

Cum inlocuiesti zaharul cu indulcitori naturali, in retetele preferate
Cum inlocuiesti zaharul cu indulcitori naturali, in retetele preferate
Cum inlocuiesti zaharul cu indulcitori naturali, in retetele preferate
Poti folosi indulcitori naturali daca suferi de diabet, daca esti la dieta sau daca, pur si simplu, vrei sa renunti la zahar. Si ai motive, indiferent de greutatea ta.
Consumul excesiv de zahar industrial poate duce la o acumulare mai mare de grăsime viscerala, care se poate transforma în boli precum cea a ficatui gras, contribuie la diabet, atunci cand exista predispozitie genetica, obezitate, perturba sistemul imunitar si crește riscul de boli de inimă. Consumul de prea mult zahăr poate crește inclusiv tensiunea arterială și genereaza inflamația cronică, ambele fiind căi patologice ce favorizeaza bolile de inimă. In plus, iti confera un aspect mai imbatranit pentru ca afectează si pielea. Excesul de zahăr din sânge poate provoca glicarea, o reacție chimică naturală care se întâmplă atunci când nivelurile de zahăr din sânge cresc dincolo de absorbtia celulara mediata de insulina. Glicarea afectează partea din piele care o menține „elastică” - colagenul și elastina, provocand si aparitia petelelor hipercrome sub actiunea ultravioletelor.
Insa oamenii au nevoie de glucoză pentru a supraviețui, inclusiv creierul nostru consuma glucoza. Desigur, prea mult zahăr va duce la problemele pe care le-am enumerat, cum ar fi creșterea în greutate și probleme de sănătate pe termen lung. Dar, glucoza este esențială pentru corpul nostru asa ca trebuie sa identificam sursele mai sanatoase si cu un indice glicemic mai scazut. Mai ales ca evitarea completa a tuturor zaharurilor poate scadea calitatea florei intestinale, cu impact asupra imunitatii si producerii de vitaminafenomen care se regaseste la unii diabetici care folosesc exclusiv, ani de zile, indulcitori artificiali. Tiamina, folatul, biotina, riboflavina și acidul pantothenic sunt vitamine solubile în apă, care provin din dietă, dar care sunt sintetizate și de bacteriile intestinale. De asemenea, s-a estimat că până la jumătate din necesarul zilnic de vitamina K este asigurat de bacteriile intestinale, de aceea este nevoie de intretinerea florei, mai ales la persoanele cu boli cronice. Acestora medicii le pot recomanda formule altrenative de probiotice si cresterea aportului de prebiotice- fibre solubile si insolubile de natura vegetala.
Iata cum poti folosi asemenea indulcitori in retetele tale preferate, fara insa sa se modifice gustul prajiturilor tale!
Zaharul alb trece printr-o serie de procese de rafinare, care il fac sa isi piarda orice valoare nutritionala. Asadar, zaharul are calorii, insa acestea sunt “goale”, venind la pachet cu 0 nutrienti.
Pe de alta parte insa, indulcitorii naturali sunt mai aproape de forma lor naurala, chiar daca si acestia sunt procesati. Asadar, acestia contin vitamine, minerale, enzime si alti nutrienti ce sunt de folos organismului. In afara de dulceata din fructe, stevia este probabil cea mai sănătoasă opțiune, urmată de xilitol, eritritol și sirop de yacon. Zaharurile naturale precum siropul de arțar, melasa și mierea sunt mai puțin dăunătoare decât zahărul obișnuit și chiar au beneficii pentru sănătate prin continutul de enzime, vitamine si minerale.
Daca te hotarasti sa inlocuiesti insa zaharul cu indulcitori naturali si la prepararea deserturilor, trebuie sa stii ca exista cateva reguli pe care sa le respecti, daca iti doresti un desert reusit.
Iata cum inlocuiesti zaharul cu cativa dintre indulcitorii naturali preferati de catre adeptii unei diete sanatoase, fara insa ca gustul desertului sa fie alterat:
Siropul de curmale nu contine doar zahăr - este de fapt un aliment rezultat dintr-un fruct. Siropul de curmale are indicele glicemic scazut - dupa cum reiese din unele studii privind efectul asupra glicemiei în timp real, are un IG de 47 +/- 2. De asemenea, este mai scăzut în fructoză decât majoritatea îndulcitorilor. Deoarece siropul de curmale contine zaharuri naturale, care nu cresc brusc nivelul zahărului din sânge lca cel artificial, este o alegere mai buna si pentru persoanele cu diabet zaharat. Pentru a gati cu sirop de curmale trebuie să utilizați un raport de 2/3 cani sirop de curmale pentru fiecare 1 cană de zahăr. Sau pur și simplu înlocuiți mierea, siropul de arțar sau melasa cu siropul de curmale în rețetele de copt pentru o aromă asemănătoare caramelului pe care numai curmalele o pot conferi
Mierea naturala in loc de zahar – mierea, spre deosebire de zahar, contine enzime, aminoacizi, calciu, magneziu si chiar si vitamina B6. Aceasta este extrem de sanatoasa, avand proprietati antibacteriene si antimicrobiene. Pentru a inlocui cu succes mierea cu zaharul intr-o reteta, trebuie sa folosesti un raport de 1:1. Asta inseamna ca pentru fiecare lingurita de zahar necesara, vei pune una de miere. American Heart Association recomandă femeilor să nu consume mai mult de 100 de calorii pe zi din zaharuri adăugate; bărbații nu mai mult de 150 de calorii pe zi. Aceasta inseamna un maxim de două linguri de miere pentru femei și trei linguri pentru bărbați, in conditiile in care acestia sunt sanatosi si nu au probleme cu greutatea si nu mai consuma si alte surse de alimente dulci.
Zahar din fructe- atunci cand gatesti prajituri sau inghetate cu fructe nu mai trebuie sa adaugi deloc zahar. Fructele conțin zaharuri naturale, care sunt un amestec de zaharoză, fructoză și glucoză. Mulți oameni cred că acest lucru trebuie să se aplice și fructelor. Dar fructoza este dăunătoare doar în cantități excesive și nu atunci când provine din fructe, ci mai degraba cand este obtinuta industrial din porumb. Poti folosi piure de mere sau pere pentru indulcirea prajiturilor, sau o banana ori un pun de fructe de padure atunci cand faci un smoothie sau o inghetata. In plus beneficiezi de vitamine si minerale.
Siropul de artar pe post de inlocuitor al zaharului – bogat in antioxidanti de pret, dar si in magneziu si zinc, siropul de artar are o aroma foarte dulce. Si in cazul acestuia se va pastra raportul de 1:1 in retete.
Indulcitorul pe baza de stevia – spre deosebire de multi indulcitori naturali, acesta nu mareste nivelul de zahar din sange, ceea ce inseamna ca este o varianta recomandata mai ales persoanelor care sufera de diabet. Totodata, acesta nu are nici calorii, ceea ce inseamna ca poate fi consumat si la dieta. Fiind de 150 de ori mai dulce decat zaharul, acest indulcitor se va folosi intr-o cantitate mult mai mica. Concret, la prepararea deserturilor, se va inlocui o cana de zahar alb cu 1 lingurita de indulcitor pe baza de stevia.
Sirop de agave – acesta este bogat in vitamine si minerale si are totodata un indice glicemic mic. Este important de mentionat ca este bogat in fructoza. In retete, se va folosi 2/3 cana de sirop de agave in locul unei cani de zahar rafinat. Siropul de agave are cea mai mică valoare indicelui glicemic. Prin urmare, este o opțiune mai bună decât alte zaharuri în ceea ce privește gestionarea glicemiei.
Melasa organica din trestie de zahar – melasa este un reziduu care ramane in timpul procesarii zaharului. Aceasta creste nivelul de zahar din sange (glicemia), insa totodata este o sursa importanta de fier, cupru, mangan, potasiu si magneziu. Fiind foarte dulce, este nevoie de o cantitate mai mica decat cea de zahar pe care ai folosi-o in mod normal la indulcirea unui preparat.
Incearca sa reduci la jumatate cantitatea de melasa atunci cand vrei sa inlocuiesti zaharul, iar daca ti se pare prea dulce, poti sa reduci si mai mult aceasta cantitate.
Zaharul de cocos – contine 17 aminoacizi, este bogat in minerale, dar si in vitamina C. Pentru a inlocui zaharul alb cu cel de cocos vei folosi un raport de 1:1 iar gustul desertului pregatit va fi acelasi.
Indiferent de indulcitorul natural folosit, trebuie sa te consulti cu medicul tau curant daca suferi de diabet. Unii indulcitori nu au niciun impact asupra glicemiei (nivelului de zahar prezent in sange) – vezi stevia, in timp ce altii cresc glicemia la fel ca zaharul, poate chiar mai mult.
De asemenea, daca in urma folosirii indulcitorilor naturali in retete observi ca apar simptome gastrointestinale pe care nu le aveai inainte, ar fi bine sa renunti la consumul indulcitorului respectiv.
Sirop de Yacon Siropul Yacon este extras din planta yacón,originară din America de Sud (Smallanthus sonchifolius) cu o consistență groasă similară cu cea a melasei si a devenit popular si in lumea occidentala datorita beneficiilor lui.
Siropul Yacon conține 40-50% fructooligozaharide, un tip special de molecule de zahăr pe care corpul uman nu le poate digera si oferă o varietate de beneficii pentru sănătate. Cercetările arată că poate reduce indicele glicemic, greutatea corporală și riscul de cancer de colon. Siropul de yacon conține o treime din caloriile zahărului obișnuit, sau aproximativ 1,3 calorii pe gram. Asadar, daca il folositi in retete raportul este 1:3 .
Mai mult decât atât, un studiu a constatat că fructooligozaharidele pot crește sentimentele de sațietate, ceea ce vă poate ajuta să vă simțiți mai repede plin și să mâncați mai puțin si hrănesc bacteriile prietenoase din intestin, scazand riscul de diabet și obezitate, precum și de îmbunătățirea imunității și a funcției creierului.
Siropul Yacon este în general considerat sigur, dar consumul de cantități mari din acesta poate duce la gaze excesive, diaree sau disconfort digestiv..
Morcovii
Morcovii contin 4,7 g de zaharuri la 100g. Asa ca, data viitoare când preparați un sos pentru mancare sau pastele de casă, încercați să înlocuiți zahărul din rețeta, cu morcovi rasi. Zaharurile lor naturale aduc exact cantitatea potrivită de dulceață fără sa mai fie nevoie de adaos de zahăr! Există două modalități destul de ușoare de a folosi morcovii în locul zahărului în rețete. Prima modalitate este să taiati morcovii cruzi în bucăți mici și să ii coaceți in manacre pentru ca dulcetaat acestora sa patrunda in mancare. A doua modalitate este de a adăuga suc de morcovi. Exista si prajituri dietetice care incorporeaza in blat bucatele mici de morcovi, reducand semnificativ aportul de zahar. Morcovii pot fi o alegere sigură chiar si dacă aveți diabet și vă urmăriți nivelul zahărului din sânge. Daca sunt fierti, au si mai putine zaharuri decat cruzi. Sunt, de asemenea, legume fără amidon. Deci, vă puteți bucura chiar și de cantități mici de morcovi dacă urmați o dieta ketogenică.
Sursa foto: Shutterstock