Aliati din natura pentru cei care au colesterolul marit

Tratamentele complementare sau naturale pentru afectiunile inimii au drept obiectiv controlul valorilor colesterolului, scaderea tensiunii arteriale si imbunatatirea sanatatii inimii.

Exista aliati / remedii din natura care te-ar putea ajuta sa reduci colesterolul si trigliceridele, insa trebuie sa tii cont de recomandarile medicului tau inainte de a apela la astfel de terapii.

Pestele ce contine acizi grasi Omega 3

Acizii grasi Omega 3 se gasesc atat in pestele gras, cat si in uleiul de peste. Somonul, tonul, anumite tipuri de pastrav, heringul, sardinele si alte tipuri de peste gras sunt surse bogate de Omega 3. Expertii de peste hotare cred ca acizii grasi Omega 3 din pestele gras pot sa ajute la reducerea riscului de deces de pe urma bolilor de inima.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Studiile facute recent sugereaza ca alti nutrienti din peste sau o combinatie intre acesti nutrienti si acizii grasi Omega 3 ar putea sa ajute la protejarea inimii noastre.

Daca suferi de o boala cardiovasculara, vei avea de beneficiat de pe urma administrarii suplimentelor de Omega 3 sau de pe urma consumului alimentelor bogate in Omega 3 (nuci romanesti, ulei de rapita, etc.). Uleiul de peste (cunoscut si din produsele pe baza de Omega 3) te poate ajuta sa scazi trigliceridele, un tip de lipide care circula in sange. Trigliceridele crescute pot contribui la intarirea arterelor sau la ingrosarea peretilor arterelor, ceea ce iti poate creste riscul de AVC, infarct miocardic sau boala cardiovasculara.

Paducelul (Crataegus)

Aceasta planta este inrudita cu trandafirul. Fructele sale, frunzele si florile au fost folosite in medicina naturista pentru a tine sub control problemele inimii. Unele studii au aratat ca planta este un tratament eficient pentru formele mai usoare ale insuficientei cardiace, insa nu exista suficiente dovezi stiintifice pentru a sti sigur daca paducelul este eficient pentru alte probleme ale inimii. Exista, insa, un studiu care sugereaza ca paducelul ar putea fi o sursa de polifenoli care ar putea inhiba oxidarea colesterolului LDL.

Semintele de in

Atat semintele de in, cat si uleiul de in contin niveluri mari de acid linoleic (ALA, numit si acid linoleic alfa). Acesta este un acid gras Omega 3, care poate sa ajute la reducerea riscului de boli de inima. Unele studii sugereaza ca preparatele si suplimentele pe baza de seminte de in pot sa ajute la scaderea colesterolului, in special in cazul persoanelor cu hipercolesterolemie (colesterol crescut) si in cazul femeilor in postmenopauza.

Capsulele cu usturoi

Usturoiul este disponibil sub forma de supliment, fie ca tableta, fie ca o capsula. Unele cercetari sugereaza ca usturoiul ar putea sa ajute la scaderea tensiunii arteriale, poate reduce nivelul colesterolului din sange si poate incetini progresia aterosclerozei. Insa studiile au scos la iveala rezultate mixte. Unele cercetari arata ca administrarea suplimentelor cu usturoi pe o perioada de 1-3 luni ajuta la scaderea colesterolului din sange. Pe de alta parte, alte studii efectuate pe trei preparate farmaceutice cu usturoi nu au descoperit vreun efect pe termen lung asupra colesterolului din sange.

Drojdia de orez rosu

Unele produse pe baza de drojdie de orez rosu contin cantitati mari de monacolina K, potrivit National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH). Aceasta substanta este identica din punct de vedere chimic cu ingredientul activ dintr-un tip de statine (medicamente pentru scaderea colesterolului). Produsele din drojdie de orez rosu (sau drojdie rosie de orez) care contin aceasta substanta ar putea ajuta la scaderea colesterolului din sange.

 

Nu uita!

Inainte de a incerca orice fel de tratamente alternative, verifica mai intai cu medicul tau, pentru a determina daca acestea sunt sigure in cazul tau. Ingredientele folosite in anumite produse si remedii alternative pot sa interactioneze cu anumite medicamente pe care le iei deja si pot avea efecte adverse, asadar nu lua suplimente si nici alt tip de remedii fara recomandarea si supravegherea medicului curant.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "Hawthorn extracts inhibit LDL oxidation.", publicat in 2003 in Die Pharmazie, autori Quettier-Deleu C, Voiselle G, Fruchart JC, Duriez P, Teissier E, Bailleul F, Vasseur J, Trotin F. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12967038/)
  • National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH) - https://nccih.nih.gov/health/redyeastrice
  • National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH) - https://nccih.nih.gov/health/omega3/introduction.htm

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0