Alunitele sub unghie – factor de risc pentru melanom?

In cazuri mai rare, alunitele apar si la nivel unghial. Ele se prezinta sub forma unei benzi brune sau brun-negre, ce se intinde longitudinal, la nivelul lamei unghiale. Aceasta poarta numele de melanonichie. Aceste alunite subunghiale trebuie monitorizate de catre medicul dermatolog, existand riscul ca ele sa se transforme in melanom.

alunita-unghie

Melanomul la nivelul unghiei este un subtip de melanom lentiginos acral. El poate aparea de la nivelul matricei unghiale (zona de unde creste unghia, nu se afla la vedere, ci sub piele, sub repliul unghial distal), ori de la nivelul patului unghial sau de la nivel cutanat, unul dintre repliuri, extinzandu-se secundar la lama unghiala si patul unghial.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Melanomul unghial se prezinta clinic sub forma unei benzi de melanonichie, care este neuniform colorata, cu variate nuante de culoare, neuniforma ca aspect si dimensiuni (putand fi mai extinsa la baza decat la varf), uneori poate deteriora suprafata unghiei si chiar o poate distruge, sau poate infiltra pielea din jur, aparand o pata neagra la una din marginile unghiei (manifestare ce poarta numele de semn Hutchinson). O singura unghie este afectata. Poate afecta fie o unghie de la nivelul mainii sau de la nivelul piciorului.

Melanomul la nivelul unghiei este rar, aproape 1% din toate melanoamele. Aparitia tumorii nu este legata de expunerea la soare, ci pare sa fie legata mai degraba de traumatisme la nivelul zonelor respective.

Melanomul unghial apare ca o banda de melanonichie, uneori asemanatoare nevului unghial. In timp (in decurs de cateva luni, sau chiar ani), aceasta banda colorata de la nivelul unghiei sufera unele modificari:

  • creste in dimensiuni, largindu-si baza (o banda de peste 3 mm latime are sanse mai mari sa fie un melanom unghial)
  • devine neuniforma ca si culoare, fiind alcatuita din mai multe linii longitudinale de culori diferite (variate nuante de brun si negru), asimetrice  
  • se extinde la nivelul zonei de piele adiacente, pe care apare o pata brun-neagra, ce are margini neregulate (semn Hutchinson)
  • unghia devine distrofica, intrerupta, crapata
  • poate aparea un nodul subunghial, care sa detaseze unghia de pe patul unghial. In multe cazuri, melanomul nodular subunghial este amelanotic (fara pigment), si poate fi confundat cu alte formatiuni tumorale benigne.

De obicei, aceste leziuni nu dor, dar daca tumorrile sunt avansate si invadeaza osul, poate aparea durere. Uneori tumora ulcereaza si se poate suprainfecta.

Din cauza faptului ca melanomul unghial se poate prezenta la debut ca un nev unghial, orice banda de melanonichie nou aparuta, mai ales la adulti, trebuie monitorizata clinic si dermatoscopic periodic. In cazul in care este vorba de un melanom si nu un simplu nev, monitorizarea va putea surprinde timpuriu modificarile la nivelul unghiei, pt aplicarea conduitei terapeutice cat mai timpuriu.

Evaluarea dermatoscopica arata in detaliu caracteristicile dispunerii pigmentului la nivelul benzii de melanonichie. Astfel, se observa ca banda este alcatuita din linii de pigment, neuniforme, de culori si grosimi diferite, si cu spatii de grosimi diferite intre ele.

Confirmarea diagnosticului se face prin biopsia matricei unghiale si a patului unghial.

Tratamentul melanomului unghial consta in indepartarea chirurgicala a intregii unghii si matrice, plus tesut sanatos in jurul leziunii. In unele cazuri se impune amputarea falangei distale.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0