Alegerea tratamentului pentru cancerul pulmonar

Tratamentul cancerului pulmonar se face diferentiat, in functie de tipul histologic de stadializare si de comorbiditati. Carcinomul bronhopulmonar cu celule mici reprezinta aproximativ 15% din cancerele bronho-pulmonare. Comparativ cu cancerul pulmonar fara celule mici, cel cu celule mici prezinta un timp de dedublare mai rapid, o rata de crestere mai mare si o metastazare precoce.

Aproximativ 2/3 dintre pacientii cu cancer pulmonar cu celule mici se prezinta cu boala extinsa si doar 1/3 cu boala limitată, sensibilitatea acestui tip de cancer la chimio- si radioterapie este extrem de mare, insa cu toate acestea majoritatea pacientilor mor din cauza recurentei bolii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Chimioterapia si radioterapia pot avea indicatie curativa pentru pacientii cu boala limitata. Chimioterapia are rol paliativ si poate prelungi supravietuirea pentru majoritatea pacientilor.

Pentru toti pacientii cu carcinom bronhopulmonar cu celule mici, indiferent de stadiu, chimioterapia este un element esential al planului terapeutic. Chirurgia plus chimioterapia adjuvanta poate fi indicata la cazurile T1-2 N0-1 M0, alternativa fiind chimio-radioterapia concomitenta.

Pacientii cu boala limitata sunt potential curabili. Meta-analizele şi studiile randomizate, care au utilizat chimio-RT concomitenta, raporteaza rate de supravietuire la 5 ani de 20-25%. 

Standardul minim pentru iradierea toracica consta în RT tridimensionala (3D) conformationala  (RT 3D-conformationala) , cu campuri multiple (ideal ≥4). In cazuri selectionate pot fi utilizate tehnici IMRT (Intensity-Modulated Radiation Therapy)/IGRT.

 

 

Peste 50% dintre pacientii cu acest tip de cancer dezvolta metastaze cerebrale. Acest fapt a determinat utilizarea iradierii craniene profilactice (PCI). O meta-analiza a tuturor studiilor randomizate PCI a raportat o scadere cu 25% a incidentei la 3 ani a metastazelor cerebrale, de la 58,6%, in grupul de control, la 33,3% în grupul PCI. Astfel, PCI pare sa previna si nu doar sa intarzie aparitia metastazelor cerebrale. Aceasta meta-analiza a raportat, de asemenea, un plus de 5,4% in supravietuirea la 3 ani la pacientii trataţi cu PCI, de la 15,3% in grupul de control, la 20,7% in grupul PCI. Cel mai frecvent regim de chimioterapie, utilizat carcinomul bronhopulmonar cu celule mici în stadiu limitat, este combinatia etoposid/ derivat de platina (cisplatin sau carboplatin).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0