Cele mai bune suplimente pe care sa le iei daca ai ateroscleroza

Ateroscleroza este o afectiune in care colesterolul, calciul si alte substante, la care specialistii se refera, in mod colectiv, folosind termenul de placi de aterom, iti infunda arterele.

Aceste depozite de substante grase si de colesterol care se depun pe peretii vaselor de sange blocheaza fluxul sangvin catre organele tale vitale, in special catre inima. Ateroscleroza duce la multe probleme de sanatate, inclusiv la accident vascular cerebral, la infarct miocardic, boli renale si la dementa. Din fericire, exista un numar mare de suplimente, multe derivate din plante, care ar putea ajuta la tratarea aterosclerozei. Majoritatea dintre acestea fac acest lucru prin faptul ca afecteaza valorile colesterolului.

Extractul de anghinare

Acest supliment este denumit, uneori, si "extract de frunze de anghinare". Studiile indica faptul ca extractul obtinut din frunzele de anghinare pot sa ajute la cresterea nivelului colesterolului "bun" (HDL) si la scaderea nivelului colesterolului "rau" (LDL). Extractul de anghinare este disponibil sub forma de capsule, tablete si tincturi. Doza pe care o iei depinde de tipul de preparare a extractului, insa cel mai bine e sa tii cont de recomandarile medicului tau.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Usturoiul

Usturoiul, asa cum se stie, are calitati care ajuta in vindecarea multor afectiuni, insa studiile facute pe usturoi si beneficiile pentru sanatatea inimii au rezultate mixte. O analiza din 2009 facuta pe mai multe studii medicale a concluzionat ca usturoiul nu reduce colesterolul, dar o analiza similara din 2013 a sugerat ca prin luarea unor suplimente cu usturoi s-ar putea preveni bolile cardiovasculare. Un studiu publicat in 2012 a aratat ca extractul de usturoi imbatranit, combinat cu coenzima Q10, a incetinit progresul aterosclerozei, scrie healthline.com. In orice caz, usturoiul probabil ca nu iti va face rau. Mananca-l crud sau gatit sau ia-l sub forma de capsule sau tablete, la recomandarea medicului.

 

 

Niacina

Cunoscuta si sub denumirea de vitamina B3, niacina se gaseste in alimente precum ficatul, carnea de pui, tonul si somonul si este vanduta, de asemenea, sub forma de supliment. Medicul tau iti poate recomanda sa iei suplimente cu niacina pentru ca acestea te ajuta in ceea ce priveste colesterolul, deoarece aceasta vitamina poate creste valorile colesterolului "bun" cu pana la o treime si, totodata, poate sa scada nivelul trigliceridelor, un alt tip de lipide sangvine care iti cresc riscul de boli de inima. Cantitatea de niacina recomandata pe zi este de 14 mg, pentru femei, si de 16 mg, pentru barbati.

Drojdia de orez rosu

Este un produs alimentar care este obtinut prin fermentarea orezului alb cu drojdie. Ea este folosita, in mod frecvent, in medicina traditionala chineza. Studiile arata ca drojdia de orez rosu poate sa reduca semnificativ valorile colesterolului tau. Puterea drojdiei de orez rosu (numita uneori si "drojdie rosie de orez") se afla in monacolina K, o substanta care are acelasi tipar ca si lovastatina, un medicament pe baza de prescriptie medicala din clasa statinelor, folosit pentru scaderea colesterolului.

 

Paducel (familia Crataegus)

Paducelul este un arbust frecvent intalnit, in multe zone din lume. Un extract facut din frunzele de paducel si din fructele sale este vandut sub forma de medicament (pe baza de prescriptie) pentru bolile cardiace in Germania. Paducelul contine o substanta chimica numita quercetina, care s-a dovedit ca reduce colesterolul. Extractul de paducel este vandut, in mod principal, sub forma de capsule.

Cere sfatul medicului tau inainte sa iei orice fel de suplimente, deoarece unele dintre acestea pot sa interactioneze cu medicamentele pe care le iei deja pentru afectiuni cardiovasculare.

Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore!

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0