Tratamentul cancerului pulmonar

Tratamentul cancerului pulmonar depinde de mărimea, tipul, dar și de stadiul tumorii și, de asemenea, de starea generală de sănătate a pacientului. Medicul va decide cel mai potrivit și cel mai eficient tratament pentru fiecare pacient în parte, cu cele mai puține reacții adverse.

Înainte de stabilirea tratamentului, de regulă, medicul face o biopsie pentru a determina exact tipul de cancer bronho-pulmonar de care suferă pacientul, precum și stadiul în care se află acesta. Analizele de sânge și testele imagistice precum tomografia computerizată în zona pieptului sunt, de asemenea, folosite de medici în scopul stabilirii celui mai potrivit tratament.

Simptomele cancerului pulmonar

Majoritatea persoanelor care au cancer pulmonar nu au simptome decât în stadiu avansat. Simptomele cancerului pulmonar pot include:

  • Tuse care se agravează sau nu dispare.
  • Dureri în piept.
  • Dificultăți de respirație.
  • Respiraţie şuierătoare.
  • Tuse cu sânge.
  • Oboseală extremă.
  • Scădere în greutate fără o cauză cunoscută.

Alte modificări care pot apărea uneori în cazul cancerului pulmonar pot include accese repetate de pneumonie și ganglioni limfatici umflați sau măriți în interiorul pieptului, în zona dintre plămâni.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Tratamentul cancerului pulmonar fără celule mici, în funcție de stadiu

Opțiunile de tratament pentru cancerul pulmonar fără celule mici (NSCLC) se bazează în principal pe stadiul (extinderea) cancerului, dar alți factori, cum ar fi sănătatea generală a unei persoane și funcția pulmonară, precum și anumite trăsături ale cancerului în sine, sunt de asemenea importante.

Dacă fumezi, unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a fi gata de tratament este să renunți la acest viciu. Studiile au arătat că pacienții care renunță la fumat după un diagnostic de cancer pulmonar tind să aibă rezultate mai bune decât cei care continuă să fumeze.

Tratarea cancerului pulmonar în stadiu incipient

Pentru aceste tipuri de cancer, celulele maligne sunt observate pe citologia sputei, dar nu poate fi găsită nicio tumoare evidentă cu ajutorul bronhoscopiei sau testelor imagistice. Sunt de obicei cancerele în stadiul incipient. Bronhoscopia și eventual alte teste sunt de obicei repetate la fiecare câteva luni pentru a căuta o tumoră. Dacă se găsește o tumoare, tratamentul va depinde de stadiul bolii.

Tratamentul pentru cancerul pulmonar fără celule mici în stadiul 0

Deoarece stadiul 0 este limitat la stratul de căptușeală al căilor respiratorii și nu a pătruns mai adânc în țesutul pulmonar sau în alte zone, este de obicei vindecabil numai prin intervenție chirurgicală. Nu este necesară chimioterapie sau radioterapie.

Dacă pacientul este suficient de sănătos pentru o intervenție chirurgicală, poate fi tratat de obicei prin segmentectomie sau îndepărtarea unei părți a lobului plămânului. Pentru unele tipuri de cancer în stadiul 0, tratamentele precum terapia fotodinamică (PDT), terapia cu laser sau brahiterapia (radiații interne) pot fi alternative la intervenția chirurgicală. Dacă cancerul tău este într-adevăr în stadiul 0, aceste tratamente ar trebui să te vindece.

Citeste si Terapia cancerului pulmonar avansat fara celule mici, schimbare de paradigma?

Tratamentul pentru cancerul pulmonar fără celule mici în stadiul I

Dacă ai cancer pulmonar fără celule mici în în stadiul I, intervenția chirurgicală poate fi singurul tratament de care ai nevoie. Acest lucru se poate face fie prin extragerea lobului plămânului care are tumora (lobectomie), fie prin extragerea unei bucăți mai mici de plămân (segmentectomie). Cel puțin unii ganglioni limfatici din plămâni și din spațiul dintre plămâni vor fi, de asemenea, îndepărtați și verificați pentru cancer.

Segmentectomia este, în general, o opțiune numai pentru cancerele pulmonare în stadiul I și pentru pacienții cu alte probleme de sănătate care fac ca îndepărtarea întregului lob să fie periculoasă. Cu toate acestea, majoritatea chirurgilor cred că este mai bine să facă o lobectomie dacă pacientul o poate tolera, deoarece oferă cea mai bună șansă de vindecare.

Pentru persoanele cu cancer pulmonar fără celule mici în stadiul I care prezintă un risc mai mare de remisiune (pe baza dimensiunii, locației sau alți factori), chimioterapia adjuvantă după intervenție chirurgicală poate reduce riscul de revenire a cancerului. Dar medicii nu sunt întotdeauna siguri cum să stabilească exact care pacienți sunt susceptibili să fie ajutați de chimioterapie. Noi teste de laborator care analizează modelele anumitor gene din celulele canceroase pot ajuta în acest sens. Se fac acum studii pentru a vedea dacă aceste teste sunt corecte.

După operație, țesutul îndepărtat este verificat pentru a vedea dacă există celule canceroase la marginile specimenului de intervenție chirurgicală (numite margini pozitive). Acest lucru ar putea însemna că un posibil cancer a fost lăsat în urmă, așa că ar putea fi efectuată o a doua intervenție chirurgicală pentru a încerca să se îndepărteze toate celulele canceroase. O altă opțiune ar putea fi utilizarea radioterapiei după intervenție chirurgicală.

Pentru cancerele în stadiul I care au 4 cm diametru, o altă opțiune de tratament este imunoterapia cu nivolumab împreună cu chimioterapia înainte de operație. Ar putea fi necesară o terapie suplimentară după intervenție chirurgicală, în funcție de ceea ce se găsește în momentul intervenției chirurgicale.

Dacă aveți probleme grave de sănătate care vă împiedică să aveți o intervenție chirurgicală, este posibil ca medicul să recomande radioterapie stereotactică (SBRT) sau un alt tip de radioterapie ca tratament principal. Ablația cu radiofrecvență (RFA) poate fi o altă opțiune dacă tumora este mică și în partea exterioară a plămânului.

Citeste si Despre cancerul pulmonar

Tratamentul pentru cancerul pulmonar fără celule mici în stadiul II

Persoanele care au acest tip de cancer și sunt suficient de sănătoase pentru o intervenție chirurgicală, de obicei, sunt supuși unei lobectomii. Uneori este necesară îndepărtarea întregului plămân (pneumonectomie). Orice ganglion limfatic susceptibil de a avea cancer este, de asemenea, îndepărtat. Gradul de implicare a ganglionilor limfatici și dacă celulele canceroase se găsesc sau nu la marginile țesuturilor îndepărtate sunt factori importanți în planificarea următoarei etape de tratament.

După operație, țesutul îndepărtat este verificat pentru a se vedea dacă există celule canceroase la marginile tumorii îndepărtate. Acest lucru ar putea însemna că mai există celule canceroase, așa că ar putea fi efectuată o a doua intervenție chirurgicală. Aceasta poate fi urmată de un tratament adjuvant cu chimioterapie, eventual urmat de chimioterapie adjuvantă cu atezolizumab timp de până la un an. O altă opțiune este tratarea cu radiații, uneori cu chimioterapie.

Chiar dacă nu se găsesc celule pozitive, chimioterapie adjuvantă este de obicei recomandată după o intervenție chirurgicală pentru a se încerca distrugerea tuturor celulelor canceroase care ar fi putut fi lăsate în urmă. Ca și în cazul cancerelor în stadiul I, testele de laborator mai noi care sunt acum studiate pot ajuta medicii să afle ce pacienți au nevoie de acest tratament adjuvant și care sunt cei mai puțin probabil să beneficieze de el.

Pentru cancerele în stadiul II care au o dimensiune mai mare de 4 cm, o altă opțiune de tratament este imunoterapia cu nivolumab împreună cu chimioterapia înainte de intervenția chirurgicală. Ar putea fi necesară o terapie suplimentară după intervenție chirurgicală, în funcție de ceea ce se găsește în momentul intervenției chirurgicale.

Pentru persoanele ale căror celule canceroase au anumite mutații în gena EGFR, tratamentul adjuvant cu anumite medicamente țintite, precum acesta ar putea fi o opțiune la un moment dat. Dacă ai probleme medicale grave care te-ar împiedica să ai o intervenție chirurgicală, este posibil să beneficiezi doar de radioterapie ca tratament principal.

Tratamentul pentru cancerul pulmonar fără celule mici în stadiile IVA și IVB  

Cancerul pulmonar fără celule mici în stadiile IVA și IVB s-a răspândit deja când este diagnosticat. Aceste tipuri de cancer pot fi foarte greu de vindecat. Opțiunile de tratament depind de locul și de cât de departe s-a răspândit cancerul, dacă celulele canceroase au anumite modificări ale genelor sau proteinelor și de sănătatea generală a pacientului.

În cazul pacienților fără alte afecțiuni, tratamentele precum intervenția chirurgicală, chimioterapie, terapia țintită, imunoterapia și radioterapie îi pot ajuta să trăiască mai mult și să-și amelioreze simptomele, chiar dacă este puțin probabil să vindece boala. Alte tratamente, cum ar fi terapia fotodinamică (PDT) sau terapia cu laser, pot fi, de asemenea, utilizate pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor. 

Cancerul pulmonar fără celule mici care progresează sau recidivează după tratament

Dacă cancerul continuă să crească în timpul tratamentului (progresează) sau revine, tratamentul suplimentar va depinde de localizarea și extinderea cancerului, de tratamente utilizate, de sănătatea pacientului și de dorința de a avea mai multe tratamente.  

Dacă maladia continuă să progreseze în timpul tratamentului inițial, cum ar fi radioterapia, chimioterapia poate fi încercată. Dacă un cancer continuă să crească în timpul chimioterapiei ca prim tratament, tratamentul de linia a două constă cel mai adesea într-un singur medicament chiminogen sau terapie țintită. Dacă un medicament țintit a fost primul tratament și nu mai funcționează, s-ar putea încerca un alt medicament țintit sau o combinație de chimioterapie. Pentru unele persoane cu anumite tipuri de cancer pulmonar, tratamentul cu un medicament de imunoterapie ar putea fi o opțiune.

Cancerele mai mici care reapar local în plămâni pot fi uneori tratate prin intervenții chirurgicale sau radioterapie. Cancerele care reapar în ganglionii limfatici dintre plămâni sunt de obicei tratate cu chimioterapie, eventual împreună cu radiații dacă nu au fost utilizate înainte. Pentru cancerele care revin la locuri îndepărtate, chimioterapiile, terapiile țintite și/sau imunoterapia sunt adesea tratamentele pe care le aleg medicii specialiști.

Ce sunt chimioterapia, radioterapia și imunoterapia

Chimioterapia este un termen general folosit pentru a descrie tratamentul medicamentos pentru cancer. Medicamentele utilizate vor distruge celulele canceroase și vor afecta mai puțin celulele normale. Acestea sunt administrate fie pe cale orală, fie intravenos. Există mai multe tipuri de chimioterapice care pot fi folosite singure sau în diverse combinații. Totuși, celulele sănătoase sunt și ele afectate de tratamentul agresiv, de aceea chimioterapia are adesea reacții adverse destul de dificil de suportat.

Radioterapia este un termen care descrie tratamentul cancerului cu ajutorul razelor X. El constă în direcționarea nedureroasă a unui fascicul de particule cu energie mare pe zonele care necesită tratament. Radioterapia distruge celulele tumorale și poate fi folosită singură sau în asociere cu chirurgia și/sau cu chimioterapia. Radioterapia poate fi folosită înainte de intervenția chirurgicală, pentru micșorarea tumorii, după intervenția chirurgicală, pentru uciderea celulelor care au rămas în zona respectivă sau în timpul tratamentului, pentru a împiedica răspândirea celulelor în alte zone ale organismului (n.r. metastaziere).

Imunoterapia se concentrează pe fortificarea sistemului imunitar și pe determinarea acestuia să lupte împotriva cancerului. Tratamentul pe bază de imunoterapie este folosit la pacienții cu cancer la plămâni în stadiu avansat.

Tratamentul paliativ ajută pacientul să facă față mai bine simptomelor, dar și presiunii psihice la care e supus în timpul tratamentului pentru cancer ori în ultimul stadiu al bolii. Medicina alternativă este folosită de unii pacienți pentru ameliorarea simptomelor. Este important, însă, ca pacientul să înțeleagă că nu există niciun tratament complementar sau alternativ care poate vindeca această boală pulmonară. Unele simptome ale cancerului la plămâni pot fi, însă, ameliorate cu ajutorul acupuncturii, meditației, yoga, masajului sau hipnozei.

Cancerul pulmonar reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate date de bolile oncologice, atât în cazul bărbaților, cât și al femeilor. Atât diagnosticul, cât și tratamentul pentru cancerul pulmonar pot fi copleșitoare pentru pacient. De aceea, este important ca pacientul să aibă o legătură strânsă cu echipa de medici care îl tratează – să pună întrebări, să înțeleagă despre ce este vorba și cum funcționează tratamentul și să aibă încredere deplină în specialiștii pe mâinile cărora se află. De asemenea, pacientul ar trebui să discute cu prietenii și familia despre problema pe care o are.

Un psihoterapeut este, de asemenea, de mare ajutor pacienților care suferă de afecțiuni precum cancerul. Acesta va oferi sprijin emoțional, dar și soluții pentru ameliorarea anxietății și stărilor depresive ce pot apărea pe fondul bolii.

Înscrierea într-un grup de suport este benefică pentru unii pacienți bolnavi de cancer, aceștia găsind alinare în discuțiile cu oameni care se confruntă exact cu aceeași problema ca și ei.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Cancer Society - Treatment Choices for Non-Small Cell Lung Cancer, by Stage
https://www.cancer.org/cancer/lung-cancer/treating-non-small-cell/by-stage.html
Radiology Info - Lung Cancer Treatment
https://www.radiologyinfo.org/en/info/lung-cancer-therapy
Centers for Disease Control and Prevention -How Is Lung Cancer Diagnosed and Treated?
https://www.cdc.gov/cancer/lung/basic_info/diagnosis_treatment.htm


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0