Afectarea nivelurilor de colesterol

Multi factori pot determina cresterea sau scaderea nivelului colesterolului tau. Incepand de la alimentele pe care le mananci si pana la varsta, acesti factori de risc iti pot afecta nivelul colesterolului.

O varietate de lucruri pot afecta nivelurile de colesterol:

Dieta

Grasimile saturate si colesterolul din alimentele pe care le mananci fac nivelul colesterolului din sange sa fie ridicat. Grasimile saturate sunt principalul vinovat, dar colesterolul din alimente, de asemenea, conteaza. Reducerea cantitatii de grasimi saturate si de colesterol din dieta ajuta la scaderea nivelului colesterolului din sange. 

Greutatea

Excesul ponderal este un factor de risc pentru bolile de inima. De asemenea, greutatea tinde sa creasca nivelul de colesterol. Pierderea in greutate poate ajuta la scaderea nivelului colesterolului LDL si la reducerea nivelul colesterolului total, precum si la cresterea valorilor colesterolului HDL (bun) si la reducerea nivelului trigliceridelor.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Activitatea fizica

Lipsa activitatii fizice este un factor de risc pentru bolile de inima. Activitatea fizica regulata poate ajuta la scaderea colesterolului LDL (colesterolul rau) si la cresterea nivelul de colesterol HDL (bun). De asemenea, va ajuta sa pierdeti in greutate. Ar trebui sa incercati sa fiti activi fizic timp de 30 de minute in cele mai multe zile ale saptamanii.

Varsta si sexul

Pe masura ce femeile si barbatii inainteaza in varsta, nivelurile de colesterol cresc. Inainte de menopauza, femeile au niveluri mai mici de colesterol total decat barbatii de aceeasi varsta. Dupa instalarea menopauzei, nivelurile colesterolului LDL la femei tind sa creasca.

Ereditatea

Genele pe care le mostenim de la parintii nostri determina partial cat de mult colesterol produce corpul. Copiii ai caror parinti sau bunici au avut boli de inima sunt mai predispusi la randul lor la cresterea colesterolului.

Circumferinta mare a taliei

Riscul tau de a avea valori mari ale colesterolului (hipercolesterolemie) si de a suferi de boala cardiovasculara creste daca esti un barbat cu o circumferinta a taliei de cel putin 102 centimetri sau daca esti o femeie cu o circumferinta a taliei de cel putin 89 de centimetri.

Fumatul

 

Fumatul (implicit tigarile) deterioreaza peretii vaselor tale de sange, facandu-le mai predispuse sa acumuleze depozite de grasime. Fumatul, totodata, poate sa scada nivelul colesterolului tau HDL, cunoscut si drept colesterolul "bun".

Obezitatea

Daca ai un indice de masa corporala (IMC) de 30 sau peste aceasta valoare, acest factor inseamna ca ai un risc mai mare de hipercolesterolemie.

Stresul

Pe termen lung, nu s-a aratat ca stresul creste nivelul colesterolului din sange. Adevarata problema in ceea ce priveste stresul ar putea fi modul in care acesta iti afecteaza obiceiurile. De exemplu, atunci cand unele persoane sunt stresate, ele se consoleaza mancand alimente grase. Grasimile saturate si colesterolul care se gasesc in aceste alimente cel mai probabil determina cresterea colesterolului in sange, nu stresul in sine cauzeaza aceasta crestere.

Alcoolul

Consumul de alcool (cu moderatie) creste colesterolul HDL. Nu se stie daca reduce sau nu riscul de boli de inima. Insa daca o persoana bea prea mult alcool, acest factor poate, cu siguranta, sa deterioreze ficatul si muschiul inimii si poate cauza alte probleme de sanatate. Din cauza acestor riscuri, nu ar trebui sa consumi bauturi alcoolice in exces, chiar daca antioxidantii din vinul rosu ar putea avea anumite beneficii.

Complicatiile nivelurilor mari ale colesterolului

Hipercolesterolemia poate cauza ateroscleroza, o acumulare periculoasa a colesterolului si a altor depozite de substante grase pe peretii arterelor tale. Aceste depozite (placi ateromatoase) pot reduce circulatia sangelui in interiorul arterelor, care poate cauza complicatii, precum:

 


 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0