Barbatii, mai expusi melanomului decat femeile

Melanomul este cel mai rar, dar si cel mai periculos tip de cancer de piele. Studiile arata ca barbati sunt mai predispusi acestei afectiuni. Totodata, acestia sunt mai predispusi si decesului provocat de melanom, comparativ cu femeile.

Potrivit statisticilor realizate de catre specialistii din cadrul Asociatiei Americane de Dermatologie, barbatii cu varsta cuprinsa intre 15 si 39 de ani sunt de doua ori mai predispusi decesului cauzat de melanom, in comparatie cu femeile din aceeasi categorie de varsta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Medicii dermatologi sunt de parere ca barbatii sunt mai predispusi dezvoltarii melanomului, precum si decesului din cauza cancerului de piele, pentru ca nu sunt la fel de precauti in ceea ce priveste radiatiile solare, dar nici sunt la fel de atenti in ceea ce priveste modificarile ce apar la nivel cutanat. Asadar, expunerea la raditiile UV poate declansa aparitia melanomului, iar lipsa atentiei in ceea ce priveste modificarile ce apar la nivelul alunitelor si nu numai, determina diagnosticarea tardiva a acestei afectiuni. De aceea, barbatii prezinta risc mai mare atunci cand vine vorba despre melanom.

Femeile sunt mai preocupate de sanatate, de aceea isi protejeaza piele cu lotiuni cu factor de protectie solara si au grija ca si pielea copiilor sa fie protejata. Mai mult decat atat, majoritatea cremelor si produselor cosmetice si de make-up de pe piata au factor de protectie solara, ceea ce inseamna ca prin simpla rutina de infrumusetare zilnica, femeile isi protejeaza pielea de radiatii.

Tot statisticile arata si ca speranta de viata in caz de malanom este mai mare la barbatii casatoriti, in comparatie cu cei care nu au o partenera de viata. Explicatia, in aceasta situatie, ar putea fi data de faptul ca femeile isi incurajeaza partenerii sa mearga la medic, grabind astfel diagnosticarea melanomului.

 

 

Estrogenul, hormon care se regaseste in mod deosebit in organismul femeii, fiind secretat de ovare, ajuta de asemenea femeia sa se protejeze de malanom. Aceasta este o alta explicatie plauzibila a faptului ca femeile prezinta risc scazut de dezvoltare a acestei afectiuni, comparativ cu reprezentantii sexului masculin.

Totodata, pielea barbatilor este diferita de cea a femeilor, continand mai putin colagen si elastina, ceea ce inseamna ca este mai predispusa daunelor aduse de expunerea la radiatiile UV. Patrunzand mai adanc in piele, radiatiile solare au sanse mai mari sa provoace mutatii, sporind riscul de cancer de piele.

Ce pot face barbatii pentru a reduce riscul de melanom

Ca si femeile, barbatii pot reduce riscul de melanom facand cateva schimbari la nivelul stilului de viata. Mai exact, acestia ar trebui sa respecte urmatoarele indicatii:

  • Protejarea pielii prin aplicarea unei lotiuni de plaja cu SPF de minimum 30 inainte de expunerea la soare
  • Protejarea ochilor si a capului cu ajutorul ochelarilor de soare cu lentile polarizate si a palariilor cu boruri mari
  • Evitarea expunerii la soare in intervalul orar 10-16, atunci cand radiatiile solare sunt la intensitate maxima, mai ales in sezonul cald
  • Autoexaminarea lunara a pielii, pentru identificarea timpurie a formatiunilor anormale
  • Controale dermatologice realizate in fiecare an

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0