Ce este infectia cu Helicobacter Pylori

Helicobacter pylori este o bacterie care a fost identificată în stomac și duoden. Pentru descoperirea și a rolului acesteia în apariția ulcerului gastroduodenal cercetătorii australieni Barry Marshall și Robin Waren au primit premiul Nobel pentru fiziologie și medicină în 2005.

Aproximativ jumătate din populație este infectată cu această bacterie ceea ce o face cea mai răspândită infecție de pe glob. Țările în curs de dezvoltare au o rată mai mare de infecție față de țările dezvoltate. În toate țările, infecția este dobândită cel mai frecvent în copilărie, fapt ce duce la o probabilitate mai mare de a dezvolta inflamație, atrofie și complicații precum ulcer gastroduodenal sau cancer gastric.

Prin forma sa helicoidală, consumul scăzut de oxigen, substanțele care le produce precum oxidază, catalază, urează, prin capacitatea de a-și schimba forma, producerea de adezine cu care aderă de membranele celulare gastrice, prezența de patru până la șase flageli ce îi conferă mobilitate, bacteria s-a adaptat la acidul din stomac, neprielnic dezvoltării bacteriilor și a microorganismelor în general.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Cum se transmite infecția cu Helicobacter Pylori

H. pylori infectează mucoasa stomacului și poate fi găsită și în scaun, salivă și placa dentară. Infecția cu Helicobacter Pylori se poate transmite de la persoană la persoană, mai ales dacă persoanele care sunt infectate nu se spală bine pe mâini după folosirea toaletei. Deoarece oamenii pot răspândi bacteria și prin săruturi sau prin alte contacte apropiate, infecțiile tind să apară în familii și în rândul persoanelor care locuiesc în aziluri de bătrâni. 

De altfel, infecția cu H. Pylori se poate transmite și prin contactul cu materii fecale sau mâncare și apă contaminate.

Cum se manifestă infecția cu Helicobacter Pylori?

Majoritatea pacienților infectați cu Helicobacter Pylori nu dezvoltă simptome sau complicații fiind total asimptomatici. Infecția acută cu Helicobacter Pylori se manifestă cu dureri abdominale și greață. Când infecția acută evoluează spre infecție cronică simptomele care pot fi prezente sunt dureri abdominale și greață, balonare excesivă, eructații și foarte rar vărsături și tulburări de tranzit.

Este posibil să te confrunți și cu roșeață și inflamație în mucoasa stomacului. În acest caz este posibil să te confrunți cu gastrită.

Simptomele ulcerului pot include dureri abdominale, care:

  • Pot să se manifeste ca niște dureri surde, care nu dispar,
  • Apar la două până la trei ore după ce mănânci
  • Se intensifică noaptea, când stomacul este gol
  • Dispar atunci când mănânci sau iei medicamente care îți reduc nivelul de acid din stomac (antiacide)

Alte simptome ale unui ulcer pot include:

Simptomele ulcerelor pot arăta ca alte probleme de sănătate. De aceea, un consult medical este necesar, pentru un diagnostic corect.

Complicațiile infecției cu Helicobacter Pylori

Pacienții cu infecție cronică cu Helicobacter pylori prezintă riscul de a dezvolta ulcer gastroduodenal în 10% până la 20 % din cazuri și cancer gastric în 1-2% din care limfom MALT  în mai puțin de 1% din cazuri.

Bacteriile care posedă gena cagA au posibilitatea de a cauza ulcer. Citotoxinele asociate genei cagA pot produce nu numai inflamație dar au și potențial carcinogen.

Ulcerul gastroduodenal apare ca urmare a faptului că inflamația permite acidului și pepsinei din stomac să depășească mecanismele ce protejează mucoasa gastrică și duodenală. Inflamația care o produce bacteria conduce la o secreție crescută de gastrină care va stimula secreția de acid clorhidric și va conduce la formarea de ulcere în duoden. În timp apare atrofia gastrică și crește riscul de cancer gastric.

Cum se pune diagnosticul 

Metodele de diagnostic pentru Helicobacter Pylori sunt invazive și non-invazive. Metodele non-invazive sunt punerea în evidență a anticorpilor IgG antihelicobacter pylori din ser, antigenului Helicobacter pylori din materii fecale sau testul respirator cu uree marcată cu C13 sau C14.

Metodele invazive sunt testul rapid cu urează din fragmentul biopsic și examenul histopatologic care pune în evidență prezența bacteriei prin colorații specifice și se recoltează din două locuri diferite fiind cel mai sensibil test.

Pentru diagnosticarea infecției cu Helicobacter Pylori poate fi necesară și endoscopia superioară.

În timpul unei endoscopii superioare, medicul va administra mai întâi un sedativ ușor, în cele mai multe cazuri, apoi va introduce un tub lung cu o cameră minusculă la capăt de-a lungul gâtului, pe lângă esofag și în stomac. Acest lucru va permite medicului să vadă în interiorul căii digestive și să îndepărteze bucăți mici de țesut (cunoscute sub numele de probe de biopsie), dacă este necesar.
Dacă sunt îndepărtate mostre de țesut, acestea pot fi analizate pentru o infecție cu H. pylori. O endoscopie este considerată mai invazivă decât alte metode, cum ar fi o probă de scaun sau un test de respirație. 

Tratament infecția cu Helicobacter Pylori

Odată descoperită infecția cu Helicobacter Pylori la o persoană cu ulcer trebuie eradicată pentru a permite vindecarea ulcerului. 
Tratamentul standard implică diferite combinații ale următoarelor medicamente timp de 10 până la 14 zile:

  • Antibiotice pentru a ucide H. pylori
  • Inhibitori ai pompei de protoni pentru a ajuta la scăderea nivelului de acid din stomac
  • Oxid de bismut pentru a ajuta la uciderea bacteriilor

Așa cum am menționat, standardul de tratament este tripla terapie de cel puțin o săptămână cu inhibitori de pompă de protoni ca de exemplu acestea și două antibiotice precum acestea și acestea

Un număr din ce în ce mai mare de pacienți prezintă rezistență la antibiotice, de aceea este necesară adăugarea de produse pe bază de oxid de bismut, cum este acesta. Este important să iei antibioticele exact așa cum ți-a prescris medicul, inclusiv luarea tuturor dozelor de medicament, chiar dacă simptomele se ameliorează.

Pe toată durata tratamentului pentru infecția cu H. Pylori este necesar să eviți să iei acid acetilsalicilic sau medicamente antiinflamatoare, deoarece acestea pot irita stomacul și pot duce la sângerare gastrică.

Terapii alternative și complementare în infecția cu Helicobacter Pylori

Există unele alimente sau suplimente cu proprietăți antibacteriene sau antivirale care au fost investigate pentru ameliorarea infecțiilor cu H. pylori sau a ulcerelor care pot rezulta uneori. Printre acestea se numără usturoiul, miera, broccoli, ceaiul verde și vinul roșu.

Deși unele dintre constatări au indicat că unii agenți din aceste alimente și băuturi pot avea activități antiinflamatorii și gastro-protectoare bune, nu există studii care să ateste că orice tratament alternativ poate eradica și vindeca H. pylori.

Cum ameliorezi simptomele infecției cu H. pylori

Poți ajuta la ameliorarea durerilor de stomac și a altor simptome ale infecției cu H. pylori urmând un program de masă consecvent care nu necesită ca stomacul să fie gol prea mult timp. Aceasta poate însemna că va trebui să mănânci cinci sau șase mese mici în fiecare zi, mai degrabă decât trei mese moderate până la mari.

Totodată, ține cont și de următoarele recomandări: 

  • Evită alimentele picante sau grase
  • Evită băuturile cu cofeină, cum ar fi cafeaua, ceaiul sau sucurile carbogazoase, dacă te deranjează stomacul
  • Limitează consumul de alcool
  • Practică o bună igienă la spălarea mâinilor

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult la gastroenterolog și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
 
Sursă foto: Shutterstock
Merck Manual Professional Version - Helicobacter pylori infection
https://www.merckmanuals.com/professional/gastrointestinal-disorders/gastritis-and-peptic-ulcer-disease/helicobacter-pylori-infection
American College of Gastroenterology - Peptic ulcer disease
https://gi.org/topics/peptic-ulcer-disease/
American College of Gastroenterology - H. pylori
https://gi.org/topics/h-pylori/
National Institute of Health - National Cancer Institute - Helicobacter pylori and Cancer
https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/infectious-agents/h-pylori-fact-sheet

 
 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0