Produsele cu protectie solara - chiar reduc riscul de melanom?

Produsele cu factor de protectie UV promit sa te protejeze de efectele nedorite ale radiatilor solare asupra pielii, printre care arsurile solare, imbatranirea prematura a pielii si cresterea riscului de cancer de piele.

Potrivit publicatiei elvetiene Revue Medicale Suisse insa, produsele cu factor de protectie solara nu au capacitatea de a reduce riscul de melanom. O analiza a multor studii facute in domeniu a scos la iveala faptul ca nu exista dovezi clare care sa confirme existenta unei legaturi intre cremele cu SPF si reducerea riscului de malenom. Mai mult decat atat, un motiv de ingrijorare ar putea fi si faptul ca aceste produse contin ingrediente care nu au fost testate suficient si care pot avea efecte daunatoare asupra sanatatii.

Asadar, exista pareri potrivit carora factorul de protectie solara nu este eficient in reducerea riscului de melanom, iar promovarea unor asemenea produse se face strict in scop comercial. Cei care sustin aceasta teorie sunt de parere ca aceasta este confirmata de faptul ca numarul pacientilor diagnosticati cu melanom creste, in ciuda faptului ca si produsele cu factor de protectie solara sunt mult mai folosite in zilele noastre decat in trecut.

Metodele cele mai eficiente de protectie solara si de reducere a riscurilor asociate cu expunerea la radiatiile UV (printre care se numara si riscul de melanom) sunt urmatoarele:

  • Limitarea expunerii la radiatiile solare atunci cand intensitatea acestora este ridicata – se recomanda evitarea expunerii pielii la soare intre orele 10-16, in sezonul cald, acest interval orar fiind cel in care radiatiile inregistreaza o intensitate sporita.
  • Protejarea pielii prin folosirea unor articole vestimentare din materiale naturale, care impiedica radiatiile UV sa intre in contact direct cu pielea – de pilda, se recomanda purtarea bluzelor cu maneca lunga, a pantalonilor lungi, precum si a palariilor si a ochelarilor de soare cu lentile polarizate.

Au existat, la un moment dat, zvonuri potrivit carora riscul de melanom este chiar marit in urma folosirii produselor cu factor de protectie. Insa studiile facute pe aceasta tema nu au gasit dovezi nici in acest sens. Asadar, produsele cu factor de protectie solara nici nu cresc, dar nici nu reduc riscul de melanom (n.r. cel mai rar, dar si cel mai periculos tip de cancer de piele).

 

 

Totusi, unele produse din cremele cu protectie solara sunt periculoase pentru sanatate. De pilda, oxibenzona, care actioneaza precum un filtru solar. Oxibenzona este o substanta chimica ce poate avea efecte nedorite asupra pielii – concret, aceasta se comporta precum un fotoalergen, ceea ce inseamna ca mareste riscul de aparitie a alergiilor cutanate in urma expunerii la soare.

Si retinilul palmitat, o forma a vitaminei A, se regaseste in cremele cu factor de protectie solara. O serie de studii facute in ultimii ani sugereaza faptul ca, atunci cand retinilul palmitat este expus la soare, genereaza radicali liberi, adica substante chimice reactive care pot cauza mutatii genetice care pot favoriza aparitia cancerului. Nu exista insa dovezi precise care sa indice faptul ca retinilul palmitat cauzeaza cancer in randul oamenilor.

Nanoparticulele din unele produse cu factor de protectie solara sunt, la randul lor, periculoase pentru sanatate. Dioxidul de titan si oxidul de zinc sunt nanoparticule din lotiunea de plaja care pot cauza probleme. Acestea pot fi absorbite de piele si pot afecta tesuturile sanatoase.

Pentru ca oamenii de stiinta si medicii sa se puna de acord cu privire la eficacitatea produselor cosmetice cu protectie solara in reducerea riscului de cancer de piele e nevoie de mai multe studii facute pe aceasta tema. Intre timp, putem folosi metodele sigure de protejare a pielii de radiatiile UV: evitarea expunerii la soare precum si protejarea pielii prin acoperire.  

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0