Factori de risc în melanom
Melanomul este cel mai periculos tip de cancer de piele, însă totodată și cel mai rar. Oricine poate dezvolta melanom, însă există o serie de factori de risc care cresc predispoziția.
Aluniţele sunt leziuni benigne (nu reprezintă forme de cancer) şi se împart în două categorii: tipice şi atipice. Majoritatea aluniţelor sunt tipice, adică au o structură omogenă a culorii (aproximativ aceeaşi nuanţă de culoare în toată aluniţa), sunt rotunde sau ovale, cu margini regulate, bine delimitate, cu dimensiuni până în 5 milimetri, şi care nu îşi schimbă forma în timp, sau o schimbă minimal.
Aluniţele atipice sunt tot leziuni benigne, dar care au anumite caractere de asimetrie a formei, culorii, conturului şi au dimensiuni mai mari de 5 mm. Aceste caracteristici sunt date de o aşezare mai specială a celulelor cu pigment, care sunt mai instabile în timp, astfel că pot avea un risc mai mare de a se transforma în cancer de piele.
Cu unele aluniţe ne putem naşte, dar majoritatea apar în copilărie, adolescenţă şi viaţa de adult tânăr.
Melanomul, una dintre cele mai agresive forme de cancer care există, se dezvoltă la nivelul acestor celule cu pigment. El poate apărea atât la nivelul unei aluniţe preexistente, sau se poate dezvolta pe o zonă de piele pe care nu exista anterior o aluniţă. Melanomul poate să arate și altfel decât o aluniță.
Cine poate face melanom?
Orice persoană poate face melanom, având în vedere că celulele cu pigment (melanocitele) există peste tot în pielea noastră. Totuşi, sunt anumite categorii de persoane au un risc mai mare de a dezvolta melanom în cursul vieţii:
- persoane cu anumite gene în structura ADN-ului ce favorizează apariţia melanomului
- persoane care au rude de sânge (în special de gradul I) care au avut melanom
- persoane cu multe aluniţe (în general peste 50 aluniţe tipice)
- persoane cu aluniţe atipice (se aproximează că 8% din populaţia caucaziană are cel puţin un nev atipic)
- persoane care s-au expus intempestiv la ultraviolete (soare, solar), sau care au avut episoade de arsuri solare, inclusiv în copilărie
- persoane care au avut un melanom au un risc mai mare de a dezvolta alte melanoame primare
- persoane care au efectuat anumite tipuri de tratamente hormonale
- persoane care au mai avut alt tip de cancer de piele (carcinom bazocelular sau carcinom scuamos celular) la un moment dat
- persoane care au sistemul imunitar slăbit din diverse cauze (HIV, un alt tip de cancer, un tratament medicamentos foarte puternic)
Cum poți reduce riscul de melanom
- evită sau limitează expunerea la radiațiile solare mai ales în intervalul orar 10 – 16
- folosește loțiuni de plajă cu factor de protecție de minimum 30 de fiecare dată când îți expui pielea la razele soarelui
- poartă haine și accesorii care să te portejeze de radiațiile UV: pălării cu boruri mari, ochelari de soare, bluze cu mânecă lungă și pantaloni lungi
- evită solarul
- evită expunerea la soare în mod recreațional (statul la plajă)
- autoexaminează-ți, în mod regulat, pielea pentru a observa din timp orice formațiune anormală
Sursa foto: Shutterstock