

Ce simptome are ateroscleroza, in functie de arterele blocate sau ingustate
Ce simptome are ateroscleroza, in functie de arterele blocate sau ingustate
Ce simptome are ateroscleroza, in functie de arterele blocate sau ingustate
Ateroscleroza este o afectiune in care arterele ajung sa se ingusteze si sa devina rigide (se intaresc) din cauza depunerilor de placi ateromatoase pe peretii acestor vase de sange. Uneori se mai foloseste si termenul de arterioscleroza.
Ce presupune aceasta afectiune
Ateroscleroza, asa cum stii, este ingustarea arterelor, datorata depunerilor de placi de aterom pe peretii arterelor. Acestea transporta sangele de la inima catre restul corpului si sunt captusite cu un strat subtire de celule care permite sangelui sa circule cu mai multa usurinta. Acest strat este numit endoteliu.
Ateroscleroza debuteaza cand endoteliul se degradeaza, permitand colesterolului sa se depuna pe peretii arterelor.
Organismul trimite aici un tip de globule albe din sange, pentru a curata acest colesterol, insa uneori celulele se blocheaza in zona afectata. In timp, placile ateromatoase continua sa se depuna, fiind alcatuite din colesterol, celule macrofage, calciu si alte substante din sange.
In unele cazuri, se intampla ca placile de aterom sa se desprinda sau sa se "rupa" mici bucati. In acest scenariu, plachetele sanguine (trombocitele) se aduna in zona afectata si se unesc, formand cheaguri de sange. Acestea pot bloca artera, ducand la complicatii periculoase, ce pun viata in pericol, precum accidentul vascular cerebral si infarctul miocardic.
Ateroscleroza poate afecta intregul sistem de artere, insa in principal boala afecteaza arterele mai mari din corp.
Ce simptome are ateroscleroza
Specialistii spun ca primele semne ale aterosclerozei incep sa se dezvolte in timpul adolescentei, cand apar zone cu globule albe pe peretii arterelor. De cele mai multe ori, nu exista niciun fel de simptome pana cand nu se desprinde o parte din placa ateromatoasa sau pana cand circulatia sangelui nu este restrictionata. De regula, dureaza multi ani pana se intampla sa apara simptomele aterosclerozei.
Simptomele ei depind in functie de ce artere sunt afectate.
Ateroscleroza la arterele carotide
Ce rol au? Arterele carotide iriga creierul cu sange. Un flux sanguin limitat poate duce la accident vascular cerebral, iar pacientul poate sa se confrunte cu diverse simptome ca rezultat al aterosclerozei in aceasta zona, cum ar fi:
- dificultate in respiratie (dispnee)
- stari de slabiciune
- dureri de cap
- paralizie
- amorteala faciala.
Ateroscleroza la arterele coronare
Ce rol au? Arterele coronare iriga muschiul inimii cu sange. Cand, insa, fluxul sanguin catre inima este limitat sau redus, complicatia aceasta poate sa provoace angina (dureri in piept) si infarct miocardic.
Simptomele aterosclerozei pot fi, la acest nivel:
- anxietate extrema
- varsaturi
- durere in piept (angina pectorala)
- tuse
- stari de lesin.
Ateroscleroza la arterele renale
Ce sunt ele? Arterele renale alimenteaza rinichii cu sange, iar in cazul in care fluxul sanguin este redus, exista un risc mare ca persoana sa dezvolte boala renala cronica.
Pacientul care are un blocaj la nivelul unei artere renale poate sa se confrunte cu:
- scaderea poftei de mancare
- edem (umflarea mainilor si picioarelor)
- dificultati de concentrare.
Simptomele aterosclerozei depind de arterele care sunt afectate, asadar, e bine sa retii:
- daca ai ateroscleroza la arterele din inima, este posibil sa ai durere in piept sau presiune in piept (angina)
- daca ai o forma de ateroscleroza in arterele care duc la creier, este posibil sa te confrunti cu: amorteala subita sau slabiciune subita in maini sau picioare, dificultati de vorbire, sa ai vorbirea neclara, pierderea temporara a vederii la unul dintre ochi, muschii de pe fata sunt afectati.
- Daca ai ateroscleroza in arterele de la maini si picioare, este posibil sa prezinti simptomele bolii arteriale periferice: durere de picioare atunci cand mergi (claudicatie)
- Daca ateroscleroza s-a dezvoltat in arterele care duc la rinichii, poti sa dezvolti hipertensiune arteriala sau insuficienta renala.
Care sunt factorii care pot contribui la ingustarea sau blocarea arterelor?
I se poate intampla oricui acest lucru, iar arterele se pot ingusta, in timp, sau pot sa apara chiar blocaje periculoase. Specialistii spun ca urmatorii factori ne pot creste riscul de a suferi de ateroscleroza:
- varsta inaintata
- fumatul
- dieta nesanatoasa, dieta bogata in grasimi
- sedentarismul
- supraponderalitatea sau obezitatea
- consumul excesiv de alcool, in mod regulat
- alte boli: hipertensiunea arteriala, hipercolesterolemi si diabetul
- antecendentele medicale familiale - rude apropiate care au avut ateroscleroza sau o boala cardiovasculara.
Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore!
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
- Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/arteriosclerosis-atherosclerosis/symptoms-causes/syc-20350569
- The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/atherosclerosis/