Ce pericole ascunde colesterolul marit?

Colesterolul are multe funcții importante în organismul nostru: ajută la menținerea integrității și elasticității membranelor celulare, este o componentă esențială pentru producția unor hormoni esențiali, este esențial pentru funcționarea corectă a creierului și multe altele.

Însă, dacă acesta este prezent la un nivel extrem de mare, atunci devine periculos și apar numeroase riscuri de boli grave. Să vedem ce înseamnă colesterol mărit, de ce nu e bine să ai colesterolul mărit pentru mult timp și cu ce complicații te poți confrunta, dar și ce opțiuni de tratament există pentru colesterol mărit.

Nivelul mărit al colesterolului crește riscul unei persoane de a dezvolta boli cardiovasculare, deoarece colesterolul contribuie la ateroscleroză, o boală în care segmente grase, numite plăci, se formează în interiorul arterelor. Fluxul de sânge începe să scadă, pe măsură ce aceste plăci se depun și de dezvoltă, ducând adesea la boli cardiovasculare. Un nivel total al colesterolului care este mai mare de 200 mg/dL va crește riscul unor astfel de boli, iar valorile mai mari de 239 mg/dl se pot numi chiar periculoase. Cu cât este mai mare colesterolul total, cu atât mai periculos este pentru sănătate.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Pericolele care pândesc din spatele unui colesterol mărit

Legătura dintre un nivel ridicat al colesterolului în sânge și riscul crescut de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral este binecunoscut și substanțial, așa cum au arătat mai mult studii, spun oamenii de știință. De exemplu, în cadrul unui amplu studiu, autorii au descoperit că o creștere de 40 de puncte în ceea ce privește colesterolul total cu o valoare mai mare de 200 mg/dL a fost asociată cu un risc de 3 ori mai mare de boli cardiovasculare. Astfel, unul dintre cei mai importanți pași (când vine vorba de reducerea acestui risc de boli cardiovasculare) este să nu lași colesterolul mărit pentru mult timp, ci să iei măsuri pentru a ieși din zona periculoasă.

  • Nivelurile ridicate de colesterol pot contribui la îngustarea arterelor, ceea ce poate duce la creșterea tensiunii arteriale. Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare și alte complicații de sănătate. 
  • Ateroscleroza poate afecta, de asemenea, arterele din afara inimii și creierului, inclusiv arterele care alimentează membrele inferioare. Aceasta poate duce la boala arterială periferică, care poate provoca durere la mers și alte simptome legate de circulația deficitară a sângelui în membrele inferioare.
  • Colesterolul mărit pe termen lung contribuie la formarea pietrelor la nivelul vezicii biliare, ceea ce poate duce la durere și alte complicații.
  • Colesterolul mărit poate afecta și ficatul, contribuind la dezvoltarea afecțiunilor hepatice, cum ar fi ficatul gras sau hepatita. 

Valorile colesterolului, un indicator al sănătății

Colesterolul total include lipoproteine de densitate mică (joasă) sau LDL, precum și alte tipuri de lipoproteine care transportă grăsimi (lipide). LDL, adeseori numit și colesterolul rău, este componenta din colesterolul total care este cel mai puternic asociată cu ateroscleroza. O valoare a LDL-ului mai mică de 100 mg/dL este optimă, în termeni de micșorare a riscului de boli cardiovasculare.

Valorile colesterolului LDL cuprinse între 130 și 159 mg/dL sunt la limita superioară (borderline). Un nivel al colesterolului LDL care indică 160 mg/dL sau are o valoare peste această limită este, în mod clar, în zona de pericol, iar asta înseamnă că supune pacientul unui risc mult mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare.

Cum reduci pericolul unui colesterol mărit?

Specialiștii spun ar fi bine ca valorile colesterolului total și ale colesterolului LDL să fie reduse, mai ales dacă pacientul prezintă alți factori de risc pentru a dezvolta boli cardiovasculare (factori precum obezitatea, fumatul, hipertensiunea arterială, diabetul sau un istoric familial în ceea ce privește rudele care au deja o boală cardiovasculară).

Activitatea fizică regulată, o alimentație adecvată și renunțarea la fumat pot ajuta pacientul să reducă nivelul colesterolului. Dacă modificările în ceea ce privește stilul de viață nu sunt suficiente ca tratament în caz de colesterol mărit, este bine să mergi din nou la medic, pentru că acesta îți poate recomanda un tratament adecvat și medicamentele corespunzătoare în cazul tău.

Cum știi dacă ești la risc de ateroscleroză?

Poți avea un risc mai mare de ateroscleroză dacă:

  • ai niveluri ridicate ale colesterolului LDL în sânge;
  • ai hipertensiune arterială;
  • ai diabet;
  • suferi de obezitate;
  • nu ești activ din punct de vedere fizic;
  • fumezi;
  • ești în vârstă;
  • ai un istoric familial cu cazuri de ateroscleroză;
  • ești bărbat.

Ce tratament există pentru colesterol mărit?

Tratamentul pentru colesterolul mărit depinde de valorile colesterolului și de factorii de risc individuali ai pacientului. Iată câteva opțiuni de tratament pentru colesterol mărit:

Modificări ale stilului de viață

Nu este un secret că adoptarea unei alimentații echilibrate, adică bogate în fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase poate ajuta la scăderea nivelurilor prea mari ale colesterolui.

Alimentație echilibrată înseamnă, deci, să consumi o diversitate de alimente hrănitoare, care să aducă toate substanțele de care are nevoie corpul pentru a funcționa cât mai bine: proteine slabe (carne slabă, inclusiv de pește, ouă, fasole, linte, tofu etc.), carbohidrați sănătoși (care se găsesc în leguminoase, cereale integrale, fructe și legume, dar NU în pâine albă și produse cu zahăr), grăsimi sănătoase (precum cele găsite în uleiurile extravirgine și presate la rece și în peștele gras, în măsline, nuci și avocado). Vitaminele, mineralele și antixodanții din alimente sunt, de asemenea, foarte importante. 

Ca să reduci colesterolul mărit, în primul rând trebuie să ai grijă, deci, la ce mănânci și să reduci aproape de zero alimentele care îl cresc (deci să le mănânci doar la ocazii, nu zi de zi). E vorba de acele alimente și combinații alimentare nefavorabile, cum ar fi grăsimi trans și grăsimi animale combinate cu zahăr și făină albă (produse de la fast food, produse de patiserie, majoritatea mezelurilor din comerț, brânza topită, prăjelile).

Mișcare efectuată regulat

Activitatea fizică moderată sau intensă, cum ar fi mersul pe jos zilnic câte 30 de minute, alergatul, înotul sau mersul pe bicicletă, este de asemenea tratament pentru colesterol mărit. Mișcarea ajută la creșterea nivelurilor de colesterol bun (HDL) și la scăderea nivelurilor de colesterol rău (LDL). Caută o activitate fizică să-ți placă și practic-o de cât mai multe ori pe săptămână și, de asemenea, profită de orice ocazie pentru a te mișca mai mult.

Medicamente

În unele cazuri, stilul de viață nu este suficient pentru scăderea valorilor colesterolului, iar pacientul constată că, în ciuda schimbărilor operate, încă are colesterol mărit. Atunci, medicul îi va recomanda un tratament medicamentos pentru colesterol mărit. În general, colesterolul mărit se tratează cu statine, dar există și alte clase de medicamente hipolipemiante.

Statinele (rosuvastatină, atorvastatină etc.) sunt sunt cele mai prescrise medicamente pentru reducerea colesterolului LDL și pot fi recomandate în primul rând pentru persoanele cu un risc ridicat de boli cardiovasculare.

Inhibitorii selectivi ai absorbției colesterolului împiedică, așa cum le spune și numele, absorbția colesterolului din intestine și pot fi prescrise pentru persoanele care nu tolerează statinele sau pentru care statinele nu sunt eficiente singure.

Fibrații pot fi prescriși pentru scăderea nivelurilor de trigliceride și pentru creșterea nivelurilor de colesterol bun HDL.

De asemenea, există și alte opțiuni de medicamente, cum ar fi ezetimibul sau inhibitorii PCSK9, care pot fi indicate de medic în funcție de situația specifică a pacientului.

Suplimente alimentare

Drojdia de orez roșu este un supliment alimentar care a câștigat popularitate pentru potențialul său de a ajuta la scăderea colesterolului LDL, câteva studii sugerând că poate fi eficientă în reglarea valorilor. Principalul ingredient activ din drojdia de orez roșu este monacolina K, o substanță asemănătoare cu statinele, care poate inhiba producția de colesterol în organism prin blocarea unei enzime implicate în producția colesterolului.

Extractele din frunze de măslin au fost asociate, de asemenea, cu scăderea nivelului de colesterol LDL și al tensiunii arteriale. Fibrele solubile, precum psyllium și beta-glucanul din ovăz, orz și alte surse de cereale integrale, pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol LDL prin absorbția colesterolului și a grăsimilor în intestine. Și niacina este un supliment care poate ajuta la creșterea nivelului de colesterol HDL și la scăderea nivelului de colesterol LDL, însă trebuie utilizată cu prudență, deoarece poate avea efecte secundare. Și alte suplimente, cum ar fi extractul de guarana și extractul de Garcinia cambogia, au fost asociate cu scăderea nivelului de colesterol LDL și cu reducerea greutății.

E bine de știut că nu orice supliment va funcționa pentru oricine. Cu alte cuvinte, e posibil să fie nevoie să încerci mai multe până să găsești ceva care să ți se potrivească și chiar să observi la analize că valorile prea mari ale colesterolului se reduc. Recomandarrea noastră fermă este ca, înainte de a utiliza drojdie de orez roșu sau orice alt supliment alimentar pentru a scădea colesterolul, să ceri sfatul medicului, pentru a te asigura că nu există interacțiuni nedorite cu medicamentele sau alte efecte negative. În fond, interesul tău este să obții o stare de sănătate mai bună, nu să îți faci mai mult rău.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - The Role of Lipids and Lipoproteins in Atherosclerosis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK343489/
Atherosclerosis - High cholesterol absorption: A risk factor of atherosclerotic cardiovascular diseases?
https://www.atherosclerosis-journal.com/article/S0021-9150(23)00232-0/fulltext
Studiul „High cholesterol absorption: A risk factor of atherosclerotic cardiovascular diseases?”, apărut în Atherosclerosis, VOLUME 376, P53-62, JULY 2023, https://doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2023.06.003, autori: Piia Simonen et al.
NCBI - Serum Cholesterol Levels and Risk of Cardiovascular Death: A Systematic Review and a Dose-Response Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9316578/
Studiul „Serum Cholesterol Levels and Risk of Cardiovascular Death: A Systematic Review and a Dose-Response Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies”, apărut în Int J Environ Res Public Health. 2022 Jul; 19(14): 8272. Published online 2022 Jul 6. doi: 10.3390/ijerph19148272, autori: Eujene Jung et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0