Colesterolul mare si genele vinovate: cateva mituri demontate

Colesterolul, atunci cand exista in cantitati mari in organism, este daunator pentru sanatatea noastra. Este important, insa, sa stim ca si profilul genetic joaca un rol important in determinarea functiei pe care colesterolul o indeplineste in corpul nostru. Asa ca astazi ne-am propus sa iti prezentam cateva informatii relevante, cat si cateva mituri despre colesterol.

Mit: "Tot colesterolul este rau"

Colesterolul, de fapt, joaca un rol vital in mai multe procese care se desfasoara in corpul uman: ajuta in digestie, ajuta in productia hormonilor sexuali, este important pentru tesuturile noastre, ajuta in cazul productiei de bila in ficat etc. Fara suficient colesterol in corp, sistemul digestiv ar putea fi afectat in mod negativ.

Nu tot colesterolul este rau. Atunci cand spunem colesterol "rau", e bine sa stim ca ne referim la colesterolul LDL. Exista doua tipuri de lipoproteine care transporta colesterolul spre si de la celule: lipoproteinele cu densitate mica (LDL) si cele cu densitate mare (HDL). Este de dorit sa avem cat mai putin colesterol LDL in organism, deoarece el poate contribui la acumularea de placi ateromatoase si grasimi in artere.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Mit: "Valorile mari ale colesterolului sunt cauzate doar de dieta noastra"

Chiar daca ficatul produce mare parte din colesterolul din corpul unei persoane, cel mai mare procent de colesterol din fluxul sangvin nu provine din alimentele pe care acea persoana le consuma, ci este creat de organism. Genetica joaca un rol mai mare in privinta colesterolului decat alimentatia, asa ca genele pe care le mostenim de la parinti au un impact asupra eficientei cu care ficatul regleaza colesterolul pana la un nivel considerat sanatos.

Unii oameni pot avea o boala genetica, numita hipercolesterolemie familiala, care este caracterizata de valori extrem de mari ale colesterolului. Poti citi mai multe aici despre aceasta afectiune. Pacientii intampina dificultati, nereusind sa isi scada valorile colesterolului prin intermediul dietei sanatoase si facand sport.

In plus, colesterolul crescut este genetic si se transmite in cazul membrilor din aceeasi familie. In cazul pacientilor cu hipercolesterolemie familiala, corpul lor produce mai mult colesterol decat poate ficatul sa proceseze, iar din aceasta cauza, grasimile si placile ateromatoase se depun pe peretii arterelor. In plus, pacientii cu hipercolesterolemie familiala pot avea colesterolul crescut inca de la nastere, ceea ce poate duce la dezvoltarea timpurie a unor probleme la nivelul inimii, cum ar fi ateroscleroza si cardiopatia ischemica.

Si urmatoarele afectiuni pot genera cresterea colesterolului rau LDL:

  • Afectarea tiroidei poate afecta nivelul de colesterol, in ciuda unei diete sanatoase. De exemplu, hipotiroidismul – subactivitatea glandei tiroide – poate crește dramatic nivelul LDL. Dacă al tău este mare, va trebui să-ți verifici tiroida.
  • Diabetul de tip 2: Unul dintre principalele efecte ale diabetului zaharat este producerea insuficientă de insulină, care descompune zaharurile. Acest lucru limitează capacitatea organismului de a procesa LDL.
  • Boală hepatică: problemele hepatice, cum ar fi ciroza hepatică, pot avea, de asemenea, un impact imediat asupra nivelului de colesterol.
  • Boli de rinichi: Deoarece rinichii joacă un rol central în curățarea fluxului sanguin, problemele de aici, cum ar fi boala cronică de rinichi, vor cauza, de asemenea, creșteri ale nivelului de colesterol.
  • Sarcina: Nivelurile de colesterol tind să fie mai ridicate la femeile însărcinate. Situația este de obicei monitorizată, deoarece nivelurile ridicate în aceasta perioada fiziologica cresc riscul unor complicații

Mit: "Ar trebui sa mancam cat mai putine grasimi"

Colesterolul se gaseste si in anumite alimente, pe langa faptul ca este produs de corpul uman. Pentru ca un procent foarte mare de colesterol este produs de corp, alimentele ce contin colesterol nu vor modifica atat de mult nivelul lipidelor. Ce trebuie sa retii este faptul ca exista atat grasimi "bune", cat si grasimi "rele" in functie de alimentele pe care le consumi.

Obiectivul tau este sa mananci alimente bogate in colesterol HDL (bun) si sa eviti produsele ce contin colesterol LDL (rau). Evita, asadar, alimentele cu niveluri mari de grasimi trans si de grasimi saturate, care iti cresc colesterolul LDL si iti scad nivelul de HDL-colesterol.

Produsele dulci de la patiserie (tortul, prajiturile, gogosile si fursecurile), sucurile carbogazoase si alte bauturi indulcite cu zahar, carnea rosie sau carnea grasa, untul, untura si alte tipuri de grasimi folosite la gatit, prajelile, produsele lactate cu un continut integral de grasimi - toate acestea sunt alimente cu un procent mare de grasimi saturate. Aceste alimente contribuie la obezitate, iar aceasta iti poate creste riscul de boli cardiovasculare.

Mit: "Toata lumea va avea de beneficiat daca tine o dieta saraca in colesterol"

Oamenii de stiinta spun ca genele fiecaruia dintre noi joaca un rol cand vine vorba de modul in care corpul nostru proceseaza macronutrientii, tocmai de aceea este important sa iti alegi dieta in functie de ceea ce se ascunde in genele tale si in functie de recomandarile medicului nutritionist. Daca in familia ta exista antecedente medicale de boli cardiovasculare sau daca ai fost diagnosticat cu niveluri mari ale LDL-colesterolului, o dieta saraca in colesterol ar putea fi benefica pentru tine si te-ar putea proteja de bolile asociate cu hipercolesterolemia.

Insa si prea putin colesterol, chiar si LDL nu inseamna neaparat o stare de sanatate. LDL ar fi considerat foarte scăzut dacă este mai mic de 40 de miligrame per decilitru de sânge. Deși riscurile sunt rare, nivelurile foarte scăzute de colesterol LDL pot fi asociate cu un risc crescut de cancer sau infarct hemoragic.Numeroase studii asociaza nivelurile prea scazute de colesterol LDL cu afectiuni psihice, precum depresia si cu unele boli cardiace. Asadar, monitorizarea e importanta intrucat prea multe statine si o dieta dezechilibrata pot scadea periculos acest nivel. 

Exista si o  cauză genetică a LDL scăzut - hipobetalipoproteinemia familială, cu o incidență de aproximativ 1 din 10.000. În unele populații de origine africană, sunt, de asemenea, predominante mutațiile cu pierdere a funcției ale PCSK9. Au fost identificate și alte cauze genetice mai puțin frecvente ale LDL scăzut.

Important este, deci, sa mergi la medicul tau pentru un diagnostic corect. In functie rezultatele analizelor recomandate, medicul iti va prescrie tratamentul necesar daca se va dovedi ca suferi de o forma de hipercolesterolemie ce are legatura cu genele transmise de parintii tai.

 



Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: NHS Choices - https://www.nhs.uk/conditions/high-cholesterol/causes/

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0