Cum citesti eticheta lotiunii de plaja

Radiatiile solare sunt responsabile pentru arsurile solare, dar si pentru probleme mai grave precum aparitia cancerului de piele.

Lotiunea solara este cea care te protejeaza de radiatiile UV, medicii dermatologi recomandand sa se foloseasca o asemenea lotiune, mai ales pe timp de vara.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Alegerea lotiunii de plaja este extrem de importanta, iar pentru a face alegerea corecta e bine sa stii sa citesti eticheta acesteia.

Lotiune de plaja cu spectru larg

In primul rand, ai nevoie atat de protectie UVA, cat si de protectie UVB. In timp ce radiatiile UVA penetreaza pielea mai adanc, radiatiile UVB sunt cele responsabile pentru arsurile solare. Totodata, radiatiile UVB sunt absorbite mai usor de structura ADN, producand diverse mutatii.

Factor de protectie

Factorul de protectie este, de asemenea, important in alegerea unei lotiuni de plaja potrivite pentru pielea ta. SPF-ul, adica factorul de protectie, se refera strict la protectia stratului superficial al pielii de radiatiile cu unda scurta, adica radiatiile UVB. Pentru a beneficia de protectie impotriva radiatiilor UVA si UVB, ar trebui sa alegi o lotiune de plaja cu spectru larg, adica una care ofera protectie atat impotriva radiatiilor cu unda medie, cat si impotriva celor cu unda scurta.

Nicio lotiune de plaja nu ofera protectie totala, asa ca trebuie sa alegi factorul de protectie cat mai mare. Spre exemplu, daca este aplicata in mod corect si regulat, lotiunea de plaja cu factor de protectie 15 ofera protectie in proportie de 93%, lotiunea de plaja cu factor de protectie 30 protejeaza pielea in proportie de 97%, iar lotiunea cu SPF 50 ofera protectie de 98%. Acest factor de protectie previne inrosirea pielii si aparitia arsurilor solare.

 

 

Lotiune de plaja rezistenta la apa

Lotiunile de plaja waterproof sunt cele al caror factor de protectie ar trebui sa fie eficient cel putin inca 40 de minute dupa ce se apa intra in contact cu pielea.

Lotiunile care au scris pe eticheta “foarte rezistent la apa” ar trebui sa isi mentina factorul de protectie pret de 80 de minute dupa ce apa intra in contact cu pielea.

Reguli de aplicare lotiune de plaja

Daca vrei ca lotiunea de plaja sa fie eficienta, trebuie sa te asiguri ca o aplici corect – iata ce reguli de aplicare a lotiunii de plaja trebuie sa respecti:

  • Aplica cantitatea necesara – 2 mg/ cm2, adica in jur de 2 linguri de lotiune de plaja pe fiecare zona expusa la soare
  • Aplica lotiunea de plaja cu 30 de minute inainte de expunerea la soare
  • Reaplica lotiunea de plaja o data la 2 ore sau dupa ce transpiri in exces sau intri in apa

Orice lotiune de plaja ai folosi, este important sa stii ca o cantitate mica de radiatii tot patrunde in piele asa ca este esential sa eviti expunerea in intervalul orar 10-16, atunci cand nivelul de radiatii este mai crescut ca niciodata. De asemenea, poti spori eficacitatea lotiunii de plaja cu ajutorul unor accesorii precum palariile cu boruri largi ori ochelarii de soare supradimensionati.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0