Ceaiuri cu efecte asupra colesterolului si trigliceridelor

Beneficiile și puterea de vindecare a ceaiurilor din plante sunt cunoscute în întreaga lume, de secole bune. Medicina modernă și oamenii de știință au început să descopere puterile vindecătoare ale ceaiurilor, iar cercetările arată că ceaiurile din plante pot trata multe afecțiuni, inclusiv colesterolul mărit.

Care este legătura dintre ceai și colesterol

Antioxidanții ajută în lupta contra radicalilor liberi din organism, care deteriorează celulele. Printre alimentele bogate în antioxidanți se numără și ardeii grași, fructele de pădure, portocalele sau morcovii. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Top 10 ceaiuri care sunt considerate remedii pentru a reduce colesterolul

1. Ceaiul verde
2. Ceaiul de anghinare
3. Ceaiul de busuioc
4. Ceaiul Oolong
5. Ceaiul Pu-erh
6. Ceaiul de turmeric
7. Ceaiul de schinduf
8. Ceaiul de mentă/izmă
9. Ceaiul Rooibos
10. Ceaiul de hibiscus.

Top cele mai bune ceaiuri care scad trigliceridele

1. Ceaiul de pătrunjel - ajută la reducerea trigliceridelor și colesterolului
2. Ceaiul de anghinare e bogat în fibre și antioxidanți
3. Ceaiul de scorțișoară este o alternativă delicioasă printre infuziile recomandate pentru a reduce trigliceridele.
4. Infuzia de ginko biloba este o altă alternativă populară pentru scăderea trigliceridelor.
5. Ceaiul verde se numără printre cele mai populare ceaiuri recomandate pentru scăderea trigliceridelor.

Ceaiurile tradiționale (din arborele de ceai) și anumite ceaiuri din plante conțin antioxidanți. Puterea antioxidanților depinde de tipul de ceai și de metodă prin care acesta a fost procesat. Hibiscusul are cel mai mare nivel înregistrat de antioxidanți dintre toate ceaiurile din plante. Ceaiurile cu fructe de pădure, cu coajă de portocală și cu mentă tind să aibă niveluri ridicate similare de antioxidanți.

Unele cercetări indică faptul că antioxidanții care se găsesc în ceai (cel din arborele de ceai) ajută la scăderea colesterolului. O meta-analiză publicată în "American Journal of Clinical Nutrition" sugerează că ceaiul verde reduce în mod semnificativ colesterolul total, inclusiv colesterolul LDL sau cel "rău", din sânge cu 2,19 mg/dl. Cu toate acestea, ceaiul verde nu a influențat colesterolul HDL, cel considerat "bun".

Ceaiul rooibos sau roșu poate ajută la îmbunătățirea profilului lipidic, scrie healthline.com, adică la îmbunătățirea nivelurilor colesterolului în sânge. În cadrul unui studiu publicat în Journal of Ethnopharmacology, participanții care au băut 6 cești de rooibos fermentat în fiecare zi, vreme de 6 sapatamani, au avut o scădere a colesterolului LDL de aproape 0,7 mmol/l și o creștere a colesterolului HDL de aproape 0,3 mmol/L (această este o altă unitate de măsură pentru colesterol).

Se crede, de regulă, că ceaiul de ghimbir este un bun remediu pentru cei cu stomacul deranjat, dar acest ceai poate să ajute și la reducerea nivelului colesterolului. Pudra de ghimbir a scăzut în mod semnificativ nivelul lipidic, comparativ cu o substanță placebo în cadrul unui studiu clinic.

După datele obținute în studiile făcute pe animale, ceaiul de păpădie poate, de asemenea, să reducă colesterolul. Ceaiul de castravete amar poate să îmbunătățească colesterolul și să reducă riscul de afecțiuni legate de un nivel mare al colesterolului. Totodată s-a observat că acest ceai de castravete amar ajută în caz de diabet de tip 2, hemoroizi și în anumite tipuri de cancer.

Un alt studiu arată că ceaiul de mentă poate să scadă colesterolul, prin faptul că îți ajută corpul să producă bilă. Bila conține colesterol, astfel că producția de bilă poate să îți pună colesterolul la "muncă", îl face să funcționeze mai bine.

Cât de eficient este ceaiul verde în reducerea colesterolului?

Cele mai multe dintre studiile care implică efectele de scădere a colesterolului ale ceaiului verde implică ingredientul activ al ceaiului verde, care este extractul de catechine. 

Nu se știe cu exactitate cum scade colesterolul ceaiul verde, dar el ajută la creșterea activității receptorilor LDL în ficat, scăderea colesterolului LDL și total, dar și creșterea celui HDL, ”bun”. 

Astfel, un studiu din 2003 a examinat efectul de scădere a colesterolului după administrarea a 375 mg de extract de catechină la 240 de bărbați și femei cu colesterol ridicat, care au adoptat și o  dietă săracă în grăsimi. Extractul de catechină a scăzut colesterolul total cu 11,3%, colesterolul LDL cu 16,4% și trigliceridele cu 3,5%.  Totodată, a crescut HDL cu 2,3%. Extractul de catechină folosit în acest studiu nu a fost însă pur și a constat din 75 mg de teaflavine (un antioxidant găsit în ceaiurile negre), 150 mg de catechine de ceai verde și 150 mg de alți polifenoli de ceai. 

Prin urmare, în acest studiu a fost folosită doar o mică parte de extract de catechină derivat din ceaiul verde. În plus, acest studiu sugerează că ar trebui să bei cantități mari de ceai verde pentru a reduce colesterolul și pentru a obține rezultate similare. 

Alte studii au arătat că extractul de catechină derivat din ceaiul verde scad colesterolul total și LDL. Cu toate acestea, majoritatea acestor studii variază în ceea ce privește cantitatea de extract de catechine utilizată și starea participanților.

Efectele nu se văd imediat

Specialiștii te avertizează însă că nu vei vedea imediat efectele ceaiurilor din plante asupra nivelului colesterolului. Multe studii notează că trebuie să bei ceai din plante multe săptămâni la rând pentru a vedea vreo îmbunătățire în ceea ce privește colesterolul și trigliceridele

Unele studii pretind că vei observa o scădere în ceea ce privește glicemia în mai puțin de 1 oră, în cazul ceaiului de hibiscus și de castravete amar. Alte studii arată că îmbunătățirile s-ar putea să nu apară decât peste două luni.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Starea ta de sănătate și metabolismul tău pot, de asemenea, să afecteze viteza/rata cu care ceaiurile din plante ajută la îmbunătățirea colesterolului și a trigliceridelor. Discuta cu medicul tău despre starea ta generală de sănătate și vezi în ce măsură ceaiurile din plante ar putea afecta nivelul colesterolului tău.

Ceaiuri din plante și interacțiunile medicamentoase - ai grijă!

Ai grijă, chiar dacă au multiple beneficii, uneori ceaiurile din plante pot interfera cu medicamentele pe care ți le-a recomandat medicul și pe care obișnuiești să le iei. Este posibil să ai reacții la medicamente bazate pe ingredientele ceaiului de plante. Dacă iei  warfarină sau un alt medicament de acest tip, ceaiul de merișor poate provoca sângerări. 

Consumul de ceaiuri de ginseng sau de ghimbir poate provoca probleme similare cu aspirina sau anticoagulanții. Ceaiul de ginseng poate interacționa negativ și cu medicamentele pentru tensiunea arterială sau cu tratamentele pentru diabet, cum ar fi insulina. Ginkgo biloba interferează cu o serie de medicamente, inclusiv medicamente antiinflamatoare, anticonvulsive, aspirină sau medicamente care scad tensiunea arterială. 

Ai grijă și dacă bei infuzii din plante asociate cu lichide cu cofeină. Prea multă cofeină te poate face nervos sau anxios. Un studiu a legat supradozele de cofeină de simptomele persoanelor care au luat droguri. Dacă bei deja cafea zilnic, alege un ceai de plante care să nu conțină prea multă cofeină.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

Maron DJ, Lu GP, Cai NS, et al. Cholesterol-lowering effect of a theaflavin-enriched green tea extract: a randomized controlled trial. Arch Intern Med. 2003;163(12):1448-53. doi:10.1001/archinte.163.12.1448

 

 

 

Investigation of the effect of ginger on the lipid levels. A double blind controlled clinical trial - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18813412/

 

 

 

Effects of rooibos (Aspalathus linearis) on oxidative stress and biochemical parameters in adults at risk for cardiovascular disease. Journal of Ethnopharmacology, - sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874110006379

 

 

 

The effect of green tea on blood pressure and lipid profile: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases - nmcd-journal.com/article/S0939-4753(14)00047-7/abstract

 

 

 


 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0