Cercetatorii australieni au descoperit cum sa impiedice raspandirea melanomului

Melanomul este cel mai grav tip de cancer de piele. Acesta apare, in general, la nivelul pielii, insa in cazuri rare poate aparea si in cavitatea bucala, la nivelul intestinelor si chiar si la nivelul ochilor.

Principala cauza a melanomului este expunerea la radiaiile ultraviolete emanate de soare ori de dispozitive precum lampile UV. In jur de 25% dintre cazurile de melanom apar la nivelul alunitelor de pe corp, care isi schimba treptat forma, textura si aspectul.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Australia si Noua Zeelanda sunt tarile cu cele mai multe cazuri de melanom din lume. Asadar, nu e de mirare ca cercetatorii australieni fac o sumedenie de studii pe tema melanomului. Un studiu facut recent de catre acesti cercetatori a dovedit ca o combinatie de tratamente poate opri evolutia melanomului, impiedicand celulele canceroase sa migreze catre alte organe. Totodata, aceste tratamente pot preveni si reaparitia cancerului de piele dupa tratarea sa.

Doua mari companii farmaceutice australiene au dovedit ca anumite medicamente pot impiedica evolutia bolii chiar si in stadiul III, dupa ce tumorile sunt indepartate chirurgical. In general, pacientii in aceasta situatie prezentau risc de 40-70% de evoutie negativa a bolii dupa operatie, in unele cazuri melanomul devenind chiar si fatal.

Oamenii de stiinta spun ca scopul lor este acela de a transforma melanomul dintr-o afectiune fatala intr-una cronica si, potrivit spuselor acestora, nu sunt deloc departe de a-si atinge telul.

Potrivit Organizatiei Mondiale de Sanatate, unul din trei cazuri de cancer este cancer de piele. Cu toate ca in jur de 90% dintre persoanele diagnosticate cu aceasta afectiune pot fi vindecate prin indepartarea melanomului pe cale chirurgicala, de multe ori melanomul este depistat prea tarziu si are sa metastazeze catre alte organe.

 

 

Din pacate, pacientii cu melanom in stadiu III trebuie sa astepte, dupa interventia chirurgicala, pentru a afla daca melanomul se imprastie si apar metastazele ori daca au avut noroc si au scapat cu bine de aceasta afectiune. Teama cu care acestia traiesc dupa operatie le afecteaza calitatea vietii atat pacientilor, cat si persoanelor apropiate  acestora.

Studiile facute au durat 12 luni si au urmarit efectele unor tratamente care s-au dovedit, la final, a fi eficiente. Terapiile precum cea cu dabrafenib si trametinib au blocat actiunea unei aumite gene denumite BRAF, care cauzeaza melanomul. Astfel, nu numai ca a impiedicat reaparitia melanomului dupa indepartarea tumorii, insa a crescut si rata de supravietuire de dupa interventia chirurgicala.

Si imunoterapia pe baza de nivolumab si pipilimumbab a fost monitorizata cu atentie si s-a descoperit ca nivolumabul scade considerabil rata de reaparitie a melanomului dupa interventia chirurgicala. Totodata, o asemenea terapie fortifica sistemul imunitar, fortandu-l sa lupte impotriva celulelor bolnave.

Medicii sustin ca aceste descoperiri vor schimba modul in care melanomul este tratat in intreaga lume si ca medicii nu vor fi nevoiti sa astepte pasivi sa vada daca celulele bolnave se imprastie.

Este foarte important ca, dupa tratarea melanomului, pacientul sa mearga in continuare la medic cu regularitate, pentru a -si monitoriza sanatatea. Astfel, va afla din timp daca au aparut probleme, iar medicii vor putea sa le trateze, inca din faza incipienta. Un pacient tratat de cancer nu trebuie sa isi neglijeze sanatatea si sa considere ca este complet in afara pericolului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0