

Ce pericole ascunde colesterolul marit
Ce pericole ascunde colesterolul marit
Ce pericole ascunde colesterolul marit
Colesterolul are multe functii importante in organismul nostru, insa daca este prezent la un nivel extrem de mare, atunci devine periculos si apar numeroase riscuri de boli grave.
Nivelul marit al colesterolului creste riscul pacientului de a dezvolta boli cardiovasculare, deoarece colesterolul contribuie la ateroscleroza, o boala in care segmente grase, numite placi, se formeaza in interiorul arterelor. Fluxul de sange incepe sa scada, pe masura ce aceste placi se depun si de dezvolta, ducand adesea la boli cardiovasculare. Nivelul total al colesterolului care este mai mare de 200 mg/dl va creste riscul unor astfel de boli, iar valorile mai mari de 239 mg/dl sunt periculoase. Cu cat este mai mare colesterolul tau total, cu atat mai periculos este pentru sanatatea ta.
Pericolul ce pandeste din spatele colesterolului
Legatura dintre un nivel ridicat al colesterolului in sange si riscul crescut de boli cardiovasculare si accident vascular cerebral (AVC) este bine cunoscut si substantial, spun specialistii. In cadrul unui amplu studiu publicat in revista „JAMA“ in iulie 2000, autorii au descoperit ca o crestere de 40 de puncte in ceea ce priveste colesterolul total cu o valoare mai mare de 200 mg/dl a fost asociata cu un risc de 3 ori mai mare de boli cardiovasculare. Astfel, unul dintre cei mai importanti pasi (cand vine vorba de reducerea acestui risc de boli cardiovasculare) este sa iti reduci nivelul colesterolului, astfel incat sa iesi din „zona periculoasa“.
Valorile colesterolului, un indicator al sanatatii
Colesterolul tau total include lipoproteine de densitate mica (joasa) sau LDL, precum si alte tipuri de lipoproteine care transporta grasimi (lipide). LDL, adeseori numit si colesterolul „rau“, este componenta din colesterolul tau total care este cel mai puternic asociata cu ateroscleroza. O valoare a LDL-ului mai mica de 100 mg/dl este optima, in termeni de micsorare a riscului de boli cardiovasculare.
Valorile colesterolului LDL cuprinse intre 130 si 159 mg/dl sunt la limita superioara (borderline). Un nivel al colesterolului LDL ce indica 160 mg/dl sau are o valoare peste aceasta limita este, in mod clar, in „zona de pericol“, iar asta inseamna ca supune pacientul unui risc mult mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare.
Cum reduci pericolul
Specialistii spun ar fi bine ca valorile colesterolului total si ale colesterolului LDL sa fie reduse, mai ales daca pacientul prezinta alti factori de risc pentru a dezvolta boli cardiovasculare (factori precum obezitatea, fumatul, hipertensiunea arteriala, diabetul sau un istoric familial in ceea ce priveste rudele care au deja o boala cardiovasculara).
Activitatea fizica regulata, o dieta echilibrata si renuntarea la fumat pot ajuta pacientul sa reduca nivelul colesterolului. Daca modificarile in ceea ce priveste stilul de viata nu sunt suficiente, este bine sa mergi la medic, pentru ca acesta iti poate recomanda un tratament adecvat si medicamentele corespunzatoare in cazul tau.
Cum stii daca poti dezvolta ateroscleroza?
Poti avea un risc mai mare de ateroscleroza daca:
- ai niveluri ridicate ale colesterolului LDL in sange;
- ai hipertensiune arteriala;
- ai diabet;
- esti obez;
- nu esti activ din punct de vedere fizic;
- fumezi;
- esti in varsta;
- ai un istoric familial cu cazuri de ateroscleroza;
- esti barbat
Sursa foto: Shutterstock