Ce este astmul?

Astmul este o boală cronică ce afectează copii și tinerii și ce se manifestă prin tuse, dificultăți în respirație (dispnee) și șuierături în piept (wheezing).

Căile aeriene ale pacienților ce suferă de astm sunt îngustate prin inflamația cronică din pereții acestora după cum se poate vedea în imaginea alăturată.

Este important a înțelege ce se întâmplă în plămânii unui pacient cu astm deoarece astfel înțelegem și cum funcționează tratamentul recomandat de medic.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Astmul are o evoluție fluctuantă și uneori imprevizibilă de unde și nevoia unui diagnostic corect și rapid. Se manifestă prin crize de astm și exacerbări.

În timpul unei crize de astm, căile aeriene se îngustează și mai mult prin contracția musculaturii acestora ca reacție la un stimul ce poate fi identificat sau nu. Respirația devine mult mai grea și apare șuieratul în piept. Aerul ramâne “prins” în plămâni și este eliminat foarte greu. Musculatura se relaxează fie spontan (în cazuri mai rare) fie după administrarea prin inhalare a unui medicament ce relaxează musculatura căilor aeriene. Criza poate dura de la câteva minute la câteva ore.

În timpul unei exacerbări, pacienții se simt ca și când ar avea o criză permanentă doar că durează câteva zile sau crizele de astm sunt mult mai frecvente. Medicația administrata nu îi mai ajută ca de obicei.

 
 

Inflamația produce secreții în interiorul căilor respiratorii, secreții ce pot fi eliminate prin tuse. De menționat că și o infecție respiratorie produce secreții dar aspectul acestora este diferit (galben-verzui).

Apariția astmului poate fi legată de alergiile prezente sau nu (astm alergic sau astm non-alergic). De asemenea sunt teorii care leagă apariția astmului de infecții apărute în copilărie sau de faptul că părinții au fost sau sunt fumători.

De multe ori, pentru un control mai bun al astmului sub tratament este necesar și tratamentul alergiilor asociate și evitarea expunerii la praf, par de animale, polen (alergeni aero-purtați).

Astmul nu se vindecă niciodată deși, în cazul copiilor cu astm boala poate disparea la vârstă adultă. Dar astmul poate fi controlat pe deplin cu un tratament corect și cu o implicare mai bună din partea pacientului.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0