Vacanta la schi si riscul de cancer de piele

Una dintre cele mai mari greseli pe care practicantii sporturilor de iarna si nu numai o fac atunci cand merg in vacanta la munte pe timp de iarna consta in neglijarea protectiei solare.

Pasionatii de sporturi de iarna sunt mai predispusi arsurilor solare, ceea ce inseamna ca si riscul de cancer de piele este mai mare in cazul acestora. Asta se intampla pentru ca nivelul de radiatii este mai mare pe masura ce creste altitudinea, dar si pentru ca zapada reflecta radiatiile emanate de soare in proportie de 80%. Asadar, pielea este agresata de radiatiile UV chiar si pe timp de iarna, la munte.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

De aceea de multe ori dupa o zi petrecuta la schi observi ca pielea ti s-a inrosit pe fata si pe maini, adica in zonele expuse soarelui in sezonul rece, pe partie.

Nu este necesar sa fie soare pentru ca radiatiile sa iti atace pielea, acestea penetrand fara probleme norii, mai ales la altitudini inalte precum cele din zona montana.

Asadar, indiferent de vremea din ziua in care mergi la schi, protectia solara este absolut obligatorie atunci cand petreci o zi, sau chiar numai cateva ore, pe partie.

Cum te protejezi de radiatiile UV si reduci riscul de cancer de piele atunci cand esti in vacanta la schi

  • Aplica o lotiune cu factor de protectie de minimum 30 inainte de a iesi din casa. Bineinteles, e recomandat sa alegi o crema rezistenta la apa intrucat vei transpira sau ninsoarea iti va atinge fata si lotiunea cu SPF poate fi indepartata de pe ten. Pentru a fi eficienta inca din primul moment al expunerii la soare, crema cu SPF trebuie aplicata cu o jumatate de ora inainte de a iesi afara.
  • Alege o lotiune cu SPF emolienta, care sa hidrateze si sa inmoaie pielea care devine aspra din cauza conditiilor meteorologice extreme.
  • Reaplica, atunci cand ai ocazia, un strat de crema cu factor de protectie UV.
  • Foloseste un balsam de buze cu factor de protectie 30, care iti va proteja buzele de radiatii, dar si de vant si frig, care le-ar putea deshidrata cu usurinta.
  • Poarta ochelari de soare cu filtru de protectie UV.
  • Poarta accesorii precum mastile de schi, care iti acopera o mare parte din fata, ferind-o atat de radiatii, cat si de vant si frig.

 

 

Expunerea excesiva a pielii la radiatiile UV este principalul factor de risc pentru cancerul de piele. Asadar, principalul risc pentru cancerul de piele ar putea fi redus prin adoptarea unor metode eficiente de preventie.

In ultimii ani, oamenii au inceput sa fie tot mai constienti de pericolele la care se expun atunci cand stau la soare fara sa isi protejeze pielea pe timp de vara, la piscina, la mare sau la munte. Din pacate insa, in ceea ce priveste sporturile de iarna, lucrurile nu sunt deloc roz. Oamenii au tendinta de a asocia muntele si iarna cu un nivel de radiatii neglijabil, dar si cu risc de cancer de piele redus, ceea ce este complet gresit.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0