Cum se trateaza astmul?

 Scopul tratamentului astmului este controlul simptomelor, dar  si scaderea riscului aparitiei unei crize severe si evolutia negativa a bolii. Persoanelor cu astm bronșic eozinofil sau cu astm alergic persistent sever li se oferă acum un tip mai nou de tratament alături de medicamentele lor obișnuite pentru astm. Aceștia sunt cunoscuți ca anticorpi monoclonali, denumiți și mAbs sau substanțe biologice.

Chiar daca tratamentul poate face ca simptomele sa dispara complet sau sa fie extrem de rare, acesta nu trebuie intrerupt decat la indicatia medicului. De asemenea dozele nu trebuie micsorate din proprie initiativa si nici omise. Cu cat un pacient cu astm este mai constiincios in privinta tratamentului sau, cu atat boala este mai controlata. Desi, mai frecvent in cazul copiilor, boala poate sa dispara la varsta adulta, astmul nu se vindeca!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Exista 2 tipuri de tratament in astm, tratament de control si tratamentul crizelor. Tratamentul de control este administrat zilnic, fara intrerupere, iar tratamentul crizelor se face doar la nevoie. In cazurile de astm usor, poate si suficient tratamentul crizelor. In restul cazurilor, tratamentul de control este esential.

Cel mai frecvent, forma de administrare a tratamentului este prin inhalare. Medicamentele care trateaza astmul pot fi sub forma aerosolilor (spray sau dispozitiv de nebulizare) sau a unei pulbere fine. Aceasta forma de tratament e eficienta deoarece efectul este rapid iar reactiile adverse sunt reduse (cantitatea de medicament care ajunge in sange dupa administrare este foarte mica). Exista si tratament medicamentos sistemic (pastile) utilizat cel mai frecvent in cazul pacientilor cu alergii.

Tratamentul crizelor presupune administrarea unui medicament care dilata bronhiile in momentul aparitiei unei crize de astm. Acesta implica folosirea unui flacon presurizat (spray) in cazul copiilor mai mari si al adultilor sau a unui dispozitiv de nebulizare in cazul copiilor mai mici sau al adultilor cu probleme de inhalare (varsta avansata, stare generala alterata, tehnica incorecta de inhalare). Flaconul presurizat trebuisa sa fie intotdeauna la indemana!

Tratamentul de control presupune administrarea prin inhalare a unei pulberi foarte fine ce se afla in interiorul unui dispozitiv special sau injectabil- ca in cazul preparatelor biologice. Cateodata se pot utiliza si comprimate, in cazuri speciale (alergii, astm usor etc.).

Tratamentul trebuie recomandat de medic. Pentru a va ajusta tratamentul, medicul va poate cere sa faceti un consult, spirometrie, examene de sange, bronhoscopie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Terapii moderne pentru astmul sever

Terapiile biologice pot schimba modul în care evolueaza si este tratat astmul sever.

Terapiile biologice sunt un nou tip de medicament care funcționează într-un mod diferit față de tratamentele tradiționale pentru astm. Ele pot îmbunătăți simptomele și pot reduce atacurile de astm la persoanele cu astm bronșic sever, ajutând la oprirea proceselor din organism care cauzează inflamația plămânilor. Dacă substanța biologică funcționează bine, poate reduce și nevoia de steroizi.

Tratamentele biologice sunt oferite numai de clinicile de specialitate pentru astm. Medicul de familie va trebui să vă îndrume către un consultant la o clinică de specialitate pentru teste pentru a vedea dacă ați beneficia de o terapie biologică.

Decizia se face pe baza unor teste de sange, analiza sputei, bronhoscopie, CT pulmonar.  La clinică vei putea discuta despre biologicul potrivit  alte masuri terapeutice care se impun precum si modificari ale stilului de viata.

Dezvoltarea acestor terapii s-a facut pe baza analizei contribuției eozinofilelor la etiogia astmului eozinofilic  si a imunoglobulinelor E la diferite afecțiuni inflamatorii cronice, în special astmul alergic. Astfel s-  a încurajat si dezvoltarea anticorpilor monoclonali care vizează în mod specific mediatorii și receptorii de suprafață implicați în extinderea și activarea eozinofilelor.

Rolul esențial al interleukinei-5 (IL-5) în biologia eozinofilelor, specificitatea sa ridicată pentru acest subgrup de leucocite și implicarea sa în majoritatea stărilor eozinofile este essential in  tratamentul tulburărilor mediate de eozinofile.

In principal, cateva tipuri de anticorpi au fost dezvoltați pentru a viza eozinofilele: anticorpi împotriva IL-5 (mepolizumab și reslizumab) și un anticorp împotriva lanțului alfa-receptor IL-5 (IL-5Rα) (benralizumab). Ambele tipuri de anticorpi împiedică IL-5 să-și angajeze receptorul și, în plus, anticorpii anti-IL-5Ra induc liza celulelor țintă. S-a demonstrat că ele reduc rapid numărul de eozinofile circulante la oamenii cu diferite tulburări

Dacă începeți un tratament  biologic, este foarte important să continuați să luați toate medicamentele prescrise. Medicamentul dumneavoastră va fi revizuit în mod regulat și este posibil să puteți opri orice medicament de care nu aveți nevoie, dar care poate dura ceva timp. Produsele biologice sunt în general foarte sigure, dar rareori pot provoca reacții adverse, cum ar fi iritații minore la locul injectării, dureri de cap, oboseală și simptome asemănătoare răcelii.

Medicamentele biologice pot funcționa bine pentru persoanele cu astm bronșic sever, alergic  sau eozinofilic. Oamenii care urmează aceste terapii au mai multă încredere în ieșirea și întâlnirea cu oameni, o mobilitate mai bună și mai puțin stres.

În prezent, există cinci medicamente biologice disponibile pentru tratarea astmului sever:

Xolair (Omalizumab) și Dupixent (Dupilumab) sunt recomandate persoanelor cu astm alergic sever. Acestea vizează o substanță chimică din sângele dumneavoastră numită IgE, care este implicată în răspunsul alergic la un declanșator de astm.

Nucala (Mepolizumab), Cinqaero (Reslizumab) și Fasenra (Benralizumab) sunt pentru persoanele care au astm eozinofilic sever. Acesta este astmul cauzat de niveluri ridicate ale unui tip de globule albe numite eozinofile. Dacă aveți un nivel ridicat de eozinofile în sânge, acesta poate provoca inflamarea plămânilor, ceea ce duce la simptome de astm și atacuri de astm.

Iata  mai multe detalii despre produsele biologice disponibile în prezent.

Xolair (Omalizumab)

Xolair este oferit persoanelor cu astm alergic sever. Funcționează prin reducerea cantității de substanță chimică numită IgE din organism. IgE este produsă atunci când o persoană are o reacție alergică, dar unii oameni produc prea mult și acest lucru poate provoca inflamații în plămâni. Xolair oprește producerea IgE și poate reduce riscul de atacuri de astm și poate ameliora simptomele de astm.

Se administrează sub formă de injecție la fiecare 2 până la 4 săptămâni, în funcție de greutatea dumneavoastră și de nivelurile de IgE din sânge. Vi se va oferi Xolair doar dacă:

 • ați fost diagnosticat cu astm alergic sever și persistent, care nu răspunde la tratamentele obișnuite pentru astm
 • ați urmat un tratament continuu cu steroizi sau ați avut cel puțin patru cure de steroizi în ultimele 12 luni

Dupixent (Dupilumab)

Dupilumab este recomandat persoanelor cu astm bronșic sever asociat cu alergii. Studiile clinice au descoperit că Dupilumab reduce riscul unui atac de astm la jumătate. Dupilumab se administrează sub formă de injecție la fiecare două săptămâni și se administrează împreună cu tratamentele obișnuite pentru astm. Vi se va oferi Dupilumab numai dacă ați avut două sau mai multe cure de comprimate cu steroizi orali sau ați rămas peste noapte în spital în ultimul an. Va trebui să îndepliniți următoarele criterii:

 • Vă luați toate medicamentele conform instrucțiunilor medicului dumneavoastră 
 • Aveți un număr de eozinofile din sânge de 150 de celule pe microlitru sau mai mult și oxid de azot expirat fracționat (FeNO) de 25 de părți pe miliard sau mai mult și
 • Ați avut patru sau mai multe crize de astm în ultimele 12 luni și
 • Nu sunteți eligibil pentru alte medicamente biologice sau astmul dumneavoastră nu a răspuns adecvat la alte tratamente biologice.

Nucala (Mepolizumab)

Nucala se administrează persoanelor cu astm eozinofil sever. Acționează prin reducerea numărului de eozinofile din organism și scade inflamația care poate provoca simptome și atacuri de astm. Nucala se administrează sub formă de injecție (de obicei în partea superioară a brațului) la fiecare 4 săptămâni. Vi se va oferi Nucala doar dacă:

 • ați fost diagnosticat cu astm eozinofil sever care nu răspunde la terapiile standard
 • hemoleucograma dvs. de eozinofile a atins cel puțin 300 de celule sau mai mult în ultimele douăsprezece luni (în Scoția, cel puțin 150 la începutul tratamentului) și ați avut patru sau mai multe crize de astm care au avut nevoie de comprimate de steroizi în ultimele 12 luni
 • Sau
 •  
 • ați avut nevoie de comprimate continue de steroizi (cel puțin echivalentul a 5 mg prednisolon pe zi) în ultimele șase luni

Cinqaero (Reslizumab)

Cinqaero reduce numărul de eozinofile care circulă în jurul corpului. Acest lucru scade inflamația în timpul unei reacții alergice și reduce riscul de apariție a simptomelor de astm și a atacurilor de astm. Cinqaero se administrează lent printr-o venă la fiecare 4 săptămâni și îl puteți primi doar în spital. Vi se va oferi Cinqaero numai dacă:

 • ați fost diagnosticat cu astm bronșic sever, eozinofil, care nu răspunde la terapiile standard
 • hemoleucograma dvs. de eozinofile a ajuns la 400 sau mai mult și ați avut trei sau mai multe crize de astm care au nevoie de comprimate de steroizi în ultimele 12 luni.
 • ați luat doze mari de comprimate de steroizi, alături de un alt medicament preventiv, iar acestea nu v-au ajutat.

Fasenra (Benralizumab)

Fasenra reduce nivelul de eozinofile din organism. Poate reduce inflamația care duce la simptome de astm și atacuri de astm. Fasenra se administrează sub formă de injecție la fiecare 4 săptămâni pentru primele 3 doze și apoi la fiecare 8 săptămâni. Vi se poate oferi Fasenra dacă:

ați fost diagnosticat cu astm eozinofil sever și nu a răspuns la niciun tratament standard pentru astm.

 • hemoleucograma dvs. de eozinofile a ajuns la 300 și ați avut patru sau mai multe crize de astm în ultimele 12 luni care au avut nevoie de tratamente cu steroizi sau ați luat zilnic comprimate cu steroizi în ultimele șase luni
 • hemoleucograma dvs. de eozinofile a ajuns la 400 sau mai mult și ați avut trei sau mai multe crize de astm care au avut nevoie de tablete cu steroizi sau injecții în ultimele 12 luni.

De reținut despre terapiile biologice

Odată ce începeți să luați un medicament biologic, veți fi monitorizat pentru a vedea cât de bine funcționează pentru dvs. Aceasta este de obicei timp de 12 luni.

Va trebui în continuare să vă luați medicamentele obișnuite, inclusiv inhalatoarele, chiar dacă urmați o terapie biologică.

Majoritatea medicamentelor biologice sunt administrate la o clinică specializată în astm bronșic sau la un spital, așa că va trebui să călătorești în mod regulat pentru tratament. Dacă omiteți o doză, tratamentul va fi mai puțin eficient.

Produsele biologice sunt în general foarte sigure, dar rareori pot provoca reacții adverse, cum ar fi iritații minore la locul injectării, dureri de cap, oboseală și simptome asemănătoare răcelii.

Dacă astmul dumneavoastră nu se ameliorează după ce ați primit 4-12 luni de tratament biologic sau nu ați reușit să vă reduceți doza zilnică de steroizi veți fi reevaluați și vi se poate oferi un alt tratament biologic.

Dacă astmul se îmbunătățește cu tratamentul biologic, specialistul în astm bronșic va discuta cu dumneavoastră despre continuarea acestuia pe termen mai lung. De obicei, trebuie să fi urmat planurile de tratament standard și să fi luat toate medicamentele prescrise în mod corespunzător, pentru a vi se oferi terapie biologică.

Tratamentul non-farmacologic este extrem de important. Acesta implica masuri generale ce se aplica majoritatii pacientilor cu astm. Aceste masuri vor fi personalizate de medicul dumneavoastra. Dintre acestea, enumeram:

 • Lasatul de fumat! Este extrem de important, deoarece fumatul face ca tratamentul sa fie ineficient.
 • Eliminarea din mediu, pe cat posibil, al factorilor declansatori ai astmului (vezi articolul „Ce declanseaza astmul” pentru detalii).
 • Vaccinarea antigripala. Nu previne o raceala obisnuita, dar gripa poate fi mai severa la pacientii cu astm. Se recomanda vaccinarea in fiecare an!
 • Scaderea in greutate face ca astmul sa fie mai bine controlat!
 • Exercitiul fizic nu este contraindicat! Exercitiul fizic si dieta sanatoasa trebuie incurajate.

 

Sursa foto: Shutterstock

https://www.asthma.org.uk/advice/severe-asthma/treating-severe-asthma/biologic-therapies/ 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1