Cu dermatita atopica la plaja

Dermatita atopica, cunoscuta in popor sub denumirea de eczema, este o afectiune cutanata cronica, care debuteaza in general in copilarie.

Dermatita atopica cauzeaza aparitia unor portiuni foarte uscate si iritate la nivelul pielii de pe corp, fata sau scalp. Totodata, aceasta afectiune cutanata produce senzatia mancarime la nivelul pielii, insa scarpinatul nu este recomandat intrucat poate cauza leziuni.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dermatita atopica nu este contagioasa si se pare ca este mostenita genetic. Copiii care au un parinte diagnosticat cu dermatita atopica au sanse mari sa dezvolte, la randul lor, aceasta afectiune dermatologica.

Pacientii care sufera de dermatita atopica trebuie sa respecte anumite reguli stricte pentru a preveni declansarea eczemei. Pe timp de vara, este important sa fii precaut pentru a preveni situatiile neplacute ce pot fi declansate de soarele la care iti expui pielea ori de apa din piscina.

Expunerea la radiatiile UV a pielii persoanelor care sufera de dermatita atopica poate fi chiar benefica, ameliorand eczema de la nivel cutanat. Oamenii de stiinta nu au descoperit inca mecanismul prin care radiatiile UV ajuta la ameliorarea dermatitei, insa banuiesc ca vitamina D ar putea avea un rol important in acest proces. Vitamina D sporeste productia de cathelicidina, adica o proteina a pielii care o protejeaza pe aceasta de infectiile cu virusuri, bacterii si fungi. Persoanele care sufera de dermatita atopica au un nivel scazut de cathelicidina la nivelul pielii, de aceea sunt expuse infectiilor care agraveaza dermatita atopica. Aceasta proteina ar putea explica deci imbunatatirile care se vad in ceea ce priveste dermatita atopica, dupa expunerea la soare.

Ceea ce trebuie sa stie persoanele care sufera de dermatita atopica este ca pielea lor este mai sensibila la radiatiile UV, fiind astfel mai predispusa arsurilor solare. Unele creme folosite pentru tratarea dermatitei atopice contin, de asemenea, substante care favorizeaza arsurile solare in timpul expunerii la radiatiile UV.

Poti preveni arsurile solare, reducand totodata riscul de cancer de piele, folosind o lotiune cu factor de protectie de minimum 30, inainte de fiecare expunere a pielii la soare.

 

 

Si balaceala in mare sau in piscina din zilele toride de vara are un impact asupra pielii afectate de dermatita atopica, insa de aceasta data este vorba despre un impact negativ. Apa sarata de mare si clorul din apa din piscina iti agreseaza pielea, agravand simptomele specifice dermatitei atopice precum uscaciunea pielii si pruritul. Asta nu inseamna insa ca nu te poti bucura de o balaceala pe cinste, ci ca trebuie sa fii putin mai precaut decat de obicei.

Daca esti la mare, spre exemplu, aplica o lotiune emolienta inainte de a intra in apa, de preferat una pe baza de silicon. Aceasta va actiona precum o bariera, protejandu-ti pielea de sarea din apa de mare. Dupa ce iesi din mare, clateste-te cu apa si aplica rapid lotiune de plaja cu factor de protectie solara. Apoi, usuca-ti pielea cu un prosop absorbant. Seara, cand ajungi acasa dupa ziua de plaja, fa-ti un dus folosind un gel de dus fara parfum apoi aplica o crema pe baza de corticosteroizi pe zonele iritate si o lotiune hidratanta pe restul corpului.

La piscina, aceleasi reguli ca si la plaja trebuie respectate pentru a-ti proteja pielea. Dusul facut dupa sesiunea de inot trebuie sa dureze cel putin 2 minute pentru ca substantele agresive din apa de piscina sa fie complet indepartate de la nivelul pielii tale.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0