Protectia solara cand mergi la gratar si la padure

Nu doar în miezul verii, când soarele este extrem de puternic, trebuie să fim preocupați de protecția pielii împotriva razelor soarelui, ci și spre finalul verii. Chiar dacă temperaturile mai coboară, atâta vreme cât stai mult în soare sau mergi prin soare e important să folosești protecție solară când mergi la grătar sau în drumeții.

O mulțime de oameni se bucură de zilele frumoase și însorite de final de vară sau de toamnă, alegând să petreacă ore bune la grătar în aer liber sau se plimbă la pădure, în mijlocul naturii. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că soarele, dacă te expui excesiv, poate provoca multe daune pielii. Din fericire, o cremă cu factor de protecție solară la îndemână, și alte câteva trucuri simple te ajută să te protejezi de razele UV.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cum te protejezi de soarele în exces când mergi la grătar?

Iată câteva idei:

Cremă cu factor de protecție solară

Cremele și loțiunile cu factor de protecție solară sunt considerate protecția supremă împotriva razelor ultraviolete (UV) ale soarelui. Chiar dacă unii oameni nu iau în serios acest pericol, radiațiile UV pot deteriora celulele pielii și ADN-ul. Concret, principala cauză a apariției ridurilor și totodată o cauză a cancerelor de piele sunt radiațiile UV. De aceea, este important să îți protejezi pielea de expunerea extremă la aceste radiații, mai ales când ești la grătar sau mergi în drumeție la pădure. Folosește cremă ori loțiune cu factor de protecție solară 15-20 dacă ai pielea mai închisă la culoare, și cu factor 30 sau chiar 50 dacă ai pielea foarte albă. 

Ochelarii de soare sunt importanți

Următorii pe care trebuie să îi protejezi sunt ochii. Nu cumpăra ochelari de soare doar de dragul modei și al tendințelor de la tarabe sau din supermarketuri, ci doar din cabinete oftalmologice. Ochelarii de soare cu protecție UV sunt foarte importanți, mai ales atunci când ești invitat la grătar în aer liber sau mergi la pădure, să te bucuri de un picnic ori de o drumeție. Expunerea îndelungată la soare ar însemna că radiațiile UV penetrează nu doar pleoapele tale, ci și alte părți ale ochilor, inclusiv corneea și lentilele ochelarilor. Cel mai bine este să alegi ochelari de soare care blochează 99% din razele UV. 

Alege haine care te protejează

Dacă petreci timp afară, în soare, pregătind grătarul său te plimbi prin pădure, alături de cei dragi, este important să porți haine care te protejează, măcar pentru a minimaliza penetrarea razelor UV prin pielea ta. Încearcă să găsești haine care acoperă și protejează pielea și pe a căror etichetă poate scrie că oferă protecție UV. Reține că multe haine tradiționale pe care le purtăm nu ne protejează pielea. Dacă razele UV pot ajunge înăuntru, în ciuda numărului mare de straturi, aceste raze tot îți vor deteriora și afecta pielea. Și nu uita de pălăria de soare! Și aceasta te poate proteja când petreci timp în aer liber.

Mersul la grătar este benefic?

Mersul la grătar implică adesea activități în aer liber, precum mersul pe jos, jocuri sau alte activități recreative, ceea ce contribuie la menținerea unei bune condiții fizice. De asemenea, gătitul la grătar permite scurgerea excesului de grăsime din carne, ceea ce poate reduce aportul total de grăsimi consumate.

Poate cel mai important, o ieșire la grătar oferă ocazia de a petrece timp de calitate cu familia și prietenii, ceea ce poate reduce stresul și îmbunătăți starea de spirit. Petrecerea timpului în aer liber și conectarea cu natura poate avea un efect calmant și poate îmbunătăți sănătatea mentală, iar mirosul și gustul specific al mâncării gătite la grătar pot stimula simțurile și pot crea o experiență plăcută, care contribuie la starea de bine.

Totul e ca, dacă stai în soare când pregătești grătarul, să folosești protecție solară și măcar o șapcă pentru a nu te alege apoi cu arsuri solare sau cu insolație și să îți strici astfel experiența care ți-a adus atâtea beneficii.

Drumețiile la pădure sunt benefice?

Drumețiile sunt extrem de benefice atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea psihică.

Beneficii fizice

Mersul pe jos pe teren variat și, în special, în pantă, contribuie la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și la creșterea rezistenței fizice. Drumețiile implică folosirea unor mușchi din întregul corp, inclusiv picioarele, trunchiul și brațele, ceea ce ajută la tonifierea și întărirea acestora. De asemenea, terenul variat poate îmbunătăți echilibrul și coordonarea. Pe scurt, drumețiile sunt o modalitate excelentă de a arde calorii și de a contribui la menținerea sau pierderea în greutate.

Beneficii psihice

Petrecerea timpului în natură are un efect calmant, reducând nivelurile de cortizol (hormonul stresului) și contribuind la o stare de relaxare. Drumețiile la pădure sunt asociate cu reducerea anxietății, depresiei și a altor tulburări de sănătate mentală. Natura are un efect restaurativ asupra minții, îmbunătățind starea de spirit și claritatea mintală. Timpul petrecut în pădure oferă o oportunitate unică de a te deconecta de la tehnologie și de la ritmul alert al vieții urbane, permițându-ți să te reconectezi cu natura și cu tine însuți.

Beneficii cognitive

Unele studii au arătat că plimbările în natură pot stimula creativitatea și pot îmbunătăți capacitatea de concentrare și ajută la combatarea oboselii mintale și la restabilirea energiei psihice.

Beneficii sociale

Drumețiile e bine să se facă în grup, în primul rând pentru siguranță - să nu uităm că, totuși, pădurea este casa animalelor iar noi suntem doar musafiri. Însă aceste ieșiri în grup oferă și ocazia de socializare, de întărire a relațiilor cu oamenii dragi, dacă sunt făcute cu familia și prietenii, dar și de crearea de noi relații atunci când e vorba de o drumeție organizată de un ghid, unde se poate înscrie oricine. În plus, participarea la drumeții poate fi și o oportunitate de a învăța despre mediul înconjurător, floră, faună și istoria naturală a regiunii.

Este foarte important să folosești protecție solară atunci când mergi în drumeție. Chiar dacă drumeția are loc într-o zonă împădurită, există momente în care potecile sunt deschise sau când te afli la altitudini mai mari, unde radiațiile ultraviolete sunt mai intense. De asemenea, lumina soarelui poate pătrunde printre frunze, expunând pielea la razele UV. Chiar dacă poate nu îți dai seama pe moment, în funcție de teren, razele UV pot fi reflectate de suprafețe precum apa, stâncile sau nisipul, crescând astfel riscul de arsuri solare. 

Arsurile solare, după cum bine știm, nu doar că sunt dureroase, dar pot crește riscul de dezvoltare a cancerului de piele. O cremă cu un factor de protecție solară adecvat, aplicată din două în două ore, ajută la protejarea pielii împotriva acestor daune. În drumețiile pe munte este mai înțelept să porți pantaloni lungi și tricouri speciale sau bluze cu mânecă lungă, pălării sau șepci și ochelari de soare cu protecție UV pentru a minimiza efectele nocive ale soarelui, de care, spunem încă o dată, e posibil să nu îți dai seama (oamenii în egenral au impresia că doar dacă merg la plajă sunt în pericol de arsuri solare și nu iau în calcul că și la munte riscul este același).

Cum știi că ai stat destul în soare?

Cum avem nevoie cu toții de vitamina D, razele soarelui sunt cea mai bună sursă pentru ca propriul nostru corp să o producă. Mai ales că la noi în țară sunt și luni reci, în care soarele poate să nu iasă zile întregi sau noi nu ieșim suficient din casă din cauza frigului, putem ajunge uneori în deficit de vitamina D și atunci e nevoie să luăm suplimente alimentare; deci e bine ca în lunile mai însorite să facem în așa fel încât să ne vadă soarele.

Concret, atunci când pielea este expusă la radiațiile ultraviolete B (UVB) din lumina soarelui, un compus din piele numit 7-dehidrocolesterol este transformat în vitamina D3 (colecalciferol). Vitamina D3 este apoi transportată la ficat și rinichi, unde este convertită în forma activă a vitaminei D, care poate fi utilizată de corp pentru a îndeplini diverse funcții esențiale. Vitamina D joacă un rol crucial în absorbția calciului și fosforului din alimente, necesare pentru menținerea sănătății oaselor și dinților, dar contribuie și la funcționarea normală a sistemului imunitar, ajutând organismul să lupte împotriva infecțiilor.

Cu toate acestea, expunerea prelungită la soare, mai ales când ești la grătar sau la pădure, îți poate face mai mult rău decât bine, așa cum am discutat în acest articol, deci este esențial să știi când ai stat destul la soare. Expunerea la soare 15-20 minute fără protecție solară este foarte bună, pentru că te va ajuta să produci vitamina D, fără să ai parte de arsuri solare. Însă dacă stai mai mult în soare direct sau mergi mult prin soare, e nevoie de cremă cu protecție solară. „Ce e prea mult, strică” este o zicală foarte potrivită când e vorba de expunerea la soare. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Sun Exposure
https://www.cdc.gov/niosh/topics/sunexposure/default.html
Science Direct - Sun Exposure
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/sun-exposure

 

 

 


 

Te-ar mai putea interesa și...

 


 

 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0