se vor găti mai repede pe măsură ce tigaia se încinge. Poate fi necesar să reduci puțin focul.
Toppinguri sănătoase pentru clătite, dulci sau sărate
Indiferent că preferi clătitele dulci sau sărate, încearcă aceste sugestii sănătoase, care îți vor răsfăța papilele gustative, fără a-ți pune în pericol sănătatea.
Banane, unt de arahide și nuci tocate : unge clătitele cu unt de arahide cremos, câteva nuci tocate, o jumătate de banană feliată și puțin sirop de arțar.
Măr, curmale și nuci: curăță și feliază un măr și gătește-l într-o tigaie sau la cuptorul cu microunde, cu puțină miere, până se înmoaie. Adaugă niște nuci și curmale tocate și pune cu lingura peste clătitele calde, apoi bucură-te de gust!
Ciuperci, roșii și muguri de pin: prăjește câteva ciuperci feliate într-o tigaie pentru câteva minute, adaugă niște roșii cherry tăiate în jumătate și mai gătește câteva minute. Pune puțin sos de soia și câțiva muguri de pin prăjiți. Se amestecă și se toarnă peste fiecare clătită, se presară puțin pătrunjel tocat, se asezonează și se servește.
Veggie's Delight: taie și călește o ceapă în puțin ulei, adaugă niște buchete de conopidă pre-fierte și lasă la foc mic. Adaugă niște năut din conservă și câteva linguri de sos de roșii. La sfârșit, pune coriandru proaspăt tocat și asezonează după gust. Pune câteva frunze de spanac în centrul clătitei, adaugă amestecul de roșii, o lingură de iaurt grecesc cu conținut scăzut de grăsimi și servește!
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
My cholesterol guide. American Heart Association. https://www.heart.org/en/health-topics/cholesterol/cholesterol-tools-and-resources
Delicious and heart-healthier desserts!- https://www.heartuk.org.uk/tasty-recipes/desserts
Healthy Pancakes - https://www.heartuk.org.uk/tasty-recipes/recipe-detail/47-healthy-pancakes
Buttermilk Brownies - https://www.heartuk.org.uk/tasty-recipes/recipe-detail/43-fudgy-buttermilk-brownies
Te-ar mai putea interesa și...