Care sunt valorile de referinta ale colesterolului la cei care au peste 50 de ani

În principiu, toți adulții ar trebui să își verifice nivelul colesterolului, prin analize de sânge efectuate anual, începând cu vârsta de 20 de ani. Acesta este momentul în care valoarea colesterolului începe să crească. După 50 de ani, ce valori sunt normale?

Potrivit specialiștilor din cadrul CDC (Centers for Disease Control and Prevention) din SUA, anumite afecțiuni, stilul de viață și istoricul familial pot crește riscul unei persoane de a avea colesterolul mare. Aceștia sunt numiți factori de risc, iar unii dintre ei - cum ar fi vârsta și antecedentele medicale ale familiei - nu pot fi modificați sau controlați.

Colesterolul crește odată cu înaintarea în vârstă

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Riscul fiecăruia dintre noi de a avea colesterol mare crește odată cu vârsta. Acest lucru se întâmplă deoarece, pe măsură ce avansăm în vârstă, organismul nu mai poate elimina colesterolul rău din sânge la fel de bine ca la vârste mai fragede. Acest lucru duce la creșteri ale nivelului colesterolului, care pot spori ulterior riscul de boală cardiovasculară și de accident vascular cerebral.

Până în jurul vârstei de 50 de ani sau până la menopauză, femeile de regulă au valori mai mici ale colesterolului LDL (sau colesterolul rău) decât valorile acestor lipoproteine în cazul bărbaților.

La orice vârstă, spun cei de la CDC, bărbații tind să aibă un nivel mai scăzut al colesterolului HDL (colesterolul bun), în comparație cu femeile. Prin urmare este important ca, indiferent de sex și de vârstă, după 20-25 de ani, analizele de sânge să se facă anual, deoarece pot oferi informații prețioase despre cantitatea de lipoproteine prezente în organism.

Care sunt valorile colesterolului și ale trigliceridelor la care trebuie să se raporteze adulții?

Potrivit recomandărilor recente în privința controlului colesterolului, publicate în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie, acestea de mai jos sunt valorile satisfăcătoare, la limită (borderline) și foarte mari în cazul adulților - aici intră și seniorii și persoanele de peste 50 de ani. Toate valorile sunt exprimate în miligrame pe decilitru (mg/dl).

Valori colesterol total la adulți

<200 mg/dl sunt valorile optime
între 200 și 239 mg/dl sunt valori borderline
>240 mg/dl sunt valori considerate mari.

Valori colesterol LDL la adulți

<100 mg/dl sunt valorile optime
între 100 și 129 mg/dl sunt valori acceptabile pentru persoanele care nu au probleme de sănătate, însă acestea ar putea fi un motiv de îngrijorare pentru oamenii cu boli cardiovasculare sau cu factori de risc pentru aceste afecțiuni.
între 130 - 159 mg/dl - sunt valorile borderline (la limită)
între 160 și 189 mg/dl - sunt considerate valori mari
>190 mg/dl sunt valori considerate foarte mari.

Valori colesterol HDL

<40 mg/dl sunt acele valori considerate un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare
între 41 și 49 mg/dl - sunt valori borderline (considerate la limită, însă prea mici)
valoarea ideală este de 60 mg/dl sau >60 mg/dl; este acceptabilă valoarea >40 mg/dl în cazul bărbaților și este acceptabilă valoarea >50 mg/dl în cazul femeilor.

Valori trigliceride la adulți

<149 mg/dl este valoarea satisfăcătoare
între 150 și 199 mg/dl - sunt valorile borderline ale trigliceridelor (la limită, însă sunt mari)
>200 mg/dl este valoarea considerată mare
>500 mg/dl este o valoare considerată foarte mare.

Valorile de referință ale colesterolului și trigliceridelor nu variază foarte mult în cazul adulților, în funcție de vârstă. Specialiștii spun că variațiile observate în cazul valorilor recomandate tind să se modifice din cauza altor afecțiuni și din alte motive.

Menopauza influențează colesterolul LDL

Având în vedere că menopauza influențează nivelul de colesterol rău LDL, așa s-ar putea explica de ce femeile postmenopauzale au un risc mult mai ridicat de infarct miocardic, atac cerebral și de alte evenimente cardiovasculare majore, în comparație cu femeile care încă au menstruație.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Mai multe cercetări au constatat că menopauza este un factor care crește valoarea colesterolului LDL, inclusiv un studiu care a urmărit îndeaproape 1054 de femei, cu vârste peste 40 și peste 50 de ani, care aveau menstruație la începutul studiului, însă care au intrat ulterior la menopauză.

Oamenii de știință au descoperit că valoarea colesterolului total, cea a colesterolului LDL și cea a unei proteine asociate, denumită apolipoproteina B (ApoB) au crescut substanțial cu un an înainte și chiar la un an după ce femeile participante au avut ultima menstruație din viața lor.

Ce faci dacă ai colesterolul mare?

Dacă în urma analizelor de sânge anuale afli că ai colesterolul mare, medicul îți poate recomanda inițial câteva schimbări în stilul de viață, legate de alimentație și mișcare. Iată ce poți face pentru a contribui la scăderea valorilor colesterolului mărit:

Mănâncă mai sănătos

La mesele obișnuite de zi cu zi mănâncă mai multe legume, crude sau gătite (fierte, în supe, preparate la abur sau gătite la cuptor, dar NU prăjite) și fructe proaspete și cantități moderate de leguminoase fierte, în salate, supe sau sub formă de pastă (fasole bătută, humus, pastă de linte), produse din făină integrală (pâine integrală, paste integrale), orez brun, proteine slabe (carne slabă, pește, lactate degresate, ouă, tofu) și mici cantități de grăsimi sănătoase (nuci, semințe, avocado, ulei de măsline extravirgin, ulei de floarea-soarelui presat la rece).

Evită sau nu consuma decât rar, la ocazii, de poftă, untură, unt, smântână, produse de fast-food, zahăr sau alimente care conțin zahăr (biscuiți, prăjituri, bomboane etc.).

Obișnuiește-te să faci mișcare

Un adult ar trebui să facă măcar două ore și jumătate de mișcare moderată pe săptămână: mers pe jos sau pe bicicletă, exerciții de forță, yoga etc. sau 75 de minute de mișcare intensă (alergare, înot, dans ritmat etc.).

Ai grijă la greutatea corporală

Greutatea corporală normală se menține printr-o combinație de alimentație adecvată, fără depășirea numărului de calorii potrivit pentru fiecare persoană în parte (medicul de familie te poate ajuta să calculezi necesarul) și activitate fizică regulată.

Gestionează stresul

Stresul este prezent zi de zi sub diverse forme, așa că e important să fie gestionat, mai ales dacă ai colesterol mare. Câteva metode bune de încercat sunt activitatea fizică, excursiile în natură, conversațiile semnificative cu persoanele dragi.

Renunță la fumat

Fumatul poate declanșa sau contribui la apariția multor afecțiuni, așa că e bine oricum să eviți acest obicei sau să renunți la el (cu ajutorul medicului, dacă nu știi cum să procedezi), nu doar dacă ai colesterolul mărit.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Cholesterol Levels
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK542294/
Centers for Disease Control and Prevention - Knowing Your Risk for High Cholesterol
https://www.cdc.gov/cholesterol/risk_factors.htm
Medline Plus - How to Lower Cholesterol
https://medlineplus.gov/howtolowercholesterol.html

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0